واکنش یک تحلیلگر مسائل امنیتی در اسرائیل به ترور هنیه
کشته شدن اسماعیل هنیه، رهبر سیاسی گروه افراطی حماس، در تهران با واکنشهای متفاوتی روبرو شده و برخی تحلیلگران معتقدند این اقدام تنشهای منطقه خاورمیانه را بیش از پیش تشدید خواهد کرد.
در همین زمینه هومن عسکری از رادیوفردا گفتوگو کرده با یوسی مِلمَن، نویسنده و تحلیلگر مسائل امنیتی در اسرائیل که در پست زیر میتوانید بشنوید.
مروری بر عملیات و حملات اسرائیل در خاک ایران
با ترور اسماعیل هنیه در تهران بار دیگر انگشتها به سوی اسرائیل نشانه رفته است، هرچند اسرائیل هنوز مسئولیت این حمله را به عهده نگرفته است.
این خبر بهفاصلهای کوتاه به تیتر یک رسانههای جهان تبدیل شد و در اغلب واکنشهای مقامات کشورها و رسانهها باز هم نام اسرائیل بهعنوان عامل اصلی این ترور به میان آمد.
گزارش زیر پاسخ این پرسش است که در یکی دو دههٔ کدام شخصیتهای سیاسی و نظامی و... در عملیات و حملات منسوب به اسرائیل در خاک ایران کشته شدهاند؟
دادستانی از احضار و تشکیل پرونده برای برخی در ارتباط با ترور هنیه خبر داد
دادستانی تهران اعلام کرد از صبح امروز و پس از انتشار خبر ترور اسماعیل هنیه در تهران، «با رصد فضای مجازی و شناسایی متخلفان، برخی از این افراد احضار، تذکر گرفته و برای برخی نیز پرونده قضایی تشکیل شده است».
این نهاد قضایی صبح روز چهارشنبه، دهم مرداد با انتشار اطلاعیهای از فعالان رسانهای و مجازی کشور خواست از پرداختن به موضوعاتی که «امنیت روانی جامعه را مخدوش میکند»، پرهیز کنند.
با این حال در این اطلاعیه مصادیق این اقدام اعلام نشده بود.
شماری از فعالان سیاسی و نیز کاربران فضای مجازی نسبت به برخورد با هرگونه اظهارنظر در این زمینه، بهدنبال این اطلاعیه هشدار دادهاند.
یک نماینده: احتمال دستداشتن افراد نفوذی در انتشار محل اقامت هنیه در تهران وجود دارد
حسینعلی حاجی دلیگانی، نماینده مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با وبسایت دیدهبان ایران، از احتمال «نفوذ و دست داشتن افراد نفوذی» در انتشار محل اقامت مهمانان تحلیف تهران از جمله اسماعیل هنیه خبر داد.
او گفت که در ماجرای ترور این مقام بلندپایه گروه افراطی حماس، «نمیتوان احتمال ایفای نقش افراد نفوذی را رد کرد، زیرا به هر حال، رژیم صهیونیستی ممکن است با پرداخت دلارهای آمریکایی به برخی افراد نادان یا خودفروخته، آنها را برای دریافت اطلاعات یا انجام عملیاتهای تروریستی، اجیر کند.»
این نماینده مجلس اضافه کرده: «همانطور که در ماجرای شهادت برخی دانشمندان هستهای یا نیروهای نظامی کشورمان نیز شاهد اجیر شدن عدهای از اراذل و اوباش توسط نفوذیها بودهایم.»
او از مسئولان جمهوری اسلامی خواسته «مسئله شناسایی و برخورد با نفوذیها را جدی بگیرند.»
ترکیه ترور هنیه را محکوم کرد
ترکیه با محکوم کردن ترور اسماعیل هنیه در تهران، هدف از اقدام را «تشدید درگیریهای منطقهای» عنوان کرد.
وزارت خارجه ترکیه در بیانیهای، به صراحت این ترور را به اسرائیل نسبت داد و اعلام کرد که «دولت بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل هیچ قصدی برای دستیابی به صلح ندارد.»
در بیانیه این وزارتخانه هشدار داده شده که «اگر جامعه بینالمللی برای توقف اقدامات اسرائیل مداخله نکند، ممکن است درگیریهای بزرگتری منطقه را فرا بگیرد.»
ترکیه منتقد سرسخت اقدامات نظامی اسرائیل در غزه است و اغلب از گروه افراطی حماس حمایت میکند. رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور این کشور بارها میزبان هنیه بوده است.
ظریف: جهان باید جلوی نتانیاهو بایستد
محمدجواد ظریف، وزیر خارجه پیشین ایران، ترور اسماعیل هنیه در ایران را محکوم کرد.
او در شبکه ایکس نوشت: «ایالات متحده و اتحادیه اروپا باید تا کنون متوجه شده باشند که بقای نتانیاهو در گرو کشتار، تخریب و هرج و مرج است.»
او از جهان خواست اجازه ندهد «اهداف ویرانگر نتانیاهو محقق شود».
ظریف که یکی از چهرههای اصلی کارزار انتخابانی مسعود پزشکیان به حساب میآمد، اضافه کرده که «اسماعیل هنیه در روز تحلیف مسعود پزشکیان که مردم ایران، منطقه و جهان را به صلح و آرامش و همدلی فرا میخواند»، ترور شد.
افزایش قیمت دلار در تهران
قیمت دلار که مدتها بود در کانال ۵۹ هزار تومان و برخی روزها پایینتر از آن قرار داشت، امروز بار دیگر وارد کانال ۶۰ هزار تومان شد.
متوسط قیمت دلار روز سهشنبه نهم مرداد ۵۹ هزار و ۵۵۰ تومان بود، اما در پی انتشار خبر ترور اسماعیل هنیه در تهران ظهر چهارشنبه به ۶۰ هزار و ۳۰۰ تومان رسید.
آمریکا: برای کاهش تنشها در منطقه تلاش خواهیم کرد
لوید آستین، وزیر دفاع ایالات متحده، پس از ترور اسماعیل هنیه در تهران، گفت که واشینگتن برای کاهش تنشها در منطقه تلاش خواهد کرد، اما افزود که در صورت حمله به اسرائیل، ایالات متحده برای دفاع، به این کشور کمک خواهد کرد.
او که در فیلیپین به سر میبرد، افزود: «فکر نمیکنم جنگ اجتنابناپذیر باشد. فکر میکنم همیشه فضا و فرصتهایی برای دیپلماسی وجود دارد.»
این ترور، کمتر از ۲۴ ساعت پس از ادعای اسرائیل مبنی بر کشتن فواد شکر، یک فرمانده ارشد حزبالله در بیروت انجام شد و به نظر میرسد با این اقدام، احتمال هرگونه توافق در آتشبس قریبالوقوع میان حماس و اسرائیل در جنگی که ۱۰ ماه پیش آغاز شده، به شدت کاهش یافته است.
قطر ترور هنیه را محکوم کرد؛ «جایی برای گفتوگو باقی نمیماند»
نخستوزیر قطر که کشورش به عنوان میانجی اصلی مذاکرات اسرائیل و حماس برای برقراری آتشبس فعالیت دارد، ترور اسماعیل هنیه را محکوم کرد.
شیخ محمد بن عبدالرحمان آل ثانی در شبکه ایکس نوشت که این ترور «جایی برای گفتوگو باقی نمیگذارد».
او افزوده: «چطور میتوان درحالیکه یک طرف گفتوگو طرفِ دیگر را میکشد، بین آنها میانجیگری کرد؟»
نخستوزیر قطر تأکید کرده که برای دستیابی به صلح، دنیا باید مقابل «بیارزششمردن جان انسانها» بایستد و طرفین مذاکرات نیز باید «جدی» باشند.
او بهطور مشخص از ترورهای سیاسی و هدف قراردادن غیرنظامیان در غزه انتقاد کرده است.
دوحه سالها است که میزبان رهبران ارشد گروه حماس است و میانجی اصلی میان اسرائیل و این گروه به حساب میآید.
آنچه از محل اقامت و کشته شدن اسماعیل هنیه میدانیم
جمهوری اسلامی هنوز از محل اقامت و کشته شدن اسماعیل هنیه در تهران جزئیاتی منتشر نکرده و صرفاً اعلام کرده در یک «آسایشگاه جانبازان در شمال تهران» اقامت داشته است.
اما یک شاهد عینی از تهران به رادیوفردا گفت «حوالی ساعت دو بامداد از اردوگاه بسیج الزهرا در مجموعهٔ تاریخی سعدآباد که متعلق به سپاه پاسداران است و بهظاهر برای اقامت مهمانان استفاده میشود، صدای مهیبی به گوش رسید بهطوری که شیشههای خانهها در خیابان اطراف محل واقعه لرزید، اما خسارتی به بار نیامد».
مسئولیت حفاظت فیزیکی از مقامات سیاسی در ایران بر عهدهٔ «سپاه حفاظت انصارالمهدی» است که زیرمجموعهٔ سپاه پاسداران انقلاب اسلامی محسوب میشود. برخی فعالان رسانهای در شبکههای اجتماعی میگویند این سپاه از اردوگاه الزهرا برای اقامت موقت مهمانان ویژه استفاده میکند، ولی رادیوفردا مستقلاً نمیتواند این جزئیات را تأیید کند.