همزمان با آیینهایی که مردم اسرائیل در یکصدمین روز حمله گروه افراطی حماس به کشورشان برگزار کرده و فشار بر دولت خود جهت ارائه راهکارهای منجر به بازگرداندن زودتر اسرائیلیهای ربودهشده به غزه را تشدید کردهاند، مقامهای کشوری و لشکری اسرائیل اعلام کردند فشار نظامی بر حماس افزایش خواهد یافت.
حماس که از سوی آمریکا و اتحادیه اروپا به عنوان سازمان تروریستی شناخته میشود ۱۵ مهرماه در خاک اسرائیل نزدیک به ۱۲۰۰ تن را کشت و حدود ۲۴۰ نفر را به گروگان گرفت که این اقدام، حمله اسرائیل به نوار غزه را درپی داشت.
روز یکشنبه ۲۴ دی، صدمین روز از عملیات اسرائیل در نوار غزه است. این عملیات تلفات غیرنظامی و ویرانیهای فزایندهای را در باریکه غزه به دنبال داشته و سازمان ملل و گروههای امدادی هشدار میدهند که این درگیری یک بحران انسانی وخیم را برای ۲.۴ میلیون نفر اهالی غزه رقم زده است.
جنگ جاری میان ارتش اسرائیل و گروه افراطی حماس اکنون به طولانیترین و مرگبارترین نبرد بین اسرائیل و فلسطینیان در ۷۶ سال موجودیت اسرائیل تبدیل شده در حالی که نشانهای نیز از پایان آن دیده نمیشود.
در آستانه صدمین روز این عملیات، بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل که دولتش با فشار فزاینده بینالمللی بر سر تلفات غیرنظامیان در غزه مواجه شده است، قول داد که «هیچکس ما را از نابودی حماس باز نخواهد داشت».
ژنرال هِرتسی هالِوی، رئیس ستاد ارتش اسرائیل نیز شامگاه شنبه، ۲۳ دی، به مناسبت یکصدمین روز این رویداد گفت: «ارتش برنامههایی برای ادامه جنگ و افزایش فشار نظامی بر حماس تصویب کرده؛ فشارهایی که به فروپاشی حماس و بازگرداندن اسرائیلیهای ربودهشده منجر شود.»
او گفت تنها فشار نظامی بوده که توانسته باعث آزادی گروهی از بیش از ۲۴۰ اسرائیلی ربودهشده شود. به گفته ژنرال هالوی، رهبری حماس به آتشبس دل بسته و «متقاعد شده که این لحظه نزدیک است».
رئیس ستاد ارتش از مرخص کردن شمار بیشتری از نیروهای ذخیره و تمرکز عملیات نظامی بر بخشهای مرکزی و جنوبی غزه خبر داد.
ابراهیم رئیسی، رئیسجمهور ایران، روز یکشنبه مدعی شد که حمله حماس «آغاز این نبرد و جریان نبوده» است. او افزود که ایران «با آوای بلند» اعلام کرده که از فلسطین و گروههای مقاومت حمایت میکند.
در آستانه صدمین روز جنگ، آمریکا و بریتانیا نیز در حملات مشترک از آخر هفته گذشته اهداف وابسته به شورشیهای حوثی در یمن را در واکنش به حملات این گروه متحد ایران به کشتیها در دریای سرخ و بابالمندب بمباران کردهاند.
جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا و ریشی سوناک، نخستوزیر بریتانیا، به حوثیها هشدار دادهاند که از تعرضات دریایی خود عدول کنند در غیر این صورت، حملات متحدین علیه آنها ادامه خواهد یافت.
روز یکشنبه، ماریا-آگنس اشتراک-تسیمرمان، رئیس کمیته دفاع پارلمان آلمان گفت که انتظار میرود آلمان نیز در مأموریت دریایی اتحادیه اروپا برای حفاظت از کشتیرانی در دریای سرخ که وزیران خارجه اتحادیه اروپا در ماه جاری تصویب خواهند کرد، شرکت کند.
«منطقه جنگی» در مرز با لبنان
ژنرال هالوی در مورد بحران در مرزهای شمال اسرائیل و جنوب لبنان که با حملات گروه حزبالله از روز ۱۶ مهر و پاسخ هوایی و زمینی اسرائیل همراه بوده، هشدار داد که «حزبالله دارد تمامی کشور لبنان را به یک منطقه جنگی تبدیل میکند».
او همچنین گفت جنوب لبنان تا هنگامی که حزبالله از آن به دستاندازی علیه اسرائیل ادامه میدهد، «یک منطقه جنگی باقی خواهد ماند و اسرائیل خود را در عملیات و دسترسی به آن کاملاً آزاد میبیند.
حزبالله، متحد شیعه جمهوری اسلامی ایران در منطقه از یک روز پس از حمله حماس به خاک اسرائیل، برای حمایت از این گروه سنی فلسطینی و همپیمان دیگر تهران، وارد کارزار جنگی علیه اسرائیل شده است.
ارتش اسرائیل بامداد یکشنبه، ۲۴ دی، اعلام کرد چهار نفر را که از خاک لبنان درصدد نفوذ به اسرائیل بودند، از پای درآورده است. حزبالله کشته شدن نزدیک به ۲۰۰ تن از نیروهای خود را در این دوره تأیید کرده است.
در آستانه صدمین روز جنگ، آمریکا و بریتانیا نیز در حملات مشترک از آخر هفته گذشته اهداف وابسته به شورشیهای حوثی در یمن را در واکنش به حملات این گروه متحد ایران به کشتیها در دریای سرخ و بابالمندب بمباران کردهاند.
جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا و ریشی سوناک، نخستوزیر بریتانیا، به حوثیها هشدار دادهاند که از تعرضات دریایی خود عدول کنند در غیر این صورت، حملات متحدین علیه آنها ادامه خواهد یافت.
آیینهای یکصدمین روز حمله حماس و اسارت گروگانهای اسرائیلی
دهها هزار اسرائیلی شامگاه شنبه برای همبستگی با خانوادههایی که بستگان آنها هنوز در گروگان حماس هستند، در میدانی در تلآویو تجمع کرده و به سخنرانی برخی از گروگانهای آزاد شده گوش دادند.
همزمان دهها تجمع و راهپیمایی اعتراضی شنبه شب در اورشلیم، حیفا و سایر شهرهای اسرائیل با درخواست تشدید تلاش برای آزادی زودتر گروگانهای اسیر در دست حماس برگزار شد.
در میان ۱۳۶ گروگان باقیمانده در غزه، شماری مردان سالمند بالای ۸۰ سال، زنان جوان از جمله نوه یک مادربزرگ ایرانیتبار، و دهها مرد اسرائیلی دیده میشوند. سرنوشت خانم شیری بیباس و دو طفل نوزاد او نیز که در اسارت حماس هستند، هنوز مشخص نیست. حماس پیشتر مرگ این سه را اعلام کرده اما اسرائیل این امر را نپذیرفته است.
به خواسته خانوادههای گروگانها، روز یکشنبه در سراسر اسرائیل آیینهای همدلی در جریان است؛ هزاران تن در برابر «کنست»، پارلمان، تجمع اعتراضی کرده و اعتصاب برگزار شده است.
اعتصاب صد دقیقهای از پیشازظهر این روز در بسیاری از مؤسسات، محلهای کسب و کار و شرکتها رعایت شد و برخی از مراکز و دانشگاهها برای ۲۴ ساعت دست از کار کشیدند.
روز یکشنبه امانوئل ماکرون، رئیسجمهوری فرانسه در پیامی که در شبکه اجتماعی «ایکس» منتشر کرد، خواستار آغاز دوباره مذاکرات برای آزادی گروگانهایی شد که از پانزدهم مهر ماه در دست گروههای افراطی فلسطینی هستند.
دادههای جنگ
براساس آماری که از روی گزارشهای ارائهشده از سوی وزارت بهداشت وابسته به گروه حماس در غزه، مقامات و نهادهای اسرائیلی، گزارشهای ناظران بینالمللی و گروههای امدادی گردآوری شده، در یکصد روز بحران، ۲۳ هزار و ۸۴۳ فلسطینی در غزه و ۳۴۷ تن دیگر از آنها در کرانه باختری کشته شدهاند.
ارتش اسرائیل تأکید دارد که دستکم ۹ هزار تن از کشتهها در غزه «تروریست» بودند.
اسرائیل غیر از مرگ حدود یک هزار و ۲۰۰ شهروند خود در حمله روز نخست حماس، در جریان جنگ نیز تا کنون ۱۸۷ سرباز خود را از دست داده است. ۹ سرباز نیز در حملات حزبالله به شمال اسرائیل کشته شدند.
ارزیابی شده که بین ۴۵ تا ۵۶ درصد از ساختمانهای غزه آسیب دیده و صد در صد دانشآموزان این باریکه که حدود ۶۲۵ هزار نفر هستند، از درس و تحصیل بازماندهاند.
اما در طرف اسرائیلی نیز حدود ۲۵۰ هزار تن از مردم اسرائیل در کشور خود آواره شدهاند و بسیاری از آنها مخصوصاً ساکنین شهرکهای نزدیک به مرز شمال، از بازگشت به محل زندگیشان خودداری میکنند.
در جنوب اسرائیل نیز گروهی از آوارگان که از زندگی در محلهای موقت خسته و به خانه خود بازگشتهاند، کماکان در معرض برخی حملات راکتی حماس از غزه هستند.
حماس در یکصد روز اخیر حدود ۱۴ هزار راکت به سوی اسرائیل شلیک کرد.