ادامه بلاتکلیفی یک دانشآموز بازداشتشده در مهاباد
کانال تلگرامی شورای هماهنگی تشکلهای صنفی فرهنگیان ایران نوشته فرهاد نوایی، دانشآموز ۱۶ ساله اهل روستای ترشکان از توابع مهاباد، که اوایل آبان ۱۴۰۱ توسط نیروهای امنیتی ربوده شده بود،کماکان به صورت بلاتکلیف در بازداشت به سر میبرد.
این کانال به نقل از «منبع موثق» نوشته که برای آزادی موقت این دانشآموز، وثیقه «دو میلیارد و نیمی» خواستهاند.
بر اساس این گزارش، «در دوران بازداشت و با شکنجه، فرهاد را مجبور به اعترافات اجباری کردهاند».
جاوید رحمان در کنفرانس لندن به یاد زنان بهایی اعدامشده در ایران سخنرانی میکند
جامعه جهانی بهائی و دفتر جامعه بهائی در بریتانیا از برگزاری مراسم بزرگداشتی برای چهلمین سالگرد اعدام دسته جمعی ۱۰ زن بهائی در شیراز در لندن خبر دادند.
این کنفرانس که روز ۳۱ خرداد در لندن برگزار میشود، همزمان با برگزاری «کمپین داستان ما یکیست» که از اول خرداد ماه در شبکههای اجتماعی به راه افتاده است.
جامعه جهانی بهائی خبر داده که جاوید رحمان، گزارشگر ویژه دبیرکل سازمان ملل در امور حقوق بشر ایران هم از جمله سخنرانان این جلسه خواهد بود.
یک نماینده: خودداری از برخورد جدی با بیحجابی، جمهوری اسلامی را خدشهدار میکند
احمدحسین فلاحی، نماینده همدان میگوید «عدم برخورد جدی با موضوع کشف حجاب، چهره جمهوری اسلامی را خدشهدار میکند. بیحجابی در مملکت یعنی فاصله گرفتن از آرمانها و ارزشهای جامعه. در ایران هم، حجاب یکی از نمادهای نظام اسلامی است که باید روی آن پافشاری کنیم.»
او اضافه کرده که «در ماههای اخیر، در موضوع عفاف و حجاب، شاهد عدمرعایت قانون توسط عدهای بودیم. از طرفی عده قلیلی که نقض قانون کردند، اصرار دارند بر این عدمتمکین به قانون ادامه دهند و حتی برای این کارشان، برنامهریزی و تبلیغ هم میکنند. کاملاً واضح است که قانونگذار و مجری قانون باید جدی وارد عمل و برخورد شوند.»
این نماینده لایحه «عفاف و حجاب» را که متن نهایی آن روز پنجشنبه منتشر شد، «سطحی» معرفی کرده است.
تحریم کنسرت بهدلیل ممنوعیت خوانندگی زنان
هانا کامکار، خواننده، در صفحه اینستاگرام خود اعلام کرد سالهاست «کنسرت مسخره بانوان» را تحریم کرده و از این پس نیز «تا برطرف شدن ممنوعیت صدای زنان کشور، هرگز پای به هیچ کنسرتِ خواننده مرد محور» نخواهد گذاشت.
در ایران دههها است که خوانندگی زنان مقابل مردان ممنوع است و جمهوری اسلامی در راستای جداسازی زنان از مردان، دست به برگزاری کنسرتهای زنانه زده است.
در سالهای اخیر بارها زنانی بهدلیل خواندن در فضای عمومی از سوی نهاد قضایی احضار شدهاند.
حسین رونقی: برای خروج از ایران تحت فشار قرار گرفتهام
حسین رونقی، فعال مدنی در توئیتی نوشته که طی مراجعههای اخیر خود به دادسرا متوجه شده که «وزارت اطلاعات از دادستانی و مراجع دیگر، درخواست نفی بلد، مسدودسازی حسابهای بانکی و محرومیت از حقوق شهروندی» برای او کرده است.
او همچنین اضافه کرده «هجمهها و حملهها و ارسال پیامهای تهدید به مرگ، نشان از تحت فشار قراردادن برای خروج از کشور است. اما همانگونه که پیش از این صراحتا اعلام کردم از ایران نخواهم رفت و اگر از نظر شما جرمی مرتکب شدهام، میتوانید مرا بازداشت کنید اما نمیتوانید مجبورم کنید که وطنم را ترک کنم.»
پیش از این نیز شمار دیگری از فعالان سیاسی و مدنی، پس از آزادی گفته بودند که بازجویان به طور مکرر از آنها میخواستند از ایران خارج شوند.
آزادی محمد نجفی، از بازداشتشدگان اعتراضات ۹۸، با پابند الکترونیکی
برخی منابع حقوق بشری از آزادی محمد نجفی، از بازداشتشدگان اعتراضات آبان ۹۸، با پابند الکترونیکی خبر دادند.
وبسایت حقوق بشری هرانا روز پنجشنبه گزارش داد که آقای نجفی روز ۱۷خرداد از زندان تبریز آزاد شد و قرار است باقیمانده دوران محکومیت خود را در خارج از زندان و با محدودیت تردد سپری کند.
محمد نجفی در اعتراضات آبان ماه سال ۹۸، توسط نیروهای امنیتی بازداشت و سپس به «مشارکت در تخریب و تحریق اموال دولتی» متهم و به شش سال و هفت ماه حبس تعزیری و ۷۴ ضربه شلاق محکوم شد.
با وجود گذشت بیش از سه سال از این اعتراضات، فشار بر خانوادههای کشتهشدگان همچنان ادامه دارد و حکومت برخی از اعضای خانوادههای دادخواه را بازداشت کرده است.
به گفته محمد جواد کولیوند، نماینده وقت کرج در مجلس، اعتراضات آن برهه در ۷۱۹ نقطه از کشور رخ داد. سخنگوی وقت کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس نیز، آمار بازداشتیهای اعتراضات این اعتراضات را حدود هفت هزار نفر اعلام کرد.
رادیو فردا بهطور مستقل قادر به تأیید این آمار نیست.
اعتراض دهها دانشجو و شش تشکل دانشجویی به «تعلیق» محمد شباهتی
شش تشکل مستقل دانشجویی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران و نزدیک به ۲۰۰ تن از دانشجویان این دانشکده با امضای نامهای مشترک به تداوم سلب حق تحصیل و ممنوع الورودی محمد شباهتی، فعال صنفیدانشجویی و از بازداشتشدگان اعتراضات «زن، زندگی، آزادی» اعتراض کردند.
بر اساس این نامه، در روزهای اخیر حکم کمیته انضباطی علیه محمد شباهتی، دانشجوی کارشناسی انسانشناسی دانشکده علوماجتماعی دانشگاه تهران، فعال صنفیدانشجویی و از بازداشتشدگان اعتراضات سراسری اخیر، در جلسه تجدیدنظر این کمیته عیناً تایید شد.
در این حکم، برای این دانشجو دو ترم تعلیق از تحصیل با احتساب در سنوات تحصیلی او در نظر گرفته شده است.
در نامه تشکلهای دانشجویی و دانشجویان دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران آمده که این حکم در حالی است که این دانشجو عملا دو ترم تحصیلی امسال نیز «به صورت غیرقانونی» از تحصیل محروم شده بود.
بر اساس این نامه، این محرومیت از تحصیل، در پی اعتراض دانشجویان این دانشکده به تفکیک جنسیتی در زمین فوتبال اعمال شده است.
آقای شباهتی در حکم بدوی کمیته انضباطی دانشگاه تهران به دلیل آنچه «ایجاد و شرکت در بلوا و آشوب» عنوان شد، به دو ترم تعلیق از تحصیل با احتساب در سنوات محکوم شده بود.
محمد شباهتی در تاریخ آذرماه پارسال، در جریان اعتراضات سراسری بازداشت و پس از مدتی با تودیع قرار وثیقه آزاد شد.
در ماههای اخیر کمیتههای انظباطی دانشگاهها با صدور احکامی، فشار علیه دانشجویان معترض را افزایش دادهاند.
دانشجویان و تشکلهای دانشجویی یاد شده تاکید کردهاند که پس از گذشت نزدیک به هشت ماه از اعتراضات، مسئولان دانشگاهها، «بیش از پیش به دنبال پروژه تصفیه دانشگاه و حذف دانشجویان و اساتید همراه با دانشجویان در سراسر کشور» هستند.
ادعای رادان برای نظارت بر سواحل خزر در تابستان امسال
فرمانده کل نیروی انتظامی جمهوری اسلامی از اِعمال «محدودیتهای جدید» در سواحل دریای خزر در تابستان امسال و برخورد با آنچه «ناهنجاریهای اجتماعی» خوانده، خبر داد.
احمدرضا رادان روز پنجشنبه در دیدار با نماینده رهبر جمهوری اسلامی در استان مازندران گفت: «نیروی انتظامی امسال برنامههای ویژه برای پایش و رصد ناهنجاریهای اجتماعی در سواحل استانهای شمالی دارد.»
او توضیح بیشتری درباره این «برنامههای ویژه» ارائه نکرد، اما محمدباقر محمدی لائینی، نماینده خامنهای، در این دیدار از دولت ابراهیم رئیسی خواست «در تأمین دوربین نظارتی برای پایش تصویری و تکمیل تجهیزات نیروی انتظامی در مناطق شهری و روستایی همراهی و کمک لازم را داشته باشد.»
محمدی لائینی گفت که باید تعداد نفرات نیروهای انتظامی در استان مازندران «با توجه به حجم بالای کار در حوزه مدیریت امنیتی و اخلاقی با وجود آزاد شدن سواحل دریای خزر» افزایش یابد.
نماینده خامنهای و امام جمعه ساری همچنین مدعی شد که «خوشبختانه نیروی انتظامی در مازندران در برخورد با دو مسئله کرونا و اغتشاشات موفق عمل کرد.»
مقامهای جمهوری اسلامی از اعتراضات مردمی به عنوان «اغتشاشات» نام میبرند.
نُه ماه از دور کمسابقه اعتراضات سراسری در ایران میگذرد که متأثر از جان باختن مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد رقم خورد. در این ماهها، حکومت جمهوری اسلامی فشارها علیه زنان و دختران ایران را در راستای سرکوب حق آزادی پوشش افزایش داده است.
با این حال، دختران و زنان ایرانی با تداوم نافرمانی مدنی و سر باز زدن از حجاب اجباری در اماکن عمومی در شهرهای مختلف ایران، تلاشهای حکومت به ویژه محدودیتهای اعمال شده از سوی نیروی انتظامی را به چالش میکشند.
تخریب آرامگاه یکی دیگر از کشتهشدگان اعتراضات سراسری
مرضیه آدینهزاده، خواهر ابوالفضل آدینهزاده از کشتهشدگان اعتراضات سراسری، روز پنجشنبه خبر داد که شیشه آرامگاه برادرش را شکستهاند.
خانم آدینهزاده در توئیتی نوشت: «امروز ۹ روز مونده به تولد برادرم جاویدنام ابوالفضل آدینهزاده متوجه شدیم شیشه و سنگ مزار برادرم رو شکستند.»
او افزود: «با این کارها نه تنها دلسرد و ناراحت نمیشیم بلکه مصممتر خواهیم شد تا راه برادرم رو ادامه بدیم.»
ابوالفضل آدینهزاده، در جریان اعتراضات سراسری ۱۴۰۱ در مشهد با شلیک مستقیم نیروهای حکومتی به شکم و سینهاش کشته شد.
چند روز پیش نیز، مرضیه آدینهزاده از احضار خود و پدرش به دادسرا به اتهام «تبلیغ علیه نظام و انتشار عکس مبتذل» خبر داده بود.
این خواهر دادخواه با انتشار تصویری از یک برگه احضاریه در اینستاگرام خود نوشته که پدرش، علی آدینهزاده، در حالی که پیگیر رسیدگی به «روند پرونده قتل فرزند بیگناه خود در دادسرای نظامی بود» با این احضاریه در کارتابل سامانه ثنا مواجه شد.
این پدر و دختر، پیش از این هم به دادسرای مشهد احضار شده بودند.
تخریب محل دفن ابوالفضل آدینهزاده در حالی است که پیشتر مزار مهسا امینی و همچنین برخی از کشتهشدگان یا اعدامشدگان اعتراضات سراسری «زن زندگی آزادی» تخریب شده است.