دست کم ۴۵ معترض حامی فلسطین روز دوشنبه سوم اردیبهشت ماه در دانشگاه ییل آمریکا بازداشت شدند، رخدادی که همزمان با گسترش این اعتراضات به دانشگاههای بیشتری در ایالات متحده به وقوع پیوسته است.
به گفته پلیس ایالت کنتیکت که دانشگاه معتبر ییل در آن واقع است، این افراد پس از آنکه پلیس دانشگاه دستور توقف اعتراضات در حمایت از فلسطین را صادر کرد، بازداشت شدهاند.
پلیس این دانشگاه پیش از بازداشت، دوبار به آنها برای ترک صحنه هشدار داده بود.
موضوع اعتراضات در دانشگاههای مختلف روز دوشنبه به کنفرانس خبری جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده، نیز کشیده شد که خبرنگاری برخی از آنان را «یهودیستیزانه» خواند. آقای بایدن در واکنش گفت: «من اعتراضات یهودی ستیزانه را محکوم می کنم و به همین دلیل برنامهای را برای مقابله با آن تنظیم کردهام.»
اشاره آقای بایدن به اقدامی است که دولت این کشور سال گذشته و پس از آغاز درگیری میان گروه افراطی حماس و اسرائیل در ۱۵ مهرماه، آغاز کرد که بر مبنای آن وزارتخانههای کشور و دادگستری مسئول ردیابی و شناسایی تهدیدهای یهودیستیزانه در محیط مدارس و دانشگاهها شدند.
پس از حمله گروه افراطی حماس در ۱۵ مهرماه به خاک اسرائیل و آغاز درگیری میان حماس و اسرائیل که به کشته شدن دهها هزار غیرنظامی فلسطینی انجامیدهاست، تنش در بسیاری از دانشگاههای آمریکا بالا گرفتهاست.
پلیس کنتیکت میگوید پس از بازداشت ۴۵ نفر در این دانشگاه، جمعیتی بالغ بر ۲۰۰ نفر به محل اعتراض بازگشته و یک تقاطع را مسدود کردهاند. پلیس میگوید هیچ برنامهای برای توقف این اعتراضات غیرخشونتآمیز ندارد.
این در حالی است که در دانشگاه کلمبیا نیز در روزهای گذشته تظاهراتهای متعددی برپا شده که مدیریت اسرائیل در جنگ غزه را محکوم کرده است.
این دانشگاه روز دوشنبه تمامی کلاسهای حضوری خود را برای برقراری آرامش در این دانشگاه تعطیل کرد.
همچنین بر اساس گزارش بوستون گلوب، دانشجویان طرفدار فلسطین در کالج امرسون بوستون و موسسه فناوری ماساچوست برای همبستگی با معترضان در دانشگاه کلمبیا تحصن کردهاند.
پس از حمله اسرائیل به غزه، واکنش منفی بهخصوص در محیطهای دانشگاهی به شیوهٔ عملیات نظامی اسرائیل که برخی منتقدان آن را مصداق مجازات جمعی میدانستند، شکافهای سیاسی درون جامعه آمریکا را فعالتر کردهاست.
در ماههای گذشته، برخی محیطهای دانشگاهی از یک سو شاهد تظاهراتی از سوی حامیان اسرائیل بود و از سوی دیگر تظاهرات بعضا پر شوری علیه اسرائیل توسط دانشجویان ترتیب داده میشد که گاه تا مرز تنش هم پیش میرفت. همزمان با این اتفاقات در دانشگاهها فضای بیرون از دانشگاه نیز شاهد بروز برخی تنشها شد و در مواردی به حملات علیه یهودیان یا مسلمانان هم انجامید.