ابراهیم زکزاکی، که از او به عنوان «شیخ» و رهبر «جنبش اسلامی نیجریه» یاد میشود، در سفر به تهران با علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، دیدار کرده و شامگاه شنبه ۲۲ مهرماه در مراسم اعطای «دکترای افتخاری» توسط دانشگاه تهران به او، خواستار «رهبری کل دنیا» توسط شیعیان شد.
او در دانشگاه تهران گفت که شیعیان «باید آماده شوند تا نه تنها رهبری جهان اسلام بلکه رهبری کل دنیا را بر عهده بگیرند» و در ادامه نیز اینگونه اظهارنظر کرد که «ابرقدرتی آمریکا رو به افول و ابرقدرتی ایران رو به اوج است، از این رو جمهوری اسلامی ایران تنها ابرقدرت دنیا در آینده نزدیک خواهد بود.»
آقای زکزاکی فعالیتهای تبلیغی خود را از حوالی سال ۵۷ همزمان با انقلاب ایران آغاز کرده و به تأثیرپذیری از جمهوری اسلامی شهره است.
رسانههای نزدیک به حکومت ایران بخشهای کوتاهی از صحبتهای این روحانی شیعه در دیدار با علی خامنهای را منتشر کردهاند.
آقای زکزاکی روز چهارشنبه ۱۹ مهرماه در دومین سفر خارجی خود پس از پایان حصر خانگی خود به تهران سفر کرد.
او از اواخر شهریور ۱۳۹۴ پس از درگیری هوادارانش با نیروهای ارتش نیجریه در شهر زاریا واقع در شمال این کشور زندانی شد.
کمیسیون تحقیق در مورد این واقعه یک سال بعد اعلام کرد که نیروهای ارتش نیجریه دستکم ۳۴۸ تن از شیعیان این کشور را در جریان رویدادی که تنها یک سرباز در آن جان خود را از دست داده، کشتهاند.
یک دادگاه فدرال نیجریه در همان سال حکم به آزادی او داد و ارتش نیجریه را به پرداخت غرامت به آقای زکزاکی محکوم کرد.
این حکم تأثیر چندانی در وضعیت رهبر جنبش اسلامی نیجریه بر جای نگذاشت.
در همین زمینه گروهی موسوم «دانشجویان و طلاب جهان اسلام» در تیرماه ۱۳۹۸ در اعتراض به ادامه بازداشت شیخ ابراهیم زکزاکی در مقابل سفارت این کشور در تهران تجمع کردند.
آنها در بیانیهای با انتقاد شدید از ارتش نیجریه مدعی شدند که «رهبر جنبش اسلامی این کشور بیگناه است ولی در زندان نگه داشته شده و از دسترسی به خدمات پزشکی محروم شده است.»
در انتها رهبر «حرکت اسلامی نیجریه» و همسرش در سال ۱۴۰۰ آزاد شدند.
با این وجود پلیس مخفی نیجریه گذرنامه آنها را ضبط کرده و تا مدتها از خروج آنها از کشور جلوگیری میکرد.
«حرکت اسلامی نیجریه»، الهام گرفته از جمهوری اسلامی است و رهبر این جریان، شیخ ابراهیم زکزاکی، که فعالیتهای تبلیغی خود را از حوالی سال ۵۷ همزمان با انقلاب ایران آغاز کرده است.
۴۰ درصد از جمعیت ۱۸۰ میلیون نفری نیجریه را مسلمانان تشکیل میدهند که اکثریت آنها سنیمذهب هستند.