لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۸:۰۳

قدرت‌های اروپایی خواستار تمدید تحریم‌های سازمان ملل علیه برنامه موشکی ایران شدند


تصویری آرشیوی از آزمایش موشک بالستیک خیبر در ایران
تصویری آرشیوی از آزمایش موشک بالستیک خیبر در ایران

سه کشور اروپایی عضو توافق هسته‌ای ایران روز پنج‌شنبه با انتشار بیانیه مشترکی تهران را به نقض قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد متهم کردند و خواستار تمدید تحریم‌های موشکی آن شدند که ماه اکتبر به پایان می‌رسد.

این بیانیه به دنبال نشستی در شورای امنیت سازمان ملل متحد منتشر شده است که به بررسی چگونگی اجرای برجام و برنامه موشکی جمهوری اسلامی اختصاص داشت و تاکید می‌کند فعالیت هسته‌ای ایران به «سطح خطرناکی» رسیده و موضوع نگرانی بسیاری در رابطه با صلح و امنیت بین‌المللی است.

بریتانیا، فرانسه و آلمان در ادامه بیانیه خود فهرستی از نقض تعهدات هسته‌ای ایران منتشر کرده‌اند از جمله آن‌که میزان ذخایر اورانیوم غنی‌شده تهران ۲۱ به برابر میزانی رسیده است که در برجام پیش‌بینی شده بود.

بیانیه یادشده می‌گوید میزان ذخایر اورانیوم غنی‌شده ۲۰ درصدی و ۶۰ درصدی ایران برای کشوری که برنامه تولید سلاح هسته‌ای ندارد، بی‌سابقه است؛ ضمن آن‌که آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در ماه مارس گزارش داد که ذرات اورانیوم غنی‌شده ۸۳.۷ درصدی در سایت فردو پیدا شده که غنی‌سازی اورانیوم در این سطح مسئله‌ای بسیار جدی است.

ایران یک سال پس از خروج ایالات متحده از برجام و اعمال تحریم‌های یک‌جانبه علیه تهران، به‌تدریج از تعهدات هسته‌ای خود عدول کرد و ذخایر اورانیوم غنی‌شده خود و سطح غنی‌سازی اورانیوم را افزایش داد. با این حال تهران تاکید دارد که تولید ذرات اورانیوم ۸۳.۷ درصدی در سایت فردو صرفا «تصادفی» بوده است.

سه قدرت اروپایی یادشده در بیانیه خود عنوان کرده‌اند که روز پنج‌شنبه شورای امنیت سازمان ملل متحد همچنین درباره برنامه موشکی ایران و انتقال موشک‌ها و پهپادهای ایرانی به کشورها و گروه‌های مختلف بحث کرده است.

آنها این اقدام ایران را عامل «بی‌ثباتی» دانسته‌ و تاکید داشته‌اند که در وهله اول، اقدام ایران برای تولید و بهبود عملکرد موشک‌های بالستیک قادر به حمل کلاهک هسته‌ای، نقض قطعنانه ۲۲۳۱ شورای امنیت است و در وهله بعد نیز، ایران با انتقال تسلیحات به گروه‌های مختلفی که جزو حکومت کشورها محسوب نمی‌شوند، منطقه و کل جامعه جهانی را در معرض خطر قرار داده است.

قدرت‌های اروپایی همچنین به انتقال صدها فروند پهپاد به روسیه از تابستان گذشته تاکنون اشاره کرده و گفته‌اند، این اقدام در حالی است که ایران می‌داند روسیه از این پهپادها برای حمله شهرها و زیرساخا=ت‌های جیاتی اوکراین استفاده می‌کند.

آنها سپس با اشاره به پایان یافتن تحریم‌های سازمان ملل متحد علیه برنامه ایران در زمینه تولید موشک بالستیک و صادرات موشک‌های آن در اکتبر امسال، گفته‌اند که خواستار تمدید این تحریم‌ها و اجرای کامل آن هستند.

پس از امضای توافق «برنامه جامع اقدام مشترک»، یا برجام، بین ایران و شش قدرت جهانی یعنی آمریکا، بریتانیا، فرانسه، روسیه، چین و آلمان، شورای امنیت سازمان ملل متحد در ۲۹ تیر ۱۳۹۴ (۲۰ژوئیه ۲۰۱۵) قطعنامه ۲۲۳۱ را برای تایید این توافق تصویب کرد. طبق این توافق محدودیت‌های سازمان ملل علیه برنامه موشکی ایران در اکتبر سال ۲۰۲۳ به پایان می‌رسد.

سه قدرت اروپایی یادشده در انتهای این بیانیه بر یافتن راه‌حلی دیپلماتیک برای بحران هسته‌ای ایران تاکید داشته و از ایران خواسته‌اند که از طریق تعامل سازنده و مثبت با جامعه جهانی تنش‌ها را کاهش دهد و به سمت دیپلماسی هسته‌ای گام بردارد.

با استفاده از وبسایت دولت بریتانیا؛ س.ن
XS
SM
MD
LG