دبیر کل اتاق بازرگانی ایران و عراق میگوید که بانک مرکزی عراق به دلیل تحریمها، به صرافیهایی که مقصد نقل و انتقالات ارزیشان ایران باشد، «دلار نمیدهد».
جهانبخش سنجابی شیرازی روز شنبه ۱۶ اردیبهشت به خبرگزاری ایلنا گفت نقل و انتقال ارزی با عراق، بدون سوییفت امکان پذیر نیست، و تجار ایرانی نمیتوانند دلار را از طریق شبکه بانکی منتقل کنند.
به گفتۀ این فعال اقتصادی ، بازرگانان ایرانی، برای وارد کردن ارز حاصل از صادراتشان، مجبور به استفاده از صرافیهای عراق هستند، که دلار را با نرخ آزاد بازار بغداد محاسبه میکنند، و این امر موجب ضرر تجار ایرانی میشود.
بهمنماه پارسال روزنامه آمریکایی وال استریت جورنال به نقل از مقامهای آمریکایی و عراقی گزارش داد که آمریکا با هدف کاهش پولشویی و جلوگیری از انتقال غیرقانونی دلار به برخی کشورهای تحت تحریم در خاورمیانه بهویژه ایران، محدودیتهای شدیدتری را برای بانکهای خصوصی عراق وضع کرده است.
این اقدام منجر به کاهش شدید ارزش دینار عراق و نارضایتی مردم شد و نخستوزیر این کشور با درخواست استعفای رئیس بانک مرکزی موافقت کرد.
بانک مرکزی عراق سپس قوانین سختگیرانهای برای جلوگیری از قاچاق ارز به ایران و سوریه از طریق شبکه بانکی کشور وضع کرد.
آقای سنجابی به اختلاف قیمت ارز در عراق اشاره نکرده است. با این حال، در بحبوحه سختگیریهای آمریکا برای جلوگیری از ارسال دلار از عراق به ایران در ابتدای فروردین امسال در حالی که نرخ رسمی دلار در عراق ۱۴۶۰ دینار بود، این ارز در بازار آزاد ۱۷۵۰ دینار معامله میشد.
آمارهای گمرکی ایران نشان میدهد که صادرات کالای ایران به عراق، حتی بدون محاسبه گاز و برق، سالانه به نُه میلیارد دلار میرسد، در حالی که واردات ایران از عراق بسیار کمتر از این میزان است.
این مقام اتاق بازرگانی افزود که در سال ۱۴۰۰ واردات از عراق نسبت به سال قبل آن حدود ۷۰۰ درصد رشد کرد.
ایران در سال ۱۴۰۰ بیش از یک میلیارد دلار واردات از عراق داشت، در حالی که به غیر از صادرات نُه میلیارد دلاری کالا، صادرات برق و گاز نیز به این کشور دارد.
یحیی آل اسحاق، رئیس اتاق بازرگانی مشترک ایران و عراق، اخیراً گفته بود که میزان بدهی بغداد به ایران از بابت واردات برق و گاز به «هفت تا هشت میلیارد دلار» میرسد.