سرنوشت انتخابات پارلمانی اسرائیل که پنج هفته و نیم دیگر برگزار می شود به سرنوشت جنگ کنونی اسرائیل در غزه، گره خورده است.
کارشناسان نظرسنجی در اسرائیل میگویند، نتایجی که عملیات «سرب مذاب» ثبت کند، میزان کرسیهای احزاب اصلی در انتخابات پیش روی اسرائیل را تعیین میکند.
روزنامه اسرائیلی «یدیعوت آخرونوت» در تحلیلی مینویسد: «مردم اسرائیل به خاطر عملیات «سرب مذاب» تمایل نشان میدهند که از احزابی که فعلاً در حاکمیت هستند، حمایت کنند. اما نتیجه نبرد است که سرنوشت احزاب را رقم میزند».
پروفسور کامیل فوکس، کارشناس نظرسنجی میگوید: «در حال حاضر که نبرد در جریان است، مردم اسرائیل مانند قبیلهای هستند که دور آتش حلقه میزنند و با یکدیگرهمدردی میکنند اما این حمایت از احزاب ائتلافی ممکن است کوتاه مدت باشد و نتیجه نبردها نظرمردم را فوراً تغییرداده و آنها نظرات خود را در برگههای رأی نشان دهند».
موفقیتهای نظامی اسرائیل در«جنگ شش روزه» سال ۱۹۷۶ موجب شده بود که در دو انتخابات بعدی، حزب «کارگر» همچنان درمسند قدرت باقی ماند.
رسانههای اسرائیل تأکید میکنند که سه سیاستمدار تصمیم گیرنده اصلی در رخدادهای جاری، اهود باراک وزیردفاع و رهبر حزب «کارگر»، اهود اولمرت نخست وزیردولت انتقالی و خانم تسیپی لیونی وزیرخارجه و رهبرحزب «کادیما» هستند.
موقعیت حزب «کارگر» در نظرسنجیهای ماههای اخیرشدیداً لطمه دیده بود. اما نظرسنجیهای جدید نشان میدهد که اگر آقای باراک عامل کسب اهداف تعیین شده در عملیات نظامی کنونی باشد، حزب «کارگر» ممکن است از شمار بیشتری کرسی برخوردار شود.
ماه مه گذشته، ۷۶ درصد از پرسش شوندگان در یک نظرسنجی گفته بودند از عملکرد آقای باراک در مقام وزارت دفاع ناخرسند هستند. اما اکنون ۵۵ درصد گفتهاند، وی در هفته اول این عملیات «به شکلی رضایت بخش» عمل کرده است.
از آغاز عملیات «سرب مذاب» در نظرسنجیها از محبوبیت حزب «لیکود»، که اکنون جزو احزاب مخالف است، کاسته شده است.
«یدیعوت آخرونوت» یاد آور شده است که در زمان «نبرد ۳۳ روزه» نیز عامیر پرتس، وزیردفاع و رهبر وقت حزب کارگر اسرائیل، در هفته نخست عملیات، در نظرسنجیها محبوب بود. اما در نهایت انتقادهای شدید افکارعمومی اسرائیل و گزارش کمیسیون تحقیق ملی علیه وی، موجب شد که آقای پرتس استعفا دهد.
میزان رضایت از خانم لیونی نیز از ۳۷ درصد در ماه گذشته، اکنون به ۴۷ درصد افزایش یافته است. خانم لیونی چند ماه پیش به رهبری حزب حاکم «کادیما» رسید اما به درخواستهای حزب مذهبی «شاس» پاسخ رد داد و نتوانست دولت را تشکیل دهد و انتخابات پارلمانی زود رس را پیشنهاد کرد. انتخابات اسرائیل دهم فوریه برگزار خواهد شد.
در نظرسنجیهای اخیر، میزان رضایت از اهود اولمرت بررسی نشده است. زیرا او در رقابت بعدی شرکت ندارد و پس از تشکیل دولتی که بعد از انتخابات به روی کار خواهد آمد، کنارمیرود.
دکتر مینا سمح مدیرمؤسسه نظرسنجی «داخاف» در اسرائیل میگوید: «جنگ، بهترین ایام برای نشان دادن قدرت رهبری به افکارعمومی است».
او تأکید میکند که «جنگ افکارعمومی را از موضوعهای دیگری که در دستور کار قرار دارند، منحرف میکند و برنامههای اقتصادی، اجتماعی و غیره همگی رنگ میبازند».
از آغاز عملیات «سرب مذاب» در نظرسنجیها از محبوبیت حزب «لیکود»، که اکنون جزو احزاب مخالف است، کاسته شده است.
تا پیش از این عملیات، همه نظرسنجیها تأکید میکردند که «لیکود» پس از چند سال قدرت را در دست خواهد گرفت و حتی تا ۴۰ کرسی از ۱۲۰ کرسی «کنست» را به دست خواهد آورد.
بنیامین نتانیاهو، رهبر «لیکود» با حضور پی در پی در رسانههای اسرائیل و جهان ازعملیات «سرب مذاب» حمایت کرده و میگوید، خود را یک «سرباز ذخیره ارتش» میداند.
در رسانههای اسرائیل این پرسش مطرح شده که آیا در حالی که نبرد جاری در جریان است، باید انتخابات را در موعد اصلی برگزارکرد یا آن را به تأخیر انداخت.
برخی مقامات اسرائیل که در اقلیت هستند، میگویند، میتوان انتخابات را به تعویق انداخت.
اما اکثریت میگوید، موارد متعدد دیگری از انتخابات «کنست» در شرایطی انجام شده که یا اسرائیل در حال جنگ بوده یا تنها مدت زمان کوتاهی از یک جنگ فاصله داشته است.
تنها در زمان نبرد «یوم کیپور» (جنگ اکتبر) در سال ۱۹۷۳، همه احزاب وقت اسرائیل با تعویق انتخاباتی که قراربود در آن ماه برگزار شود، موافقت کردند زیرا نتیجه آن جنگ و تحمل بیش از دو هزارکشته، افکارعمومی اسرائیل را علیه همه احزاب به شدت ملتهب کرده بود.