رئیسجمهور روسیه پس از پایان مذاکرات با همتای چینی خود گفت پیشنهاد شیجی پینگ میتواند مبنایی برای مذاکرات صلح در اوکراین باشد ولی کییف و حامیان غربی آن هنوز آماده گفتگو نیستند.
ولادیمیر پوتین قدرتهای غربی را متهم کرد که قصد دارند «تا آخرین اوکرینی» به جنگ ادامه دهند.
او افزود که مذاکرات با رئیسجمهور چین در مسکو نشانهای از توسعه همکاریهای دو کشور در عرصههای تجاری، انرژی و سیاسی است.
آقای شی نیز گفتگوها با همتای روس خود را «باز و دوستانه» توصیف کرد و ضمن تاکید بر موضع بیطرفانه پکن در جنگ اوکراین خواستار گفتگو بین طرفین شد.
آقای پوتین گفت: «ما معتقدیم که بسیاری از نکات مندرج در پیشنهاد چین با سیاست روسیه در این زمینه انطباق دارد و زمانی که آنها در کییف و غرب آماده باشند میتواند مبنایی برای حل صلح آمیز بحران باشد. اما تاکنون هیچ نشانهای از آمادگی آنها ندیدهایم».
طرح ۱۲ مادهای چین برای کاهش تخاصم و در نهایت برقراری آتشبس در اوکراین، جزییات نحوه پایان دادن به جنگ و برقراری صلح را تشریح نمیکند.
با توجه به اینکه پکن تجاوز نظامی روسیه به اوکراین را محکوم نکرده است، واشینگتن طرح پیشنهادی چین را رد کرده است و میگوید برقراری آتشبس در شرایط فعلی باعث خواهد شد که ارتش روسیه برای تداوم حملات خود تجدید سازمان کرده و مناطق اشغالی اوکراین را در عمل به روسیه واگذار میکند.
کییف بدون ورود به جزییات از مشارکت دیپلماتیک چین استقبال کرده ولی ضمن تاکید بر پذیرش تمامیت ارضی اوکراین در هر طرح صلحی میگوید فقط به شرط خروج کامل ارتش روسیه حاضر است مذاکره کند.
امضای چند قرارداد مهم برای همکاریهای استراتژیک
هدف اصلی ملاقات رهبران چین و روسیه در مسکو تحکیم و توسعه همکاریهای گسترده دو کشور است که در ملاقات قبلی آنها در پکن حدود سه هفته قبل از تهاجم نظامی به اوکراین «نامحدود» توصیف شد.
در مذاکرات مقامات ارشد دو کشور که پوتین آن را «موفقیتآمیز و سازنده» توصیف کرد، چین و روسیه چند قرارداد مهم برای همکاریهای استراتژیک امضا کرده اند.
در شرایطی که روسیه تحت تحریمهای شدید غرب قرار دارد و به گفته ولادیمیر پوتین «هدف حملات همهجانبه غرب برای تضعیف استراتژیک این کشور است»، سفر رئیسجمهور چین به مسکو عامل مهمی برای تقویت موقعیت بینالمللی روسیه تلقی میشود.
شیجی پینگ درست چند روز پس از صدور حکم بازداشت ولادیمیر پوتین به اتهام «ارتکاب جنایات جنگی» از سوی دیوان کیفری بینالمللی به مسکو سفر کرد.
آقای پوتین خاطرنشان کرد که روسیه، چین و مغولستان در مورد احداث خط لولهای برای انتقال گاز روسیه به چین توافق کردهاند و روسیه آماده است صادرات نفت به چین را افزایش دهد.
او افزود که روسیه حاضر است به شرکتهای چینی برای جایگزینی شرکتهای غربی که از روسیه خارج شدهاند کمک کند.
خط لولهای با نام «قدرت سیبری ۲» با عبور از خاک مغولستان قادر خواهد بود سالانه حدود ۵۰ میلیون متر مکعب از گاز طبیعی روسیه را به چین منتقل کند.
در حال حاضر شرکت روسی گاز پروم از طریق خط لوله « قدرت سیبری ۱» که طول آن حدود سه هزار کیلومتر است به چین گاز میفروشد. البته میزان صادرات گاز روسیه به چین در مقایسه با حدود ۱۷۷ میلیارد مترمکعب که قبل از جنگ اوکراین به اروپا صادر میشد رقم ناچیزی است.
آقای پوتین وعده داد که حجم گاز صادراتی روسیه به چین تا سال ۲۰۳۰ حداقل به ۹۸ میلیارد متر میرسد.