نتایج اولیه انتخابات پارلمانی اسلواکی که بامداد یکشنبه نهم مهر منتشر شد، نشان داد که حزبی به رهبری یکی از چهرههای طرفدار کرملین در این انتخابات پیروز شده است.
روبرت فیتسو (رابرت فیکو)، نخستوزیر پیشین اسلواکی که اکنون با حزب پوپولیستی خود یعنی حزب «هدایت» (SMER) در این انتخابات به پیروزی رسیده، منتقد اتحادیه اروپا و ناتو است و پایان دادن به کمکهای نظامی به اوکراین را محور کارزار انتخاباتی خود قرار داده است.
بنابر نتایج اولیهٔ انتخابات اسلواکی، حزب اسمر ۲۳.۳ درصد آرا را به دست آورده که این رقمی بیش از انتظار عمومی بر اساس نظرسنجیهای قبلی است. در این انتخابات، حزب «اسلواکی پیشرو» (PS) که یک حزب لیبرال و طرفدار اوکراین است موفق به کسب تنها ۱۷ درصد از آرا شده است.
از زمان تهاجم روسیه به اوکراین، اسلواکی از حامیان سرسخت کییف بوده و اولین کشور عضو ناتو بود که به اوکراین جتهای جنگنده ارسال کرد، اما روبرت فیتسو که اکنون قرار است سکان سیاست اسلواکی را بهدست بگیرد، قول داده است که اسلواکی دیگر «حتی یک گلوله» به اوکراین نخواهد فرستاد و خواستار روابط بهتر با روسیه شده است.
کارزار انتخاباتی حزب «هدایت» که طرفدار ولادیمیر پوتین است، با انتشار حجم بالایی از اطلاعات نادرست علیه حزب «اسلواکی پیشرو» رهبران این حزب را هدف قرار داد.
مطالعه سال گذشته اندیشکده «گلوبسِک» نشان داد که اکثریت اسلواکیها به نظریههای توطئه رایج در بین پوپولیستهای طرفدار کرملین اعتقاد دارند.
تحلیلگران پیشبینی میکنند که دولت فیتسو میتواند سیاست خارجی اسلواکی را به شکلی بنیادی تغییر دهد و به سیاست خارجی ویکتور اوربان، نخستوزیر مجارستان، شبیه کند که در این صورت چالشی برای اتحادیه اروپا و ناتو خواهد بود.
روبرت فیتسوی ۵۹ ساله پیش از این دو بار نخستوزیر اسلواکی بوده و اکنون فرصتی برای به دست آوردن مجدد شغل قبلی برای او فراهم شده است، اما باید ابتدا به دنبال شرکای ائتلافی باشد، زیرا حزب او برای کنترل کامل سیاست کشور به آرای کافی دست نیافته است.
اسلواکی با پنج میلیون و ۴۰۰ هزار نفر جمعیت در شمال مجارستان واقع شده و با اوکراین مرز زمینی دارد. اسلواکی که پیش از این در قالب کشور چکسلواکی بهمدت چهار دهه حکومت کمونیستی تمامیتخواه را تجربه کرده بود، در سال ۱۹۹۳ به طور مسالمتآمیز از جمهوری چک جدا شد.