لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۱۸ آبان ۱۴۰۳ تهران ۰۳:۱۴

درخواست یک بازرس ویژه از دادگاه استیناف برای باز شدن دوباره پرونده «اسناد محرمانه» ترامپ


دونالد ترامپ خود را در پرونده نگهداری اسناد محرمانه در مار-آ-لاگو، اقامتگاه شخصی‌اش در فلوریدا، «بی‌گناه» می‌داند
دونالد ترامپ خود را در پرونده نگهداری اسناد محرمانه در مار-آ-لاگو، اقامتگاه شخصی‌اش در فلوریدا، «بی‌گناه» می‌داند

کمتر از دو ماه و نیم مانده به انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا، یک بازپرس ویژه از دادگاه استیناف فدرال خواست پرونده دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور پیشین، در زمینه اتهام نگهداری اسناد محرمانه در ملک شخصی خود را دوباره به جریان بیندازد.

به گفته جک اسمیت، تصمیم یک قاضی که پیگرد آقای ترامپ در آن پرونده را رد کرد، «با رویکرد دیرینه وزارت دادگستری مغایرت دارد» و لذا پرونده باید احیا شود.

قاضی آیلین کانون از حوزه فدرال جنوب فلوریدا حدود سه ماه پیش حکم داد که انتصاب جک اسمیت توسط دادستان کل، مریک گارلند، به عنوان بازپرس ویژه در پرونده اتهامی علیه دونالد ترامپ در خصوص انتقال اسناد دولتی از کاخ سفید به ملک شخصی‌‌اش در فلوریدا، و همچنین تأمین مالی جک اسمیت از بیت‌المال، اقدامی نادرست بوده و قرار منع تعقیب علیه آقای ترامپ را صادر کرد.

حکم قاضی کانون از جمله به‌دلیل ایجاد تأخیرهای زیاد در رسیدگی به پرونده، سرانجام سبب توقف دادرسی در این زمینه شد و آقای ترامپ را که با پرونده‌های اتهامی دیگر روبرو بود، نسبت به صدور قرار مشابه در آن پرونده‌ها امیدوار کرد.

وکلای مدافع او استدلال کرده بودند که انتصاب جک اسمیت به سمت بازپرس ویژه، مقررات انتصابات دولتی را نقض کرده است اما وزارت دادگستری معتقد بود مریک گارلند، دادستان، از این اختیار قانونی برخوردار بود که آقای اسمیت را مستقیما به عنوان بازرس ویژه منصوب کند.

تیم حقوقی آقای اسمیت روز دوشنبه پنجم شهریور اعلام کرد حکم صادره از سوی قاضی کانون در خصوص «غیر قانونی» بودن انتصاب جک اسمیت یک «اشتباه فاحش» بوده است.

به گفته تیم آقای اسمیت، دادستان‌ها نیز در یادداشتی که روز دوشنبه با ارائه به دادگاه استیناف در آتلانتا ثبت شد، نوشته‌اند حکم قاضی کانون مخالف با احکام قضات در سراسر کشور و همچنین در تضاد با روش‌های دادگستری در انتصابات در وزارت دادگستری و در سراسر دولت فدرال است.

دادستان‌ها در این یادداشت به دادگاه استیناف هشدار داده‌اند که اگر حکم قاضی کانون لغو نشود، اقدامات دیرینه وزارت دادگستری با خطر روبه‌رو خواهد بود و صدها انتصاب در قوه مجریه نیز زیر سئوال می‌رود.

دادستان‌ها و تیم جک اسمیت در استدلالات تازه خود برای احیای روند تعقیب آقای ترامپ گفتند دادستان‌های کل از دیرباز این اختیار را داشتند که بازرس ویژه را در این نوع پرونده‌ها منصوب کنند و اگر دادستان کل اختیار تعیین بازرس زیردست خود را نداشته باشد، این امر انتصابات دیگر در وزارت دادگستری را نیز بی‌اعتبار کرده و زیر سئوال می‌برد.

درخواست تجدیدنظر در حکم منع تعقیب آقای ترامپ آخرین تحول در این پیگرد قانونی است که کارشناسان حقوقی بسیاری مدت‌ها آن را یک پرونده جنایی دانسته و به وجود شواهد گردآوری شده از سوی بازرسان وزارت دادگستری در طول تحقیقات، از جمله ویدئوی نظارتی و سخنان ضبط‌شده خود آقای ترامپ در مورد وجود اسناد در خانه‌اش، اشاره داشتند.

معلوم نیست دادگاه تجدیدنظر آمریکا تا اعلام تصمیم خود در مورد دادخواست ارائه شده از سوی جک اسمیت و دادستان‌ها به چقدر زمان نیاز داشته باشد، اما به نوشته خبرگزاری آسوشیتدپرس، حتی اگر دادگاه استیناف حکم قاضی کانون را باطل کرده و پیگرد قانونی آقای ترامپ در پرونده اسناد محرمانه را از سربگیرد، احتمال محاکمه او در این پرونده تا پیش از انتخابات ریاست‌جمهوری در ۱۵ آبان امسال وجود ندارد.

آقای ترامپ که نامزد جمهوری‌خواهان در انتخابات پیش رو است، در صورت بازگشت به قدرت، از این اختیار برخوردار است که دادستان کل تازه‌ای منصوب کند که پرونده یادشده را رد کند. احتمال ارجاع درخواست تجدیدنظر به دادگاه عالی آمریکا نیز مطرح است.

استیون چونگ، سخنگوی ستاد انتخاباتی آقای ترامپ، روز دوشنبه در بیانیه‌ای در واکنش به تحولات پرونده گفت نه تنها حکم صادره از سوی دادگاه فلوریدا (در خصوص منع تعقیب) باید تأیید شود بلکه تمامی اقدامات دیگری که «تعقیب مغرضانه» است، باید کنار گذاشته شود.

دونالد ترامپ خود را در پرونده نگهداری اسناد محرمانه در مار-آ-لاگو، اقامتگاه شخصی‌اش در فلوریدا «بی‌گناه» دانسته بود.

او متهم بود که در آخرین دوران کاری‌اش در کاخ سفید بخشی از اسناد طبقه‌بندی‌شده دولتی را به صورت «غیر قانونی» به خانه‌اش منتقل کرد. ادعا شده بود که یکی از آن اسناد مرتبط با برنامه نظامی حمله احتمالی به جمهوری اسلامی ایران بود.

پرونده نگهداری اسناد محرمانه یکی از چهار پیگرد قانونی فدرال و ایالتی علیه آقای ترامپ بود. دخالت در انتخابات فدرال از جمله تحریک مردم به حمله به کنگره در ششم ژانویه سال ۲۰۲۱، دخالت در انتخابات ایالت جورجیا و پرونده حق‌السکوت به یک بازیگر فیلم‌های پورن، سه پرونده جنجالی دیگری بودند که آقای ترامپ در سال‌های خروج از قدرت با آن‌ها دست‌وپنجه نرم کرد.

غیر از منع قرار تعقیب در پرونده اسناد محرمانه، پرونده‌های دخالت در انتخابات فدرال و ایالت جورجیا نیز با موانع جدی روبه‌رو شده و احتمال پیروزی آقای ترامپ در آن‌ها تقویت شده بود.

وکلای آقای ترامپ در روزهای گذشته خواهان تعویق در زمان اعلام مجازات در پرونده دادن رشوه سکوت به استورمی دانیلز، بازیگر فیلم‌های پورن شدند. پیشتر گفته شده بود مجازات او روز ۲۸ شهریور اعلام خواهد شد. دونالد ترامپ در تمامی ۳۴ اتهام کیفری پرونده «گناهکار» شناخته شد.

آقای ترامپ در صورت بازگشت به کاخ سفید در دی ماه امسال، خواهد توانست خود را عفو کند.

بر اساس گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس و رادیو فردا/ف.ر/ک.ر
XS
SM
MD
LG