لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۱۹ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۰:۲۳

توافق مدیران چند دانشگاه با دانشجویان معترض به جنگ اسرائیل در غزه


دانشگاه کالیفرنیا در لس‌آنجلس
دانشگاه کالیفرنیا در لس‌آنجلس

همزمان با افزایش بازداشتی‌ها در تحصن‌های اعتراضی حمایت از غزه در چند دانشگاه آمریکا و گسترش اعتراض‌ها به دانشگاه‌های کانادا، استرالیا و مکزیک، مدیریت چهار دانشگاه دیگر در آمریکا با معترضان به توافق رسیده‌ و اعتراض در این مراکز آکادمیک فروکش کرد.

بر اساس داده‌های گردآوری شده توسط خبرگزاری آسوشیتدپرس، در پی بازداشت بیش از ۳۰۰ معترض دیگر در رویدادهای چهارشنبه شب تا روز پنج‌شنبه، شمار بازداشتی‌ها از میان دانشجویان حامی غزه در ۱۵ روز اخیر به دو هزار تن افزایش یافته است.

بیش از ۲۰۰ تن از این بازداشتی‌ها در اعتراض‌های دانشگاه یوسی‌ال‌ای در لس‌آنجلس و بیش از ۹۰ تن در کالج دارتموث در نیوهمپشایر بازداشت شدند.

در دانشگاه بوفالو در شمال نیویورک و دانشگاه‌های ایالت اورگون نیز روز پنج‌شنبه، ۱۳ اردیبهشت، شماری از معترضان بازداشت شدند. در اورگون حامیان غزه کتابخانه دانشگاه را برای تحصن اشغال کرده بودند.

در این میان، شهردار فیلادلفیا خواهان افزایش شمار نیروهای پلیس در دانشگاه یوپن در ایالت پنسیلوانیا شد. در این دانشگاه حامیان فلسطین از هشت روز پیش چادرهای اعتراضی برپا کرده‌اند.

سخنگوی یوپن پنج‌شنبه به سی‌ان‌ان گفت اقدامات اعتراضی به ناگهان تشدید شد و از شهرداری فیلادلفیا خواسته بودیم اطمینان بدهد که از امکانات لازم برای حفظ امنیت خود برخوردار هستیم.

دادستانی منهتن در نیویورک پنج‌شنبه اعلام کرد در مورد استفاده یک پلیس از اسلحه که در کوشش تخلیه دانشجویان از تحصن در ساختمان هامیلتون در دانشگاه کلمبیا در این ایالت دخیل بوده بررسی می‌کند اما کسی آسیب ندیده است.

رئیس‌جمهور آمریکا در همین روز در یک بیانیه گفت این کشور اقتدارگرا نیست که مردم و مخالفان را سرکوب کند اما نظم باید حاکم شود.

جو بایدن تأکید کرد که تعرض به اموال عمومی، شکستن شیشه‌ها، تعطیلی دانشگاه‌ها، به تعطیلی کشاندن کلاس‌ها و مراسم پایان سال تحصیلی، هیچ یک از اینها اعتراضات مسالمت‌آمیز نیست... و «حق ایجاد هرج و مرج وجود ندارد.

دانشجویان کلمبیا، یوسی‌ال‌ای و چندین دانشگاه‌ دیگر در آمریکا خواهان قطع ارتباطات با اسرائیل و بیرون کشیدن سرمایه مالی دانشگاه از شرکت‌های آمریکایی مانند بوئینگ هستند که با اسرائیل قرارداد دارند.

به نوشته گاردین، در دانشگاه راتجِرز در ایالت نیوجرسی و دانشگاه مینه‌سوتا در ایالت مینیاپولیس، معترضان روز پنج‌شنبه با مدیران به توافق‌هایی جهت پایان دادن مسالمت‌جویانه به تحصن و اعتراض دست یافتند.

در راتجِرز، هشت مورد از خواسته‌های دانشجویان مانند پذیرش دست‌کم ده دانشجو از غزه و برافراشتن پرچم «مردم اشغال شده» در کنار سایر پرچم‌های موجود در دانشگاه پذیرفته شد.

اما دو خواسته اصلی دیگر معترضان در خصوص قطع ارتباط با شرکت‌های دارای همکاری با اسرائیل و توقف همکاری علمی با دانشگاه تل‌آویو هنوز در دستور مذاکرات دانشجویان و مدیریت است.

پس از دیدار جف اتینگر، رئیس موقت دانشگاه مینه‌سوتا با معترضان نیز، دانشجویان حامی غزه چادرها را از محل تحصن برچیدند.

پیش از آن‌ها، مدیریت دانشگاه نورث‌وسترن و همچنین دانشگاه براون در رودآیلند با معترضان به توافق رسیده بودند.

دانشگاه نورث‌وسترن در ایالت ایلینوی موافقت کرد ریز سرمایه‌گذاری منابع مالی دانشگاه را اعلام کند، یک مرکز اجتماعی برای دانشجویان و مسلمانان خاورمیانه و شمال آفریقا برپا کرده و برای حمایت از پذیرش اساتید و دانشجویان فلسطینی بودجه تعیین کند.

مدیریت دانشگاه براون نیز موافقت کرد درخواست معترضان برای بیرون کشیدن سرمایه مالی دانشگاه از شرکت‌های آمریکایی طرف قرارداد با اسرائیل، ماه اکتبر آینده به رأی‌گیری گذاشته شود.

به نوشته گاردین، این نمونه‌های توافق سبب فروکش کردن اعتراضات در این چهار دانشگاه شده است.

عده‌ای از دانشجویان و مدرسان و استادان یهودی در دانشگاه‌های آمریکا در دو هفته اخیر از بیم جان خود به دانشگاه نرفتند و اعتراضات را یهودستیزانه می‌دانند. با این حال، در دانشگاه یوسی‌ال‌ای دانشجویان یهودی و حامیان آن‌ها گفتند مغلوب یهودستیزان نخواهند شد.

اعتراضات دانشگاه‌های آمریکا حدود سه هفته پیش با برپایی تحصن در دانشگاه کلمبیا آغاز شد و به سایر دانشگاه‌های این کشور سرایت کرد. اعتراضات به شماری از مراکز آکادمیک در کانادا، بریتانیا و استرالیا نیز رسیده است.

در بریتانیا دانشگاه‌های بریستول، لیدز، شفیلد و نیوکاسل روز پنج‌شنبه اعتراضات برای همبستگی با فلسطینیان و همچنین در حمایت از دانشجویان معترض در آمریکا را گسترش دادند.

دانشجویان در بریستول مدیریت دانشگاه را به همکاری در «نسل‌کشی غزه» متهم کردند اما مجموعه گزارش‌ها حاکی است اعتراضات در بریتانیا فعلا از خشونت به دور است.

بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، اعتراضات در مراکز علمی آمریکا را «اوباشگری یهودستیزان» و نخستین در نوع خود از پس از دهه ۱۹۳۰ در اوج قدرت‌ نازی‌های آلمان دانسته است.

در مقابل عده‌ای از شخصیت‌های یهودی هم او را به تهمت زدن و استفاده ابزاری از یهودستیزی متهم کرده‌اند.

منابع: گاردین، سی‌ان‌ان، رادیوفردا/ ف. ر./ ف. دو.
XS
SM
MD
LG