لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۶:۰۸

نامه نمایندگی ایران در سازمان ملل برای «توجیه» حملات سپاه به خاک اقلیم کردستان


دو هفته پس از حملات سنگین موشکی و پهپادی سپاه پاسداران به اقلیم کردستان عراق، نمایندگی جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل در نامه‌ای به شورای امنیت ادعا کرد که تهران «ناگزیر به استفاده از نیروی نظامی شده است».

این نمایندگی روز چهارشنبه ۲۰ مهر در نامه خود نوشته است: در پی «بی‎‌توجهی به هشدارها (از سوی اقلیم کردستان عراق) و اعتراضات مکرر (از سوی ایران)»، جمهوری اسلامی «انتخابی جز اعمال حق خود و پاسخ متناسب به حملات تروریستی نداشت».

در حملات سنگین اخیر موشکی و پهپادی جمهوری اسلامی که دست‌کم هشت روز ادامه یافت، حداقل ۱۳ نفر از جمله یک زن باردار کشته شدند. یکی از کشته‌ها نیز یک شهروند کرد ایرانی بود که تابعیت آمریکا را هم داشت.

یکی از ۵۸ مجروح این حملات رسول محمود، خبرنگار رادیوفردا در اقلیم کردستان، بود که در موج دوم حملات در روز ششم مهر زخمی شد.

بغداد و اقلیم کردستان عراق در مورد این حملات به جمهوری اسلامی ایران اعتراض کرده، و از جمله بیانیه وزارت خارجه عراق حملات تهران را «جنایتی که نشانگر ادامه نقض حاکمیت ملی عراق است» نامید.

با این حال، جمهوری اسلامی ایران در نامه خود اذعان کرده که این حملات را در پی «اقدامات مخرب و آشوب‌زا» در دوره اخیر انجام داده است.

آنچه حکومت ایران «اقدامات مخرب و آشوب‌زا» نامیده، اعتراضات مردم ایران در پی مرگ مهسا امینی، دختر ۲۲ ساله سقزی، در بازداشت «پلیس امنیت اخلاقی» نیروی انتظامی است که از روز ۲۶ شهریور در شهرهای سقز و سنندج در استان کردستان آغاز شده و کماکان ادامه دارد.

نمایندگی دائم جمهوری اسلامی ایران در نامه‌ خود با نام بردن از احزابی چون «حزب دموکراتیک کردستان»، «کومله»، «پژاک» و «پاک» در اقلیم شمال عراق مدعی شده که این گروه‌ها از خاک عراق برای «حملات تروریستی و مسلحانه علیه شهروندان و زیر ساخت‌های اساسی ایران استفاده می‌کنند».

گروه‌های کرد ایرانی مخالف حکومت جمهوری اسلامی و همچنین دولت خودگردان در اقلیم کردستان عراق تاکید دارند که گروه‌ها و احزاب کرد ایرانی در خاک اقلیم حضور مسلحانه یا پایگاه آموزشی ندارند.

خالد عزیزی، سخنگوی «حزب دموکراتیک کردستان»، این هفته در واشینگتن گفت که حضور مسلحانه نیروهای حزب او تنها در نزدیک‌ترین نقاط مرزی با ایران است، نه در اقلیم کردستان عراق.

جمهوری اسلامی ایران در روزهای گذشته شدیدترین سرکوب را علیه مردم شهر سنندج، مرکز استان کردستان، صورت داده است.

نهادهای حقوق بشری در آمار کشته‌ها و مجروحان اعتراضات ۲۷ روز اخیر، تاکید دارند که هنوز شمار حقیقی کشته‌های مناطق کردنشین در دست نیست و ممکن است تعداد تلفات این هفته سنندج بسیار زیاد باشد.

هشتگ سنندج در روزهای اخیر ده‌ها هزار بار در توییتر، با درخواست کمک اضطراری از جامعه جهانی نسبت به سرکوب مردم این شهر، منتشر شده است.

ادعای جمهوری اسلامی ایران درباره حضور نیروهای مسلح کرد در خاک اقلیم کردستان برای توجیه حملات سپاه پاسداران به این منطقه در حالی است که تهران در روزهای اعتراضات جاری، مردم زاهدان را نیز مانند سنندج به‌شدت سرکوب کرد، در حالی که نیروهای مسلحی در آن سوی مرزهای سیستان و بلوچستان را متهم نکرده بود.

برخی از تحلیلگران امور ایران در روزهای اخیر ارزیابی کرده‌اند که جمهوری اسلامی ایران با حملات سنگین به مقرهای احزاب در اقلیم کردستان و در ادامه، با مستقر کردن شمار زیادی نیرو و تجهیزات سنگین نظامی در نزدیکی مرزها، از جمله در مرز بانه، برنامه‌ریزی کرده که جنگی با احزاب مسلح کرد را کلید بزند تا با آن شاید از فشار اعتراضات رهایی یافته و از جمله توجیه کند که کشور فعلا در شرایط جنگی قرار گرفته است.

XS
SM
MD
LG