دیدهبان حقوق بشر «سرکوب وحشیانه» معترضان در سنندج را محکوم کرد
دیدهبان حقوق بشر در گزارشی درباره «سرکوب وحشیانه» معترضان در سنندج اعلام کرد که نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی در ماههای اکتبر و نوامبر از «نیروی مرگبار بیش از حد و غیرقانونی» علیه معترضان در این شهر استفاده کردند.
این سازمان حقوق بشری نوشت که هیئت حقیقتیاب سازمان ملل متحد درباره ایران که بهتازگی تشکیل شده، باید به عنوان بخشی از گزارش فراگیرتر خود درباره نقض حقوق بشر از سوی جمهوری اسلامی علیه معترضان، این تخلفات شدید را نیز بررسی کند.
تارا سپهری پژوهشگر ارشد در دیدهبان حقوق بشر گفت: «مقامهای ایران از ماه سپتامبر خشونت هشداردهنده علیه معترضان در سنندج را به راه انداختهاند.»
۱۸۳ عضو پارلمان اتریش، در یک اقدام دستهجمعی، کفالت سیاسی ۱۸۳ معترض زندانی را بر عهده گرفتند. این ۱۸۳ نماینده شامل همه احزاب دارای نماینده در پارلمان این کشور بهجز حزب راستگرای «آزادی» اتریش است.
شماری از معترضانی که کفالت سیاسی آنها از سوی این نمایندگان به عهده گرفته شده، زیر حکم اعدام هستند. این ۱۸۳ نماینده پارلمان اقدام نمادین خود را با ارسال نامه به سفارت جمهوری اسلامی در وین و نیز نمایندگان مجلس شورای اسلامی در ایران اعلام کردهاند.
آذر نفیسی: معترضان سقوط نظام را میخواهند
آذر نفیسی، نویسنده سرشناس ایرانی ساکن آمریکا، در یک جلسه در پاریس اعلام کرد مبارزه جاری ایرانیان با جمهوری اسلامی فقط یک مبارزه سیاسی نیست بلکه یک «مبارزه وجودی» است و معترضان ایرانی «انقلاب» میخواهند.
نویسنده رمان معروف «لولیتاخوانی در تهران» همچنین گفت که اعتراضات جاری در ایران یک هدف دارد: «بازگرداندن زندگی، زیرا جمهوری اسلامی ما را از آن چیزی که همیشه میخواستیم داشته باشیم محروم کرده است.»
خانم نفیسی همچنین تاکید کرد: «معترضان میدانند که این رژیم [جمهوری اسلامی] اصلاحپذیر نیست، آنچه میخواهند سقوط نظام است، یعنی یک انقلاب.»
این نویسنده که پس از پاریس، برای شرکت در یک نمایشگاه به رم سفر کرد، در پایتخت ایتالیا نیز گفت: «در این مرحله، دیگر مردم [ایران] نیستند که میترسند، این رژیم است که میترسد. مردم متوجه میشوند که بقا[ی جمهوری اسلامی] در خطر است و این قطعاً یک قیام واقعی در ایران است.»
شراره دولتآبادی، از بازیگران معترضی که حجاب اجباری را کنار گذاشتهاند، خطاب به وزیر ارشاد نوشت: «چون خیلی علاقهمند به جشن و شادی در این ایام غمانگیز هستید، میتوانید سالنی گرفته و از دیجیهای جویای نام دعوت کرده، با همکاران و دوستان و آشنایان کنسرت برگزار کنید . البته دیگر باید ببخشید که ۹۵ درصد صندلیها خالی مانده و شما شاهد آن منظره اسفبار خواهید بود. اشکالی نداره. در عوض ما شهروندان در زمانی مناسبتر و بهوقتش به دیدن کنسرت و جشنوارههای مناسبتر خواهیم رفت.»
محمدمهدی اسماعیلی، وزیر ارشاد، ضمن «خواهش و اصرار» از هنرمندان برای ازسرگیری فعالیتهای هنری، دیروز اذعان کرد که این خواسته نهادهای امنیتی برای عادیسازی فضا از طریق فعالیتهای هنری است.
مشاور قالیباف ایرانیان خارج از کشور را تهدید کرد
محمد محمدی، مشاور محمدباقر قالیباف در امور راهبردی، با انتشار پیامی تهدیدآمیز در توئیتر نوشت: «ویزا مجوز ورود به منطقه امن ابدی نیست. سقف این جهان کوتاهتر از این حرفهاست. ما گاهی بیش از ۳۰ سال دنبال کسانی گشتهایم و عاقبت پیدا شدهاند؛ آنچنانکه هرگز گمان نمی بردند.»
این مشاور رئیس مجلس که سابقه خبرنگاری در روزنامه کیهان و دستیاری سعید جلیلی در دولت احمدینژاد را هم در کارنامه فعالیت خود برای جمهوری اسلامی دارد، مشخص نکرد مخاطبان مشخص این تهدید چه کسانی هستند، اما در بیش از سه ماه گذشته ایرانیان خارج کشور نیز بهطور گسترده و بیسابقه به حمایت از مردم معترض داخل کشور برخاستهاند.
امیرارسلان مطهری، مهاجم تیم استقلال که معمولاً شادیاش پس از گلزدن را با نمایش گیتارنوازی نشان میداد، دیروز پس از گلزنی مقابل پرسپولیس در شهرآورد پایتخت، از ابراز شادی خودداری کرد و بهجای آن ایستاد، دستهایش را بالا برد و اشک ریخت. این صحنه در پخش زنده در تلویزیون جمهوری اسلامی سانسور شد.
دیروز میثم تهیدست، بازیکن تیم صنفت نفت آبادان، نیز پس از گلزدن، بهجای ابراز شادی، با نمایش فیگور اعدام به سرکوب اعتراضات مردم ایران اعتراض کرد.
حمایت ایزابل آلنده از مردم معترض ایران
ایزابل آلنده، رماننویس شیلیایی و خالق رمان «خانه ارواح»، با انتشار ویدئویی حمایت خود را از مردم معترض ایران اعلام کرد.
خانم آلنده در این ویدئو میگوید دلش از کشتهشدن مردم ایران خون است. او همچنین جمهوری اسلامی را یک حکومتی مستبد دینی خوانده و میگوید این اعتراضات شاید نشانی از آغاز پایان این رژیم باشد.
«لغو» حکم اعدام حمید قرهحسنلو
روزنامه اعتماد از لغو حکم اعدام حمید قرهحسنلو، رادیولوژیست بازداشتشده در اعتراضات کرج، با درخواست یکی از «شخصیتهای سیاسی برجسته و قدیمی کشور» خبر داد.
این روزنامه به نام «شخصیتی» که لغو حکم اعدام را در نامهای از «مقامات عالی» جمهوری اسلامی خواستار شده اشاره نکرده، اما نوشته است که او در گفتوگو با اعتماد «نوشتن نامه و دریافت پاسخ مثبت در این زمینه را تائید کرد.»
در ادبیات سیاسی جمهوری اسلامی، از علی خامنهای به صورت غیرمستقیم به عنوان «مقامات عالی» نام برده میشود.
حضور علی رفیعی در خانه حسین محمدی
علی رفیعی، کارگردان سرشناس تئاتر، خبر داد که همراه برخی تئاتریهای دیگر ازجمله احترام برومند و لیلی رشیدی در اعتراض به صدور حکم اعدام برای حسین محمدی، بازیگر تئاتر، و برای حمایت از او به دیدار خانوادهاش رفتند.
حسین محمدی یکی از ۱۶ متهم پرونده کشتهشدن روحالله عجمیان، مأمور حکومتی در کمالشهر کرج، است که قوه قضاییه هنوز هیچ مدرک و سندی از نقش او در این ماجرا ارائه نکرده اما برایش حکم اعدام صادر کرده است.
آمار جانباختگان اعتراضات سراسری ایران به ۵۰۶ نفر افزایش یافت
پایگاه حقوق بشری هرانا که تحولات مربوط اعتراضات در ایران را رصد میکند، شمار جانباختگان اعتراضات اخیر را تا روز سهشنبه ۲۹ آذرماه ۵۰۶ نفر اعلام کرده است.
این پایگاه خبری تاکید کرد، از ۲۶ شهریور ماه و آغاز موج اعتراضات در ایران تا این روز سهشنبه ۵۰۶ نفر کشته شدهاند که ۶۶ نفر از آنها نیروهای امنیتی هستند.
هرانا شمار جانباختگان زیر ۱۸ سال را نیز ۶۹ نفر اعلام کرده است. برخی از کشته شدگان نوجوان از جمله نیکا شاکرمی و کیان پیرفلک به نمادهای این اعتراضات بدل شدهاند.
آمار قبلی هرانا که ۲۶ آذر منتشر شد، شمار جانباختگان این اعتراضات را دستکم ۴۹۶ نفر عنوان میکرد.
هرانا همچنین تخمین زده که بیش از ۱۸ هزار نفر در جریان این اعتراضات بازداشت شدهاند که از این میان هویت بیش از چهار هزار نفر شناسایی شده است و ۶۵۲ نفر آنها نیز دانشجو هستند.
آمارهای هرانا حاکی است که ۱۶۱ شهر طی حدود سه ماه صحنه اعتراضات بوده و در مجموع حدود ۱۲۰۰ تجمع شهری و دانشگاهی نیز برگزار شده است.