لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۱:۳۹

محمدجواد لاریجانی: مناقشه دانشگاه آزاد به مراحل پایانی نزدیک می‌شود


محمدجواد لاریجانی،مشاور صادق لاریجانی، رئیس قوه قضاییه جمهوری اسلامی
محمدجواد لاریجانی،مشاور صادق لاریجانی، رئیس قوه قضاییه جمهوری اسلامی
در حالی که چندی پیش رهبر جمهوری اسلامی از آیت‌الله هاشمی رفسنجانی و محمود احمدی‌نژاد خواسته بود، وقف اموال دانشگاه آزاد و نیز اجرای اساسنامه مصوب دولت برای این دانشگاه را متوقف کنند، یک مقام قوه قضاییه گفته است، مناقشه بر سر دانشگاه آزاد به مراحل پایانی خود نزدیک می‌شود.

به گزارش خبرگزاری مهر محمدجواد لاریجانی،مشاور رئیس قوه قضاییه جمهوری اسلامی روز دوشنبه با اعلام این که قوه قضاییه مسئول پیگیری موضوع وقف دانشگاه آزاد شده است، از اعلام نتایج این پیگیری پس از به نتیجه رسیدن آن خبر داده است.

وی با بیان این که کشور مکانیزم‌های مختلفی برای حل مناقشات دارد، افزوده است: « هم اکنون کمیته مربوطه در حال پیگیری است و باید هر چه زودتر نتیجه آن را اعلام کند.»

این مقام قوه قضاییه همچنین در پاسخ به پرسشی در این باره که آیا مصوبه مجلس شورای اسلامی در باره اساسنامه دانشگاه آزاد باعث عقب‌نشینی قوه قضاییه از موضع اولیه خود در باره وقف و تغییر اساسنامه این دانشگاه شده یا خیر، گفته است: « من این موضوع را قبول ندارم و فکر می‌کنم مناقشه‌ای بوده که به مراحل پایانی خود نزدیک می‌شود.»

حدود دو هفته پیش و به دنبال بالا گرفتن تنش بر سر دانشگاه آزاد میان هیات موسس این دانشگاه و دولت دهم، رهبر جمهوری اسلامی در دو حکم جداگانه به اکبر هاشمی رفسنجانی و محمود احمدی‌نژاد، دستور داده بود: «فعلاً از تصرف مبنی بر وقف دانشگاه آزاد اسلامی و از هرگونه اقدام مبتنی بر اساسنامه جدید مصوب دانشگاه آزاد اسلامی خودداری شود و اجرای اساسنامه جدید شورای عالی انقلاب فرهنگی متوقف شود.»

اکبر هاشمی رفسنجانی به عنوان رئیس هیئت مؤسس دانشگاه آزاد اسلامی و محمود احمدی‌نژاد به عنوان رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی، دو چهره اصلی در دو طرف کشمکش‌های اخیر بر سر دانشگاه آزاد اسلامی به شمار می‌آیند.

پیشتر اکبر هاشمی‌رفسنجانی، در جلسه مجمع تشخیص مصلحت نظام گفته بود، که رهبر جمهوری اسلامی در مسئله دانشگاه آزاد «برای تحقق قانون‌مندی و وحدت اقداماتی داشته است.»

آیت‌الله خامنه‌ای در مهرماه ۸۴ و اندکی پس از روی کار آمدن دولت نهم نیز در جمع استادان دانشگاه‌ها خواستار آن شده بود که در مجامع عمومی به بحث دانشگاه آزاد دامن زده نشود و مسئولان در سطوح مناسب موضوع دانشگاه آزاد را حل و فصل کنند.

کشمکش میان دولت و مؤسسان دانشگاه آزاد، در اوایل تیر ماه با اعلام نظر شورای نگهبان در رد مصوبه‌ای که اساسنامه مصوب شورای انقلاب فرهنگی را لغو می‌کرد، وارد مرحله تازه‌ای شده بود.

با این حال همزمان با رد مصوبه مجلس از سوی شورای نگهبان، دولت محمود احمدی‌نژاد هم اعلام کرده بود، نشست هیئت امنای منصوب شده توسط شورای عالی انقلاب فرهنگی برای تعیین رئیس جدید این دانشگاه نیز برگزار نخواهد شد.

در اوایل خرداد ماه سال جاری شورای عالی انقلاب فرهنگی، با استناد به اساسنامه تازه‌ای که این شورا برای دانشگاه آزاد تهیه کرده بود، پنج نفر را به عنوان اعضای جدید هیئت امنای این دانشگاه معرفی کرد.

شهاب‌الدین صدر، رئیس سازمان نظام پزشکی و نماینده تهران در مجلس شورای اسلامی، نسرین سلطان‌خواه، معاون علمی و فناوری محمود احمدی‌نژاد، محمدحسن شجاعی‌فرد، رئیس دانشکده مهندسی خودرو دانشگاه علم و صنعت، فرهاد دانشجو، رئیس پیشین دانشگاه تربیت مدرس و فرهاد رهبر، رئیس دانشگاه تهران پنج چهره اصولگرایی هستند که از سوی شورای عالی انقلاب فرهنگی به عنوان عضو هیئت امنای دانشگاه آزاد معرفی شده اند.

در این اساسنامه‌ نامى از میرحسین موسوی، نخست‌وزیر پیشین ایران، که یکى از ۹ عضو هیئت موسس دانشگاه آزاد بود، به چشم نمى‌خورد.

با این حال مجلس شورای اسلامی در اوایل تیر ماه با تصویب قانونی عملاً اساسنامه جدید دانشگاه آزاد را که این افراد با استناد به آن انتخاب شده‌اند، باطل اعلام کرده و رای به ادامه فعالیت این دانشگاه بر اساس اساسنامه پیشین آن داد.

مطابق این اساسنامه که با مخالفت هیئت مؤسس اولیه دانشگاه آزاد روبه‌رو شده بود، ترکیب هیئت امناى دانشگاه از سوى شوراى عالى انقلاب فرهنگى، وزارت علوم و دفتر نمایندگى رهبر جمهورى اسلامى در دانشگاه‌ها تعیین مى‌شود.

این اساسنامه همچنین با محدود ساختن دوره ریاست دانشگاه آزاد به چهار سال، زمینه را براى برکنارى عبدالله جاسبى، رئیس کنونى این دانشگاه فراهم مى‌کرد.

عبدالله جاسبی، از چهره‌های نزدیک به اکبر هاشمی رفسنجانی است که از زمان آغاز به کار دانشگاه آزاد اسلامی در دهه شصت شمسی، ریاست این دانشگاه را برعهده داشت و هر چند محمود احمدی‌نژاد در مبارزات انتخاباتی سال گذشته خود، این دانشگاه را متهم به حمایت مالی و معنوی از رقیبان خود کرد، آقای جاسبی از معدود چهره‌های مغضوب دولت بود که در مرداد ماه ۸۸ در مراسم تحلیف رئیس دولت دهم شرکت کرد.

با آغاز به کار دولت دهم، پس از آنکه مشخص شد عزم دولت برای گسترش حوزه نفوذ خود در دانشگاه آزاد جدی است، مؤسسان اولیه دانشگاه به ریاست هاشمی‌رفسنجانی، بحث وقف اموال و دارایی‌های این مؤسسه غیردولتی را به میان آوردند.

هر چند این موضوع با واکنش شدید رسانه‌های حامی دولت و نیز برخی از نمایندگان اصولگرای مجلس روبه‌رو شده بود، با این حال سرانجام طرحی از تصویب مجلس گذشت که امکان وقف دانشگاه آزاد و لغو مصوبه شورای انقلاب فرهنگی را فراهم می‌کرد.

بلافاصله پس از تصویب این طرح نمایندگان حامی دولت نیز دست‌به‌کار تصویب فوریتی برای توقف اجرای این طرح شدند و شورای نگهبان نیز نهایتاً این طرح را ورود مجلس به حوزه اختیارات شورای انقلاب فرهنگی ارزیابی و طرح مجلس را رد کرد.
XS
SM
MD
LG