لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۲۴ آبان ۱۴۰۳ تهران ۰۷:۴۸

جان باختن ۲۸۹ کودک در حین گذر از مدیترانه برای رسیدن به اروپا از آغاز سال ۲۰۲۳


سازمان ملل متحد روز جمعه ۲۳ تیرماه اعلام کرد، از ابتدای سال ۲۰۲۳ تاکنون، دست‌کم ۲۸۹ کودک در حین تلاش برای گذر از دریای مدیترانه و رسیدن به قاره اروپا، جان خود را از دست داده‌اند.

یونیسف، صندوق کودکان سازمان ملل، با اشاره به این‌که شمار کودکان جان‌باخته در سال جاری، در قیاس با شش ماه نخست سال ۲۰۲۲، بیش از دو برابر افزایش یافته است، اعلام کرد که احتمالا شمار این کودکان، از رقم اعلام شده کنونی بسیار بیشتر است.

به‌گزارش یونیسف، آمار همه کشتی‌هایی که در مسیر مدیترانه غرق شده‌اند، در گزارش‌های رسمی ثبت نشده‌است.

ورنا کناوس، مسئول بخش مهاجرت و جا‌به‌جایی در سازمان یونیسف، روز جمعه با اشاره به این‌که چنین مرگ‌ومیر‌هایی «قابل پیش‌گیری است»، خواستار ایجاد «مسیرهای بشردوستانه امن» شد، تا کودکان بتوانند از آن طریق به اروپا راه بیابند.

خانم کناوس با بیان این‌که سران کشورها در سراسر جهان باید بی‌درنگ وارد عمل بشوند، افزود: «تخمین زده می‌شود که در شش ماه نخست سال جاری، دست‌کم ۱۱۶۰۰ کودک از این گذرگاه عبور کرده‌اند که این دو برابر آمار اعلام شده در مدت‌زمان مشابه در سال ۲۰۲۲ است».

این مقام ارشد در سازمان یونیسف، با «واقعی» خواندن مسئله «مرگ بیش از پیش کودکان در مسیرهای قاچاق دریایی»، از بابت این‌که به‌نظر می‌رسد «جهان با این واقعیت کنار آمده‌است»، اظهار تاسف کرد.

بر پایه گزارش یونیسف، در سه ماه نخست امسال، ۳۳۰۰ کودک که ۷۱ درصد از «مجموع کودکان مهاجر در این مسیر دریایی» را شامل می‌شوند، بدون داشتن یک «همراه» سفر کرده و یا از خانواده‌های‌شان جدا شده‌اند. این شمار، در قیاس با آمار اعلام شده مدت‌زمان مشابه در سال گذشته، سه‌برابر افزایش یافته است.

طبق این گزارش، ممکن است که در طول مسیر دریایی فوق‌الذکر، کودکان با خطر شکنجه، تجاوز جنسی، بهره‌کشی و محرومیت از حقوق‌شان مواجه شوند. همچنین گزارش شده است که دختران ممکن است در این مسیر، بیش از پسران آسیب ببینند.

در سال‌های اخیر، به دلیل بالا گرفتن تنش‌ها در سودان، جمهوری دموکراتیک کنگو، غرب آفریقا و همچنین افغانستان، شمار مهاجرت کودکان افزایش چشمگیری داشته ‌است.

تغییرات نامطلوب آب‌وهوایی و خطرات اقلیمی، از خشکسالی گرفته تا موج گرما، از دیگر عواملی است که سبب می‌شود کودکان بیش از پیش، همراه یا بدون خانواده، ناگزیر به ترک محل زندگی‌شان شوند.

آن‌ها معمولا راهی برای رسیدن به قاره اروپا ندارند، مگر سفرهای پرخطر دریایی. علاوه بر ساکنان قاره آفریقا، شماری از پناهجویان آسیایی نیز از مسیرهای پرخطر دریایی که از آفریقا می‌گذرد و به مدیترانه می‌رسد، برای رساندن خود به اروپا استفاده می‌کنند.

در پایان خرداد ماه امسال، یک کشتی که از کشور آفریقایی لیبی به‌راه افتاده و طبق برآورد، دست‌کم ۷۵۰ مهاجر را حمل می‌کرد، در سواحل یونان واژگون و غرق شد.

در این سانحه فقط ۱۰۴ مسافر نجات یافتند و ۸۲ جسد پیدا شد، اما تخمین زده شد که دست‌کم ۶۰۰ مهاجر که شماری از آنان کودک بودند، جان باخته‌اند.

در تازه‌ترین مورد از این دست، یک سازمان غیردولتی در هفته پیشین اعلام کرد، سه کشتی که برآورد می‌شود دست‌کم ۳۰۰ مهاجر را از کشور سنگال سوار کرده و در مسیر جزایر قناری اسپانیا شناور بوده‌اند، مفقود شده‌اند.

در پی اعلام این خبر، امدادگران اسپانیایی از طریق امکانات دریایی و هوایی تلاش برای یافتن این کشتی‌ها را آغاز کردند، اما روز چهارشنبه برپایه اعلام شرایط نامطلوب آب‌وهوایی در بخشی از آتلانتیک، این کاوش موقتا متوقف شد.

نمایندگان پارلمان اروپا در نشستی که پنجشنبه گذشته برگزار شد، خواستار ایجاد یک سازوکار دائمی و مطمئن برای برپا داشتن «عملیات جست‌وجو و نجات مهاجران» در دریای مدیترانه شدند.

با استفاده از گزارش‌های خبرگزاری فرانسه و روزنامه لوموند؛ ش.ع/س.ن
XS
SM
MD
LG