در حالی که دست کم ۱۹ هزار ارمنی مجبور به فرار از خانه خود در قرهباغ شدهاند، ایالات متحده از جمهوری آذربایجان خواست از شهروندان غیرنظامی ارمنی محافظت کند و اجازه دهد کمکهای بینالمللی به دست آنها برسد.
سامانتا پاور، مدیر آژانس توسعه بینالمللی آمریکا، روز سهشنبه ۴ مهر در ایروان، پایتخت ارمنستان، از جمهوری آذربایجان خواست «آتشبس را حفظ کند و گامهای ملموسی در جهت حفاظت از حقوق شهروندان غیرنظامی در قرهباغ بردارد.»
خانم پاور سپس در سفری که به روستای کورنیدزور واقع در مرز جمهوری آذربایجان داشت، گفت: «اینکه ناظران مستقل و سازمانهای بشردوستانه بتوانند به مردمی که هنوز در قرهباغ بهشدت نیازمند کمک هستند دسترسی پیدا کنند، بسیار مهم و حیاتی است.»
او همچنین از کمک فوریتی ۱۱.۵ میلیون دلاری آمریکا به قرهباغ خبر داد.
مدیر آژانس توسعه بینالمللی آمریکا در پاسخ به این سوال که آیا معتقد است نیروهای جمهوری آذربایجان با شهروندان غیرنظامی و نظامی ارمنی در قرهباغ، رفتاری قساوتآمیز داشتهاند، گفت: «گزارشهایی که از خشونت علیه غیرنظامیان [در قرهباغ] به گوش ما رسیده، بسیار نگران کننده است. در عین حال، وضعیت آشفته اینجا و شوکی [که شهروندان از سر گذراندهاند] و شهادتهایی که از افرادی که ملاقات کردهایم گردآوری شده، حاکی از آن است که این تازه شروع ماجراست.»
او که پیشتر نامه حمایت جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا را به اطلاع نیکول پاشینیان، نخستوزیر ارمنستان رسانده بود، تاکید کرد که استفاده از زور توسط جمهوری آذربایجان غیرقابل قبول است و واشینگتن قصد دارد واکنشی درخور به این موضوع نشان دهد.
خانم پاور از الهام علیاف، رئیسجمهوری آذربایجان خواست تا به قولی که در مورد حفاظت از حقوق ارامنه و بازگشایی کامل گذرگاه لاچین داده بود، وفادار بماند و اجازه کمکرسانی و ورود نیروهای نظارتی بینالمللی به قرهباغ را صادر کند.
خبرگزاری تاس، نزدیک به دولت روسیه، به نقل از تیگران خاچاتریان، معاون نخست وزیر ارمنستان اعلام کرد، از میان ۱۲۰ هزار ارمنی ساکن قرهباغ، دست کم ۱۹ هزار نفر در روزهای اخیر به ارمنستان گریختهاند.
این در حالی است که همچنان صدها وسیله نقلیه از قرهباغ در حال حرکت به سمت ارمنستان هستند.
علیرغم وعده جمهوری آذربایجان مبنی بر «تضمین» حقوق ارامنه قرهباغ، که روز دوشنبه از سوی الهام علیاف تکرار شد، ارمنیهای قرهباغ همچنان در مورد آینده خود نگرانند.
رئیسجمهوری آذربایجان با وجود تاکید بر تضمین امنیت ارامنه قرهباغ، گفته که طرح استقلال این منطقه به تاریخ پیوسته است.
قرهباغ کوهستانی در سطح بینالمللی به عنوان بخشی از خاک جمهوری آذربایجان به رسمیت شناخته شده است، اما این منطقه تاکنون تا حدودی به دست مقامات جداییطلب ارمنی اداره میشده که آنجا را سرزمین اجدادی خود میدانند.
نیروهای جداییطلب ارمنی هفته گذشته پس از یک عملیات نظامی ۲۴ ساعته از سوی باکو مجبور شدند توافق آتشبس شامل خلع سلاح خود را بپذیرند.
با استفاده از گزارش خبرگزاری رویترز و گزارشهای رادیو فردا؛ س.ن/ک.ر