لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۲۹ شهریور ۱۴۰۳ تهران ۱۹:۳۲

ایران و متحدانش نسبت به تصویب قطعنامه در شورای حکام هشدار دادند


نمایی عمومی از نشست فوریه سال گذشته شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی
نمایی عمومی از نشست فوریه سال گذشته شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی

ایران به همراه ۷ کشور همسو با خود روز چهارشنبه در آستانه رای‌گیری شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، با صدور بیانیه‌ای مشترک، تصویب قطعنامه پیشنهادی سه قدرت اروپایی علیه برنامه هسته‌ای تهران را «اشتباه محاسباتی» خواندند و تاکید کردند که این اقدام «نتیجه معکوس» خواهد داشت.

بلاروس، چین، روسیه، ونزوئلا، نیکاراگوئه، سوریه، زیمبابوه و ایران که از آنها به عنوان «گروه کشورهای همفکر» نام برده می‌شود در این بیانیه با اشاره به حادثه اخیر کشته شدن ابراهیم رئیسی و حسین امیرعبداللهیان، رئیس جمهور و وزیر خارجه پیشین ایران، بر اثر سقوط هلیکوپتر گفته‌اند که ارائه قطعنامه در این شرایط «خارج از آداب دیپلماتیک» است.

این بیانیه همچنین به ایجاد وقفه در مناسبات ایران و آژانس‌بین‌المللی انرژی اتمی بر اثر این حادثه اذعان می‌کند و می‌گوید که قدرت‌های اروپایی «با هدف سوءاستفاده از این وقفه موقت» چنین قطعنامه‌ای را تنظیم کرده‌اند.

بریتانیا، فرانسه و آلمان همزمان با آغاز نشست فصلی شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در وین، پیش‌نویس قطعنامه‌ای را علیه ایران ارائه کرده‌اند که قرار است در این نشست به رای گذاشته شود.

این سه کشور روز سه‌شنبه در بیانیه‌ای تاکید کردند که جمهوری اسلامی ایران مسیر تشدید و گسترش برنامه اتمی خود را در سطحی «هشدار دهنده» درپیش گرفته است.

بیانیه سه کشور اروپایی به عدول ایران از تعهدات برجامی خود اشاره دارد و از جمله می‌گوید این کشور اکنون ۳۰ برابر حد مجاز تعیین شده در برجام اورانیوم غنی‌شده دارد و ذخایر اورانیوم با غنای بیش از ۶۰ درصد آن به طور قابل توجهی رشد داشته است.

این بیانیه ضمن هشدار نسبت به عدم امکان راستی‌آزمایی کامل برنامه اتمی ایران در شرایط کنونی از تهران می‌خواهد که به محدودیت‌های تعیین شده توسط برجام بازگردد، پروتکل الحاقی را سریع تصویب و اجرا کند و در تصمیم خود برای ممانعت از فعالیت نظارتی بازرسان مجرب آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تجدید نظر کند.

ایران و متحدانش اما در بیانیه خود تاکید کرده‌اند که آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و تهران قرار است که مذاکراتی با یکدیگر بر سر همکاری‌های بیشتر داشته باشند و در این شرایط تلاش فرانسه، آلمان و بریتانیا برای تصویب قطعنامه، نتیجه معکوس خواهد داشت.

«گروه کشورهای همفکر» در نهایت از کشورهای عضو شورای حکام خواسته‌اند که از این قطعنامه حمایت نکنند.

با استفاده از گزارش‌های خبرگزاری ایرنا و رادیو فردا؛ س.ن

XS
SM
MD
LG