لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۰:۰۵

معارفه رئیس جدید قوه قضائیه ایران به تعویق افتاد


با پایان گرفتن دوره ریاست هاشمی شاهرودی بر قوه قضائیه و در شرایطی که قرار بود شنبه ۲۴ مرداد مراسم معارفه رئیس جدید قوه قضائیه برگزار شود، سخنگوی قوه قضائیه گفت که این مراسم به زمان دیگری موکول شده است.

آیت‌الله محمود هاشمی شاهرودی از مردادماه ۸۳ دوره دوم ریاست خود بر قوه قضائیه را آغاز کرده بود. این دوره در ۲۵ مرداد ماه ۸۸ پایان می‌یابد.

خبرگزاری دانشجویان ایران، ایسنا، با اشاره به تعویق مراسم تودیع و معارفه رئیس قوه قضائیه ایران، از آیت‌الله صادق لاریجانی، عضو کنونی شورای نگهبان و برادر علی لاریجانی رئیس مجلس هشتم، به عنوان رئیس جدید قوه قضائیه نامبرده است.

با این حال علیرضا جمشیدی سخنگوی قوه قضائیه که خبر تعویق مراسم تودیع آیت‌الله شاهرودی را به خبرگزاری نیمه رسمی فارس داده است، اشاره‌ای به نام رئیس جدید قوه قضائیه ایران نکرده است.

نام آیت‌الله صادق لاریجانی از چندین ماه قبل به عنوان گزینه اصلی تصدی ریاست قوه قضائیه در رسانه‌های ایران مطرح شده بود و برخی رسانه‌ها به گمانه‌زنی پیرامون افرادی که آقای لاریجانی را در مدیریت دستگاه قضایی ایران همراهی خواهند کرد می‌پرداختند.

نام آیت‌الله صادق لاریجانی از چندین ماه قبل به عنوان گزینه اصلی تصدی ریاست قوه قضائیه در رسانه‌های ایران مطرح شده بود.
از جمله در تازه‌ترین گمانه‌زنی گفته می‌شد که غلامحسین محسنی اژه‌ای وزیر برکنار شده اطلاعات و محمد جهرمی وزیر کار دولت نهم، و همچنین عباسعلی کدخدایی سخنگوی کنونی شورای نگهبان پس از معارفه صادق لاریجانی به قوه قضائیه خواهند رفت.

هنوز معلوم نیست دلیل رسمی به تعویق افتادن معارفه رئیس جدید قوه قضائیه ایران چیست و این معارفه در چه زمان و به چه ترتیبی قرار است برگزار شود.

ورطه خطیر

زمانی که در سال ۷۸ هاشمی شاهرودی ریاست دستگاه قضایی ایران را بر عهده گرفت، آشکارا اعلام کرد که ویرانه‌ای را تحویل گرفته است.

آقای شاهرودی در طول سال‌های ریاست بر قوه قضائیه کوشید تا برخی اصلاحات را در سیستم قضایی جمهوری اسلامی ایجاد کند که مهم‌ترین این اصلاحات بازسازی نقش دادستان و دادستانی در سیستم قضایی کشور بود.

با این حال اگر رئیس پیشین این قوه، آیت‌الله یزدی در ماه‌های آخر حضور خود با حوادثی از جمله قتل‌های زنجیره‌ای و حمله به کوی دانشگاه تهران دست به گریبان بود، در ماه‌های پایانی حضور هاشمی شاهرودی، اعتراض‌های خیابانی به نتیجه انتخابات ریاست جمهوری و بازداشت وسیع معترضان و نحوه نگهداری و برگزاری دادگاه به تنهایی بر بخش اعظم فعالیت‌های ده ساله وی در دستگاه قضایی سایه انداخت.

همزمانی روزهای پایانی تصدی آیت الله شاهرودی با تحولات پس از انتخابات ریاست جمهوری در ایران سبب شده تا وی این مقام را در حالی ترک کند که انتقادها از ساز و کار قضایی ایران شدت گرفته است.

نحوه برخورد با معترضان در بازداشتگاه‌های موقتی چون کهریزک چنان بود آیت‌الله خامنه‌ای رهبر جمهوری اسلامی رأساً دستور بسته شدن این بازداشتگاه را به دلیل «غیراستاندارد بودن» صادر کرد و بعدها از آیت‌الله شاهرودی نقل شده که این بازداشگاه‌ها زیر نظر قوه قضائیه اداره نمی‌شوند.

اما مهم‌ترین واکنش به دوره فعالیت آقای شاهرودی در دستگاه قضا از سوی آیت‌الله مصطفی محقق داماد، از مسئولان پیشین دستگاه قضایی ایران صورت گرفت که در نامه‌ای سرگشاده با انتقاد شدید از رویه قضایی در دوران هاشمی شاهرودی به ویژه در ماه‌های پایانی و برگزاری دادگاه معترضان، آرزو کرده بود که آقای شاهرودی در حوزه علمیه به کار تدریس و پژوهش ادامه داده بود و «هرگز به این ورطه خطیر پای نمی‌نهاد».
XS
SM
MD
LG