لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۱۱ آبان ۱۴۰۳ تهران ۱۲:۵۸

«عقب‌نشینی» حکومتی در پی پافشاری بازیگران سرشناس زن بر کنار گذاشتن حجاب


از راست: گلاب آدینه، کتایون ریاحی، فاطمه معتمد آریا
از راست: گلاب آدینه، کتایون ریاحی، فاطمه معتمد آریا

در واکنش به انتشار عکس سه بازیگر زن بدون حجاب اجباری در مراسم خاکسپاری کیومرث پوراحمد، یک رسانه حکومتی برای توجیه این اقدام اعتراضی، به آیه‌ای از قرآن استناد کرد.

روز جمعه، ۱۸ فروردین، در شبکه‌های اجتماعی عکس‌هایی از کتایون ریاحی و گلاب آدینه و فاطمه معتمد آریا، سه بازیگر سرشناس، بدون حجاب اجباری در مراسم خاکسپاری کیومرث پوراحمد، کارگردان، منتشر شد.

در واکنش به اقدام این زنان بازیگر، کانال تلگرامی «رجانیوز» وابسته به سایتی به همین نام که پیشتر از محمود احمدی‌نژاد، رئیس جمهور اسبق، حمایت می‌کرد در پستی با اشاره به «حواشی» ایجادشده پس از انتشار عکس این بازیگران زنان نوشت: «شرعا حجاب بر زنان سالخورده که زنانگی خود را نیز از دست داده‌اند واجب نیست.»

این کانال تلگرامی در همین رابطه به آیه ۶۰ سوره نور در قرآن اشاره کرد که می‌گوید: «زنان سالخورده که (از ولادت و عادت) باز نشسته‌اند و امید ازدواج و نکاح ندارند بر آنان باکی نیست در صورتی که اظهار تجملات و زینت خود نکنند که جامه‌های خود (یعنی لباسهای رو مانند عبا و چادر و روپوش و امثال آن) را نزد نامحرمان برگیرند....»

متوسل شدن به قرآن پس از آن رخ داد که انتشار عکس‌های مربوط به نحوه حضور زنان بازیگر در مراسم خاکسپاری اخیر با حمایت گسترده کاربران شبکه‌های اجتماعی و چهره‌های شناخته‌شده مدنی و سیاسی در فضای مجازی همراه شد.

برخی کاربران از این اقدام با عنوان «فرو ریختن دیوار»، «ایستادگی»، «مقاومت» و «شرافت» نام برده‌اند و بسیاری این حرکت مدنی و اعتراضی را چند روز پس از سخنان رهبر جمهوری اسلامی مبنی بر «حرام شرعی و سیاسی» بودن برداشتن حجاب اجباری، نشانه «شجاعت» این زنان اعلام کردند.

شمار دیگری از کاربران نیز پست تلگرامی رجانیوز را در واکنش به اقدام زنان بازیگر نشانگر «فشار» واردشده بر حاکمیت و «عقب‌نشینی» اجباری حکومت دانسته و برخی نیز درباره بی‌اثر بودن این اظهارات که هدف از آن‌ها «تحقیر» زنان عنوان شده، سخن گفتند.

پست تلگرامی اخیر رجانیوز درباره بازیگران زن در حالی منتشر شده که کتایون ریاحی از نخستین بازیگرانی بود که پس از آغاز اعتراضات «زن زندگی آزادی» با برداشتن حجاب از «زنان ایران» و اعتراضات آنها حمایت کرد و چند ماه بعد دادگاهی شد.

همزمان با حمایت گسترده چهره‌های شناخته‌شده در عرصه‌های مختلف از جمله هنر، سینما و تلویزیون از اعتراضات و همراهی آن‌ها با معترضان با انتشار عکس‌ها و فیلم‌های بدون حجاب اجباری در شبکه‌های اجتماعی در ماه‌های گذشته رسانه‌ها و چهره‌های وابسته به حکومت از این اقدامات با واژه‌ها و تعابیر توهین‌‌‌آمیز و تحقیرآمیز استفاده کرده‌اند.

در یکی از این اقدامات که با واکنش‌های تندی هم همراه شد، ابوالقاسم طالبی، فیلمساز حکومتی و متهم به آزارگری جنسی، در برنامه‌ای در تلویزیون حکومتی جمهوری اسلامی گفت: «بعضی از زنان سلبریتی، یائسه شدن را تقصیر جمهوری اسلامی می‌دانند، و تا سن‌شان از ۵۰ سال می‌رود بالا، روسری‌شان را بر می‌دارند و فحش به جمهوری اسلامی می‌دهند.»

در واکنش به این اظهارات کانون کارگردانان سینمای ایران نیز در بیانیه‌ای «پخش این سخنان در صدا و سیمایی که قرار بود دانشگاه شود» را «باعث تاسف» دانست و «این سخنان سخیف در مورد زنان و دخترانی که الهام بخش جهانیان بوده و هستند را به‌شدت محکوم» کرد.

XS
SM
MD
LG