لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۳:۵۱

براتی: ایران از ترکیب بازرسان آژانس نگرانی دارد


آژانس بین‌المللی انرژی اتمی خواستار همکاری بیشتر جمهوری اسلامی در برطرف کردن آنچه به گفته آژانس «بن‌بست هسته‌ای تهران» است، شد.

محمد البرادعی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در آغاز نشست فصلی شورای ۳۵ نفره حکام آژانس در وین اتریش، همچنین ابراز امیدواری کرد که احتمال تغییر خط سیاسی ایالات متحده در قبال تهران بتواند به منزله اقدامی در برون رفت از این بن‌بست باشد.

مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی از سوی دیگر با تأکید بر مانع‌تراشی ایران در راه تلاش‌های آژانس گفت: بار دیگراز ایران می‌خواهم هرچه سریع‌تر برای خارج شدن از بن‌بست موجود، تمامی اقدامات لازم را برای اعتمادسازی در جهت اثبات صلح‌‌آمیز بودن برنامه اتمی‌اش به کار بندد.

آقای برادعی همچنین گفت: «ایران هچنان به سؤالات آژانس پاسخ نداده است».

در این زمینه مهران براتی، تحلیلگر مسایل بین‌الملل در آلمان به رادیو فردا می‌گوید: «بازرسان آژانس اینجا و آنجا و خارج از آن قرارگاه‌هایی که سانتریفیوژهای ایران کار گذاشته شده بودند و به آژانس نشان دادند، با اسناد و مسائلی برخورد کردند که برای آژانس پرسش‌هایی ایجاد کرده است.»

به گفته آقای براتی، «بازرسان آژانس همچنین آلودگی‌هایی را پیدا کردند که درصدشان بالا بوده و این آلودگی‌ها نمی‌توانسته مربوط به سانتریفوژها باشد. به ویژه در رابطه با تحقیقاتی که در نیروگاه آب سنگین می‌شده در اراک که هنوز آژانس به آنجا دسترسی ندارد.»

ایران، با وجود چندین قطنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد، همچنان به روند غنی‌سازی اورانیوم ادامه می‌دهد.

تهران همچنین به بازرسان آژانس اجازه نداده است تا از تمامی تأسیسات هسته‌ای‌اش بازدید کنند.

آقای براتی در این زمینه نیز می‌گوید: «ایران همیشه نگرانی این مسئله را داشته که علاوه بر مسائل اتمی در این گونه بازدیدها تمامی اسرار نظامی‌اش فاش شود. چراکه ترکیب مأموران و بازرسان آژانس ترکیبی از همه کشورها از جمله آمریکا، انگلیس و فرانسه است و ایران همیشه به خصوص به نمایندگان آمریکا در آژانس و همینطور به نمایندگان انگلیس و همینطور بعضی دیگر از کشورهای غربی بدبین بوده است.»

آقای براتی در توضیح این بدبینی می‌گوید: «ایران حدس می‌زده که این نمایندگان چیزی فراتر از آن چیزی را که مربوط به غنی‌سازی می‌شود به آمریکا و دیگر کشورها می‌دهند».

هفته گذشته، محمد البرادعى، در تازه‌ترين گزارش خود اعلام كرد ايران غنى‌سازى اورانیوم را متوقف نكرده و با بازرسان آژانس به طور کامل همكارى نمى‌كند.

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی پس از ۶ سال تحقیق و بازرسی تاکنون قادر نبوده اعلام کند که برنامه هسته‌ای بحث‌انگیز جمهوری اسلامی، آنگونه که تهران می‌گوید، ماهیت صلح‌آمیز دارد یا نه.

كشورهاى غربى ايران را متهم مى‌كنند كه در چارچوب فعاليت هسته‌اى خود به دنبال توليد و ساخت سلاح اتمى است ولى تهران اين اتهام را رد مى‌كند و هدف از اين برنامه را توليد برق مى‌داند.

در همین حال، گریگوری شولتی، نماینده آمریکا در آژانس در اظهار نظری گفته است: «نظارت آژانس بر عملکرد ایران، کره شمالی و سوریه از چالش‌های پیش روی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی است و دولت جدید واشینگتن در صدد است با گسترش تلاش‌های دیپلماتیک خود با آنها مواجه شود».

روز یکشنبه مايكل مالن، رئيس ستاد مشترک ارتش آمريكا به تلويزيون سى‌ان‌ان گفت: «یک ایران هسته‌ای پیامد بسیار ناگوتری خواهد داشت».

دریاسالار مالن همچنین گفت: «ايالات متحده بر اين باور است كه ايران براى ساخت يک بمب اتمى اورانيوم كافى دارد».

این در حالی است که رابرت گیتس وزیر دفاع ایالات متحده آمریکا روز یکشنبه با حضور در یک برنامه تلویزیونی گفت: «ایران تا رسیدن به توان ساخت یک سلاح هسته‌ای همچنان فاصله دارد.»

اعضای شورای حکام در نشست این هفته خود به موضوع برنامه هسته‌ای سوریه و همچنین انتخاب جانشینی برای محمد البرداعی، نیز می‌پردازند.

آقای برادعی آبان ماه آینده از سمت خود کناره‌گیری می‌کند.
XS
SM
MD
LG