لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
شنبه ۸ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۱:۱۸

رئیسی در مجمع عمومی سازمان ملل، غرب را به «نقض حقوق بشر» به‌ویژه حقوق زنان متهم کرد


رئیس‌جمهوری اسلامی ایران در هفتادوهفتمین اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک
رئیس‌جمهوری اسلامی ایران در هفتادوهفتمین اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک

رئیس جمهوری اسلامی ایران روز چهارشنبه ۳۰ شهریور در سخنرانی خود در جریان هفتادوهفتمین اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل متحد، کشورهای غربی را به اتخاذ «استانداردهای دوگانه» در رابطه با حقوق بشر از جمله حقوق زنان متهم کرد.

ابراهیم رئیسی بدون اشاره به نام مهسا امینی از «موضع‌گیری‌های متنوع و متعدد (بین‌المللی) در قبال یک رخداد در حال بررسی در جمهوری اسلامی ایران» انتقاد کرد و افزود که تهران «استانداردهای دوگانه برخی از دولت‌ها در زمینه حقوق بشر را مهم‌ترین عامل نهادینه شدن نقض حقوق انسان» می‌داند.

این ادعا در شرایطی مطرح می‌شود که در روزهای گذشته نقاط مختلف ایران شاهد تجمعات مردمی در اعتراض به کشته شدن مهسا امینی، شهروند ۲۲ ساله اهل سقز، در بازداشت گشت ارشاد بوده است؛ رخدادی که واکنش‌های داخلی و بین‌المللی در انتقاد از نقض حقوق زنان در جمهوری اسلامی از جمله رویکرد خشونت‌آمیز ماموران پلیس را به دنبال داشته است.

در حالی‌که دور جدیدی از اعتراضات مردمی در نقاط مختلف ایران در جریان است، ابراهیم رئیسی با بر شمردن «جنایت‌های داعش» از جمله به بردگی گرفتن «زنان کُرد و ایزدی و مسیحی» مدعی شد که «نقش بی‌نظیر»‌ حکومت ایران در نابودی گروه دولت اسلامی (داعش) «کفایت می‌کند که نشان دهد جمهوری اسلامی در جایگاه مدعی و مدافع حقوق بشر است».

مهسا امینی که همراه با خانواده‌اش از سقز به تهران سفر کرده بود، روز ۲۵ شهریور، سه روز پس از بازداشت به‌دست مأموران گشت ارشاد، در بیمارستان کسری تهران جان باخت و پیکر او روز شنبه در سقز در میان اعتراضات مردم به خاک سپرده شد.

رئیس‌جمهوری اسلامی ایران در ادامه سخنان خود با نشان دادن تصویر قاسم سلیمانی در صحن سازمان ملل بار دیگر بر پیگیری قضایی کشته شدن فرمانده پیشین نیروی قدس، شاخه برون‌مرزی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، در «یک دادگاه عادلانه» تاکید کرد و رسیدگی به آن‌چه را که «جنایت» رئیس‌جمهوری پیشین آمریکا خواند، «خدمت به انسانیت» دانست.

کشته شدن قاسم سلیمانی و همچنین ابومهدی المهندس، معاون پیشین فرمانده گروه حشد الشعبی، در جریان حملات پهپادی ۱۳ دی‌ماه ۹۸ آمریکا در نزدیکی فرودگاه بغداد، در کشاکش تنش سیاسی و نظامی بین ایران و ایالات متحده رخ داد.

مقام‌های جمهوری اسلامی در سه سال گذشته بارها بر گرفتن «انتقام» از آمران و عاملان کشته شدن قاسم سلیمانی تاکید کرده‌اند.

پیشتر واشینگتن اعلام کرده بود که تهران برای دستیابی به توافق احیای برجام باید برخی نگرانی‌های آمریکا در رابطه با این تهدیدها را رفع کند اما وزارت خارجه جمهوری اسلامی اعلام کرد که موضوع انتقام از عوامل کشته شدن قاسم سلیمانی «قابل مصالحه» با آمریکا نیست.

ابراهیم رئیسی روز چهارشنبه در صحن سازمان ملل همچنین دونالد ترامپ را متهم کرد که با زیر پا گذاشتن توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵ موسوم به برجام و به راه انداختن «جنگِ تمام عیارِ اقتصادی» علیه ایران، مرتکب «جنایت علیه بشریت» شده است.

بیان این سخنان در شرایطی صورت می‌گیرد که خود ابراهیم رئیسی به‌دلیل دست داشتن در اعدام‌های تابستان ۱۳۶۷ به «جنایت علیه بشریت» متهم شده است.

اعدام‌های تابستان ۱۳۶۷ به‌دستور روح‌الله خمینی انجام گرفت که برای اجرای آن یک هیات چهارنفره معروف به «هیات مرگ» را مامور تعیین تکلیف دوباره هزاران زندانی سیاسی و عقیدتی کرد که در حال گذراندن دوران حبس خود بودند.

ابراهیم رئیسی، پیشتر پس از برگزاری انتخابات ریاست‌‌جمهوری ۱۴۰۰، نیز از علمکرد خود در نقش دادستان در اعدام‌های ۶۷ دفاع کرده و گفته بود که باید «تقدیر و تشویق»​ هم بشود.

رئیسی روز چهارشنبه در مجمع عمومی سازمان ملل با تکرار این‌که «سیاست فشار حداکثری» آمریکا «شکست» خورده است، بار دیگر بر لزوم دریافت «تضمین‌های اطمینان‌بخش» از سوی واشینگتن برای احیای توافق برجام تاکید کرد.

او روز دوشنبه در مصاحبه‌ای با شبکه خبری «ان بی‌سی» گفته بود که شرط اصلی جمهوری اسلامی برای احیای برجام دریافت تضمین از آمریکاست.

همزمان با حضور ابراهیم رئیسی، شماری از ایرانیان مقیم آمریکا با حضور مقابل مقر سازمان ملل، اعتراض خود را نسبت به تردد آزاد مقام‌های جمهوری اسلامی به ویژه رئیس‌‌جمهوری فعلی ایران که از عوامل اصلی کشتار زندانیان سیاسی در دهه ۶۰ ایران است، مطرح کرده‌اند.

پیش از سفر رئیسی به نیویورک نیز، ده‌ها عضو دموکرات و جمهوری‌خواه کنگره آمریکا در نامه‌ای به جو بایدن خواستار صادر نشدن روادید برای رئیسی شده بودند.

با استفاده از گزارش‌های خبری ایرنا، آسوشیتدپرس و خبرگزاری فرانسه و گزارش‌های رادیو فردا/ آ.ت./ ک.ر
XS
SM
MD
LG