لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۴:۲۱

آمریکا می‌گوید جمهوری اسلامی تحریم‌های نفتی را از طریق مالزی دور می‌زند


تصویر آرشیوی از نفتکش حامل نفت ایران در نزدیکی مالزی
تصویر آرشیوی از نفتکش حامل نفت ایران در نزدیکی مالزی

یک مقام ارشد وزارت خزانه‌داری آمریکا می‌گوید ایالات متحده افزایش ظرفیت ایران برای انتقال نفت خود را وابسته به ارائه‌دهندگان خدمات مستقر در مالزی می‌داند و این نفت از نزدیکی آب‌های سنگاپور و مناطق دیگر به چین انتقال می‌یابد.

برایان نلسون، معاون وزارت خزانه‌داری آمریکا، از روز گذشته سفر دو روزه به مالزی و سنگاپور را آغاز کرده و هدف از آن را مقابله با تامین مالی و درآمدزایی ایران و گروه‌های نیابتی آن عنوان کرده است.

پیشتر نیز گزارش‌های زیادی از انتقال نفت ایران به آب‌های مالزی، تغییر برند و ارسال آن به چین تحت نام نفت مالزی برای دور زدن تحریم‌های بین‌المللی منتشر شده بود.

این مقام آمریکایی به خبرنگاران گفت ایالات متحده در تلاش است تا از تبدیل شدن مالزی به یک «حوزه قضایی» ایالات متحده که در ارسال غیرقانونی پول به ایران و گروه‌های نیابتی از جمله حماس مشارکت دارد، جلوگیری کند.

آمارهای گمرکی چین نشان می‌دهد پارسال روزانه بیش از ۱.۱ میلیون بشکه نفت از مالزی وارد کرده است. چنین حجم عظیمی از واردات «نفت مالزی» در حالی است که کل تولید نفت مالزی حتی به ۶۵۰ هزار بشکه نیز نمی‌رسد.

از طرفی واردات نفت چین از مالزی نسبت به دوران پیش از تحریم‌های آمریکا علیه ایران بیش از شش برابر شده است.

دسامبر پارسال، وزارت خزانه‌داری آمریکا چهار شرکت مستقر در مالزی را به اتهام حمایت از برنامه تولید پهپاد در ایران تحریم کرد.

سفر آقای نلسون به مالزی و سنگاپور در حالی انجام می‌شود که وزارت خزانه‌داری آمریکا تمرکز خود را بر تامین مالی گروه‌های شبه‌نظامی از طریق جنوب شرق آسیا و با فروش غیرقانونی نفت ایران، افزایش داده است.

بر اساس آمارهای شرکت اطلاعات داده، کپلر، که در اختیار رادیو فردا قرار گرفته ایران در سه ماه ابتدایی سال جاری میلادی روزانه ۱.۵ میلیون بشکه صادرات نفت داشته که ۲۰۰ هزار بشکه بیشتر از سال ۲۰۲۳ است. سال ۲۰۲۳ نیز صادرات نفت ایران ۴۸ درصد بیشتر از سال قبل آن بود.

صادرات روزانه نفت ایران از ۲.۵ میلیون بشکه در سال ۲۰۱۸ و قبل از تحریمهای آمریکا، به ۳۳۰ هزار بشکه در سال ۲۰۲۰ سقوط کرد. اما با روی کار آمدن دولت جو بایدن و افزایش امیدها به احیای برجام، این رقم هر سال افزایش یافت.

بر اساس گزارش رویترز، بیش از ۹۰ درصد نفت صادراتی ایران با تخفیف ۱۳ دلاری راهی چین می‌شود و بقیه به سوریه و مقاصد نامعلوم حمل می‌شود.

آقای نلسون همچنین گفت تحریم‌ها و کنترل‌های صادراتی علیه روسیه شاهد «پیشرفت» است: سقف ۶۰ دلاری قیمت نفت روسیه ظرفیت کرملین را برای سود بردن از فروش نفت کاهش می‌دهد و در عین حال ثبات بازارهای جهانی انرژی را حفظ می‌کند.

بر اساس تحریم‌های هفت کشور صنعتی جهان و اتحادیه اروپا، مشتریان نفتی روسیه تنها زمانی مجاز به دریافت خدمات بیمه و ترانزیت شرکت‌های مستقر در گروه هفت و اروپا هستند که نفت روسیه را زیر ۶۰ دلار خریده باشند.

این کار باعث می‌شود هم بازارهای جهانی با کسری نفت مواجه نشود و هم روسیه درآمد نفتی کمتری داشته باشد.

هم‌اکنون قیمتهای جهانی نفت حدود ۸۳ دلار است.

با استفاده از گزارش‌های رویترز، گمرک چین، کپلر، رادیو فردا. د.خ/ ع.م
XS
SM
MD
LG