مراسم تشییع جنازه اسماعیل هنیه در تهران در حال برگزاری است
مراسم تشییع جنازه اسماعیل هنیه، از رهبران بلندپایه گروه افراطی حماس و محافظ او که در تهران ترور شدند، در دانشگاه تهران در حال برگزاری است.
رهبر جمهوری اسلامی در حالی که مسعود پزشکیان، رئیسجمهور ایران در کنار او ایستاده بود، بر پیکر آنها نماز خواند.
آقای خامنهای پس از کشتهشدن هنیه در پیامی گفته بود «خونخواهی از مهمان عزیزمان را وظیفه خود میدانیم».
از شب گذشته نیز سایت رسمی رهبر جمهوری اسلامی، عبارت «خونخواهی هنیه عزیز» را جایگزین لوگوی خود کرده و رنگ پسزمینه را نیز به سیاه تغییر داده است.
محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس ایران در مراسم تشییع جنازه اسماعیل هنیه، ترور او را «خطای استراتژیک» اسرائیل نامید و افزود: «خطای دومشان این است که به حرفهای رهبر ما توجه نکرده است که دوران بزن در رو تمام شده است.»
آقای قالیباف بر «خونخواهی» اسماعیل هنیه بر اساس اظهارات علی خامنهای تأکید کرد و گفت اسرائیل «بداند که بهای گزافی برای این مسئله میپردازد».
«شبکه خبر» پس از مراسم نماز میت سرودی را پخش کرد که در آن گفته شد: «خونخواهی ما در حیفا و تلآویو بزودی تماشایی خواهد بود.»
روزنامه نیویورک تایمز چهارشنبه شب به نقل از سه منبع ایرانی، شامل دو نیروی سپاه پاسداران، نوشته بود علی خامنهای به شورای امنیت ملی در نشست اضطراری آن دستور داد مستقیم از خاک ایران به اسرائیل پاسخ داده شود و حمله به تلآویو و حیفا در دست طراحی نیروهای نظامی جمهوری اسلامی ایران است.
خلیل الحیه، مهره ارشد گروه افراطی حماس نیز در سخنانی پیش از مراسم نماز میت گفت «اگر دشمن فکر میکند که این مرگ اراده ما را تضعیف میکند، در توهم است».
نام خلیل الحیه به عنوان یکی از جانشینان احتمالی اسماعیل هنیه در ریاست دفتر سیاسی حماس مطرح شده است.
حسین شریعتمداری: مراکز آمریکا که در تیررس ایران هستند را هدف قرار دهیم
حسین شریعتمداری، نماینده علی خامنهای در مؤسسه کیهان، در مطلبی با عنوان «آمریکا از فهرست انتقام حذف نشود»، خواستار انتقام گرفتن از اسرائیل و آمریکا بهدلیل ترور اسماعیل هنیه شد.
او در این مطلب که در شماره روز پنجشنبه، ۱۱ مرداد روزنامه کیهان منتشر شده، بر انتقام «سخت و فلجکننده» و «بدون فوت وقت و در کوتاهترین فاصله زمانی» از عاملان این ترور تأکید کرده است.
شریعتمداری در این یادداشت، اسرائیل را «عامل میدانی» و آمریکا را «عامل اصلی» کشتن این رهبر بلندپایه گروه افراطی حماس معرفی کرده و خواستار هدف قراردادن «کانونهای راهبردی و مراکز اطلاعاتی و نظامی آمریکا که در تیررس» ایران قرار دارند، شده است.
پس از کشتهشدن هنیه و محافظ او در تهران، مقامهای بلندپایه جمهوری اسلامی از جمله علی خامنهای، از خونخواهی و انتقام سخن میگویند.
تجمع دوباره خانوادههای گروگانهای اسرائیلی در اورشلیم
روز پنجشنبه ۱۱ مرداد مصادف با سیصدمین روز از حمله ناگهانی گروه افراطی حماس به اسرائیل، کشتن بیش از ۱۲۰۰ اسرائیلی و ربودن ۲۵۱ نفر به غزه است؛ یورشی که اعضای حماس برای آن سالها آموزش دیده بودند و تهاجم آنها به جنگ ارتش اسرائیل در غزه منجر شد.
حماس که از سوی آمریکا و اتحادیه اروپا تشکل تروریستی شناخته شده است، هنوز ۱۱۵ شهروند اسرائیلی را به عنوان گروگان در دست خود دارد. ارزیابی شده بیش از ۴۰ تن آنها جان باخته باشند.
خانواده این گروگانها روز پنجشنبه با درخواست دستیابی دولت اسرائیل با حماس به توافقی که به آزادی گروگانها منجر شود، بزرگراه آیالون را که از تلآویو به سوی اورشلیم میرود، مسدود کردند.
آنها در شعارهای خود با انتقاد از دولتمردان کشورشان گفتند ۳۰۰ روز است که گروگانها در تونلهای حماس به حال خود رها شدهاند.
خانوادهها در پارچه نوشتهای تأکید داشتند: «توافق آزادی ربودهشدگان، داروی نجات کشور است». خانم سنگاوکر، مادر یکی از مردان جوان ربوده شده گفت «بنیامین نتانیاهو توافقها را خنثی کرده در حالی که اکسیژن برای نفس کشیدن ربودهشدگان در تونلها رو به پایان است».
خانم سنگاوکر این را نیز گفت که هرچقدر جنگ در غزه طولانیتر شده، وضعیت امنیتی در شمال اسرائیل نیز وخیمتر شده است و بر خلاف گفته بنیامین نتانیاهو که تا پیروزی کامل «یک قدم» مانده، اسرائیل تنها «یک قدم» تا یک جنگ فراگیر و چند عرصهای در برابر خود دارد.
خانوادههای گروگانها روز چهارشنبه نیز با نگرانی از تأثیرات منفی کشته شدن اسماعیل هنیه بر معاملهای که به آزادی فرزندان آنها منجر شود، در تلآویو تظاهرات کرده بودند.
بنیامین نتانیاهو چهارشنبه شب به مردم اسرائیل گفته بود که همانگونه که در آغاز جنگ گفته بود، این جنگ طولانی است و باید صبور بود.
لغو چند پرواز مسافربری به مقصد تلآویو
رسانههای اسرائیل گزارش دادند یک فروند هواپیمای مسافربری شرکت لوفتهانزا که از مونیخ به سوی تلآویو پرواز کرده بود، بامداد پنجشنبه در فرودگاه لارناکا در قبرس توقف کرد اما بدون ادامه دادن مسیر به سوی تلآویو به مونیخ بازگشت.
به نوشته یدیعوت آحرونوت، «عملیات امنیتی» در حریم منطقه دلیل احتیاط خلبان در بازگشت هواپیما به مونیخ بوده است. لوفت هانزا خبر داد که پرواز دیگری که برای این روز از فرودگاه بنگوریون در تلآویو به سوی مونیخ تعیین
شده بود، لغو شده است.
همچنین به گزارش رادیوی شبکه کان، شرکت اماراتی «دوبی فلای» دو پرواز خود در مسیر تلآویو- دوبی را برای روز پنجشنبه لغو کرد.
سایت اقتصادی «دِ مارکر» وابسته به روزنامه هاآرتص، خبر داده است که بعد از کشته شدن فرمانده ارشد نظامی حزبالله در حمله هدفمند ارتش اسرائیل در ضاحیه بیروت و کشته شدن اسماعیل هنیه در تهران، دو شرکت هوایی آمریکایی دلتا ایرلاینز و یونایتد ایرلاینز و همچنین بریتیش ایرویز پروازهای خود به اسرائیل را تعلیق کردهاند.
انگیزههای نتانیاهو در شرایط بحرانی کنونی چیست؟
عاموس هرئل، مفسر روزنامه هاآرتص، پنجشنبه ۱۱ مرداد نوشت سوء قصدهای انجام شده در بیروت و تهران تا حدودی توان بازدارندگی اسرائیل را- حداقل اگر نه از نظر همسایگان در منطقه، که از دید خود اسرائیل- احیا کرد اما اکنون این کشور با تهدید حزبالله، حماس و ایران به واکنش شدید روبهرو شده و مرگ فواد شکر، رئیس ستاد حزبالله و اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی حماس، خاورمیانه را به سوی شعلهور شدن یک جنگ منطقهای فراگیر نزدیک کرده است.
این مقاله حاکی است اسرائیل نشان داد که برای غلبه بر محور ایران و دستنشاندگان آن در منطقه تمایل به مخاطره و ریسکپذیری دارد اما عملاً پایان جنگ را به تعویق انداخته است.
به نوشته آقای هرئل، بنیامین نتانیاهو پس از «شکست وحشتناک» (ناکامی اطلاعاتی) که به آغاز جنگ منجر شد، در وضعیت جدید از «لطف عمومی» برخوردار شده اما او «به جز وعدههایش برای غلبه بر دشمنان، انگیزههای دیگری نیز دارد».
بر اساس این نوشته، «از مدتها قبل کاملاً روشن شده که نتانیاهو یک جنگ فرسایشی طولانیمدت را دنبال میکند تا تلاشهای مخالفان برای سرنگونی دولت خود را ناکام بگذارد، محاکمهاش را به تأخیر بیندازد و امکان بازگشت قانون کودتا از پشت (تغییرات مورد نظر جناح راست در قبال دستگاه قضایی) را فراهم کند».
به نوشتهٔ این مفسر هاآرتص، در حال حاضر که جو بایدن از کارزار انتخاباتی آمریکا کنار کشیده و معاونش جای او را در این کارزار گرفته و دموکراتها نگران پیروزی دونالد ترامپ هستند، سخت است که بتوان ارزیابی کرد سیاست روشن آمریکا در قبال احتمالات منطقهای چه خواهد بود.
عاموس هرئل همچنین افزوده که موضع آمریکا در بحران کنونی، کلیدی است.
مقامات آمریکا روز چهارشنبه گفتند در صورت حمله به اسرائیل، آمریکا به دفاع از اسرائیل کمک خواهد کرد. اما سئوال این است که اسرائیل واقعاً چه میخواهد؟ آیا نتانیاهو در بستر وخامت اوضاع منطقهای در فکر کشاندن دولت جو بایدن به یک جنگ مستقیم علیه ایران، آنهم پیش از انتخابات ریاستجمهوری آمریکا است؟
جسد میلاد بیدی نزدیک محل کشته شدن فواد شُکر پیدا شد
جسد میلاد بیدی، مشاور نظامی نیروی قدس سپاه پاسداران، در نزدیکی ساختمانی که فواد شُکر، فرمانده ارشد نظامی حزبالله بر اثر تخریب آن در حمله هدفمند اسرائیل در ضاحیهٔ بیروت، کشته شد، پیدا شد.
میلاد بیدی در مقام «مستشار نظامی» از مهرههای رابط میان نیروی قدس با فواد شکر بوده است.
رسانههای جمهوری اسلامی حضور میلاد بیدی در ساختمانی در نزدیکی محل حضور فواد شُکر در لحظه عملیات هدفمند ارتش اسرائیل را تأیید کردند.
از فواد شکر به عنوان مسئول کشته شدن ۱۲ کودک و نوجوان در زمین فوتبالی در بلندیهای جولان نام برده میشود. حمله راکتی به روستایی در بلندیهای جولان باعث کشته شدن ۱۲ کودک و نوجوان شد. همان زمان اسرائیل انگشت اتهام خود را به سوی حزبالله، گروه مورد حمایت ایران، گرفت و تاکید کرد که به این حمله پاسخ خواهد داد.
رئیس بنیاد شهید: باید یکی از سران اصلی اسرائیل حذف شود
امیرحسین قاضیزاده هاشمی، رییس «بنیاد شهید» ایران در حاشیه تشییع اسماعیل هنیه در تهران، گفت: «وقتی رهبر حماس به شهادت رسیده باید یکی از سران اصلی اسرائیل حذف شود.»
این اظهارات او در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری مهر در شبکههای اجتماعی بسیار خبرساز شده است.
قاضیزاده هاشمی افزوده که پاسخ ایران به این ترور، «در همان سطح انجام میشود».
مقامات جمهوری اسلامی پس از ترور اسماعیل هنیه که به عنوان مهمان در ایران حضور داشت، بر گرفتن انتقام خون او تأکید میکنند.
بلینکن خواستار خودداری از تشدید تنشها در خاورمیانه شد
وزیر خارجه آمریکا روز پنجشنبه ۱۱ مرداد گفت همه طرفها در خاورمیانه باید از اقداماتی که به تشدید اوضاع منجر شود و درگیری در منطقه را بیشتر کند، خودداری کنند.
آنتونی بلینکن در جریان ادامه سفر خود به آسیای دور، در اولانباتور، پایتخت مغولستان، سخن میگفت.
او افزود: «دستیابی به صلح با آتشبس آغاز میشود و برای دستیابی به آن، همه طرفها باید با هم گفتوگو کرده و از هر اقدام تحریکآمیز دست بردارند».
آقای بلینکن در پاسخ به این پرسش که آیا آمریکا برای انجام عملیات در خاورمیانه به اسرائیل «چک سفید» داده، پاسخ داد: در حال حاضر مسیری که منطقه در آن قرار دارد، درگیری، خشونت، رنج و ناامنی بیشتر است و ضروری است که ما این چرخه را بشکنیم و این با آتشبس شروع میشود».
او چهارشنبه در سنگاپور نیز گفته بود دولت جو بایدن آگاهی قبلی و دخالتی در کشتن اسماعیل هنیه نداشته است.
لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا، نیز که روز چهارشنبه در سفر فیلیپین بود، گفت در صورتی که اسرائیل مورد حمله قرار بگیرد، آمریکا از اسرائیل دفاع خواهد کرد.
رهبر حوثیها اسرائیل را به «پیامدهای وحشتناکِ» ترور هنیه تهدید کرد
عبدالملک الحوثی، رهبر گروه انصارالله، چهارشنبه در یک سخنرانی تلویزیونی که از شبکه این گروه به نام المسیره پخش شد، گفت ترور اسماعیل هنیه «نبرد را به سطح گستردهتری میکشاند» و «پیامدهای وحشتناکی» برای اسرائیل خواهد داشت.
روزنامه لبنانی الاخبار که به حزبالله نزدیک است، به نقل از منابع حوثیهای یمنی نوشت این گروه «در هماهنگی» با سایر گروههای «مقاومت» در منطقه یک «جنگ نامحدود» علیه اسرائیل را دنبال خواهد کرد. این منابع گفتند شرکای آنها در لبنان، عراق و سرزمینهای فلسطینی در این «پاسخ هماهنگ» مشارکت خواهند داشت.
حوثیهای متحد تهران از یک ماه بعد از حمله گروه افراطی حماس به اسرائیل که کار را به جنگ ارتش اسرائیل در غزه کشاند، در «همبستگی» با غزه به کشتیهای تجاری کشورهای مختلف در دریای سرخ و خلیج عدن حمله کرده و همزمان در تقلای ارسال پهپاد و شلیک موشک به سوی اسرائیل بودهاند.
حوثیها دو هفته پیش با گسیل یک پهپاد انتحاری به تلآویو یک شهروند غیرنظامی اسرائیلی را کشتند و شمار دیگری از مردم را در یک ساختمان مسکونی زخمی کردند. اسرائیل در واکنش به آن با ۱۸ جنگنده خود به بندر الحدیده در یمن حمله کرد که شعلههای آتش ناشی از بمبارانها در تأسیسات بندر تا دو روز بلند بود.
تحلیلی مبنی بر «تصادفیبودن» ترور شُکر و هنیه به فاصله کمی از یکدیگر
یوآو لیمور، گزارشگر نظامی روزنامه اسرائیل هیوم، روز پنجشنبه ۱۱ مرداد در مقالهای در خصوص ترور دوگانهٔ اخیر در بیروت و تهران نوشت توالی این دو سوء قصد ظاهراً برنامهریزیشده به نظر میرسد، اما احتمالاً نتیجه تصادف بود.
بر اساس نوشته او، علت این نتیجهگیری این است که تصمیم به از بین بردن فواد شکر به دنبال حمله راکتی حزبالله به استادیوم فوتبال در مجدل شمس در شمال اسرائیل در روز شنبه گرفته شد تا به حزبالله نشان داده شود که از خطوط قرمز اسرائیل عبور کرده و اسرائیل از رویارویی مستقیم با آن نمیجنگد اما اسماعیل هنیه از روز حمله گروه افراطی حماس به اسرائیل تحت تعقیب بود.
به نوشته یوآو لیمور، حذف اسماعیل هنیه ترکیبی از اطلاعات و عملیات دقیق بود؛ از حیث اطلاعاتی باید آگاهی قطعی دریافت میشد که او در کجا اقامت دارد و در کدام اتاق در اقامتگاه رسمی میهمانان نیروی قدس سپاه پذیرایی میشود و باید اطلاع کاملاً موثق میرسید که او در لحظهای که قرار است از بین برده شود، دقیقاً در آن اتاق هست یا نه و همچنین باید اطلاع کاملاً دقیق میبود که غیر از هنیه و محافظش که او هم عضو حماس بود، کس دیگری در آن اتاق نباشد.
به نوشته این گزارشگر نظامی، از نظر عملیاتی و اجرای طرح لازم بود که عوامل عملیاتی به داخل ایران نفوذ کرده و بمب را با دقت زیادی فعال کنند تا تنها به هنیه و محافظ او آسیب برسد و همه اینها بدون آنکه اثر انگشت زیادی بر جای بماند، انجام شود.
یوآو لیمور افزود: دقت به این که تنها رهبر حماس و محافظ عضو حماس او هدف قرار بگیرند و نه شهروندان ایران، برای این امر بود که نیاز ایران به انتقامگیری کاهش یابد و تهران به پاسخی نمادین به خاطر حذف مهمان خود، رضایت دهد.
آقای لیمور نوشت ایران و حزبالله باید ارزیابی پیچیدهای از نحوه پاسخگویی خود انجام دهند زیرا آنها نمیدانند پاسخ بعدی اسرائیل چه خواهد بود- آن هم در حالی که لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا، به اسرائیل اطمینان داده که آمریکا در پشت اسرائیل میایستد، و ناوهای جنگی آمریکایی به آبهای منطقه نزدیک شدهاند.
به نوشته اسرائیل هیوم، اگر واکنش ایران و حزبالله کار را به وخامت بیشتر بکشانند، بهای سنگین بیشتری از آنها گرفته خواهد شد.