آندره یرماک، رئیس دفتر ریاستجمهوری اوکراین، روز یکشنبه هشتم مرداد تأیید کرد که عربستان سعودی در ماه آینده میلادی میزبان یک نشست بینالمللی با محور برقراری صلح در اوکراین خواهد بود.
رئیس دفتر ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین در حساب کاربری خود در توییتر نوشت: «ما در حال آمادهسازی نشست بعدی مشاوران امنیت ملی در خصوص اجرای فرمول صلح اوکراین هستیم که به زودی در عربستان سعودی برگزار میشود».
آندره یرماک در ادامه نوشت: «نخستین نشست مشاوران امنیت ملی به ابتکار ما در ماه ژوئن (تیرماه) در کپنهاگ برگزار شد. ما اکنون سخت کار میکنیم تا هر چه بیشتر شرکای ممکن از غرب و جهان جنوب را در مذاکرات عربستان سعودی مشارکت دهیم.»
روزنامه وال استریت جورنال هفته گذشته از میزبانی عربستان سعودی برای یک نشست بینالمللی با محور برقراری صلح در اوکراین خبر داد.
وال استریت جورنال نوشته بود، انتظار میرود مقامات ارشد بیش از ۳۰ کشور، از جمله کشورهای غربی، هند و برزیل در این نشست دو روزه که پنجم اوت (۱۴ مرداد) در جده برگزار میشود، شرکت کنند.
طبق این گزارش، اوکراین و مقامات غربی امیدوارند این نشست که بدون حضور مقامات روسیه برگزار میشود، زمینه حمایت بینالمللی از شرایط مورد نظر اوکراین برای صلح را فراهم سازد.
کرملین که یکششم اراضی اوکراین را اشغال کرده است، میگوید کییف برای دستیابی به صلح باید «واقعیتهای جدید» را بپذیرد؛ امری که نشاندهندۀ اصرار روسیه به ادامه سیاست اشغال و ضمیمه کردن اراضی اوکراین به خاک خود است.
اوکراین نیز میگوید صلح تنها با تأمین تمامیت ارضی این کشور و خروج کامل نیروهای اشغالگر روسی ممکن است.
وال استریت جورنال نوشته بود، دقیقاً مشخص نیست چه تعداد از کشورهای دعوت شده در این نشست حضور یابند، اما بریتانیا، آفریقای جنوبی، لهستان و اتحادیه اروپا حضور در این نشست را تأیید کردهاند.
انتظار میرود جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، نیز که طی روزهای گذشته به عربستان سفر کرده بود، در این نشست شرکت کند.
عربستان یکی از متحدان آمریکا و غرب است، اما روابط نزدیکی نیز با روسیه دارد و طی سالهای گذشته دو کشور در تلاش بودهاند رهبری مجموعهای از کشورهای عضو اوپک و همپیمان را برای کاهش تولید جهانی نفت در جهت افزایش قیمت آن در دست بگیرند و در این زمینه موفق بودهاند.
آمریکا بارها از عربستان خواسته است سیاست کاهش تولید نفت را کنار بگذارد؛ چرا که این موضوع هم به تورم و هم کند شدن رشد اقتصاد جهانی منجر میشود، اما عربستان برای جلوگیری از کسری بودجه نیاز دارد تا قیمت نفت در بازارهای جهانی بالای ۸۰ دلار باشد.
عربستان سعودی از طرف دیگر، روابط خوبی نیز با اوکراین دارد و وزیر خارجه عربستان فوریه امسال، تقریباً همزمان با اولین سالروز آغاز تهاجم نظامی روسیه، به کییف سفر کرد و قرارداد ۴۰۰ میلیون دلاری کمکهای بشردوستانه، از جمله اهدای ۳۰۰ میلیون دلار محصولات نفتی به این کشور را امضا کرد.
عربستان اواخر سال گذشته نیز به قطعنامه سازمان ملل در محکومیت تهاجم نظامی روسیه به اوکراین رأی مثبت داده بود.