لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۵ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۹:۵۰

انتخابات آلمان؛ یک حزب راست افراطی پس از ۷۰ سال به پارلمان راه یافت


رهبران احزاب راه‌یافته به پارلمان پس از اعلام نتایج در یک برنامه تلویزیونی حاضر شدند.
رهبران احزاب راه‌یافته به پارلمان پس از اعلام نتایج در یک برنامه تلویزیونی حاضر شدند.

با مشخص شدن نتایج اولیه انتخابات پارلمانی آلمان، دو حزب اتحاد دموکرات مسیحی و حزب سوسیال دموکرات به رغم از دست دادن بخش قابل توجهی از آرا، بیشترین کرسی‌های پارلمان را از آن خود کردند و حزب راستگرای افراطی آلترنانیتو برای آلمان هم در جایگاه سوم قرار گرفته است.

آخرین نتایج منتشر شده پس از شمارش بخشی از آرا نشان می‌دهد که اتحاد دموکرات مسیحی به رهبری آنگلا مرکل نزدیک به ۳۳ درصد، حزب سوسیال دمکرات به رهبری مارتین شولتس نزدیک به ۲۱ درصد، حزب راستگرای آ. اف. د. یا آلترناتیو برای آلمان ۱۳.۳ درصد، حزب دموکرات آزاد ۱۰.۵ درصد، و دو حزب سبزها و چپ‌ها هر یک نزدیک به ۹ درصد آرا را از آن خود کرده‌اند.

دو حزب اتحاد دموکرات مسیحی و حزب سوسیال دموکرات به رغم آنکه بیشترین آرا را کسب کرده‌اند اما به نسبت دوره قبل به ترتیب ۸.۳ درصد و ۵.۵ درصد آرای خود را از دست داده‌اند.

آرای اتحاد دموکرات مسیحی بدترین نتیجه انتخاباتی این حزب از سال ۱۹۴۹ به این سوست، و سوسیال دموکرات‌ها هم به یکی از بدترین نتایج در تاریخ فعالیت خود دست یافته‌اند.

حزب سوسیال مسیحی هم که تنها در ایالت باواریا فعالیت می‌کند، اما متحد حزب دموکرات مسیحی است، حدود ۱۰ درصد از هوادان خود را از دست داده است.

در مقابل این نخستین بار از زمان جنگ جهانی دوم است که یک حزب راستگرای افراطی با کسب درصد آرای لازم به پارلمان این کشور راه می‌یابد.

در بخش غرب آلمان دو استان ثروتمند «باواریا» و «بادن وورتمبرگ»، جایی که خودروهای آ یو دی، بی ام دبلیو و مرسدس بنز تولید می‌شود، حزب دست‌راستی آ.اف. د. بیش از ۱۲ درصد رأی آورده، و در مناطقی در شرق آلمان، رأی آن حتی بیش از ۲۱ در صد بوده است.

علاوه بر حزب راستگرای آ.اف.د.، حزب دموکرات آزاد هم که بیشتر با نام هانس دیتریش گنشر، وزیر خارجه اسبق آلمان شناخته شده، از گروه‌های کامیاب در انتخابات روز یکشنبه بود و پس از یک غیبت چند ساله به پارلمان بر بازگشت.

ساعتی پس از اعلام نتایج برلین، پایتخت آلمان صحنه تظاهراتی علیه حزب راستگرای آ.اف.د بود.
ساعتی پس از اعلام نتایج برلین، پایتخت آلمان صحنه تظاهراتی علیه حزب راستگرای آ.اف.د بود.

بررسی‌های اولیه نتایج انتخابات نشان از آن دارد که حزب راستگرای آلترناتیو برای آلمان، حدود یک میلیون و دویست هزار رأی از کسانی را جلب کرده که پیش از این رأی نمی‌داده‌اند.

پیش از این گزارش شده بود که نزدیک به سه میلیون نفر برای نخستین بار در انتخابات پارلمانی آلمان شرکت خواهند کرد.

در عین حال بیش از یک میلیون تن از هواداران پیشین اتحاد سوسیال مسیحی هم رأی خود را به راستگرایان داده‌اند.

ساعتی پس از اعلام نتایج برلین، پایتخت آلمان صحنه تظاهراتی علیه حزب راستگرای آ.اف.د بود.

در واکنش‌های اولیه به نتایج اولیه انتخابات، آنگلا مرکل صدراعظم آلمان گفت، اگرچه ما به اهداف استراتژیک خود رسیده و قوی‌ترین حزب هستیم، اما سیاست ما باید برگرداندن کسانی باشد که رأی خود را به آ.اف.د. داده‌اند.

صدر اعظم آلمان بار دیگر به اهمیت حفظ اتحادیه اروپا اشاره کرد و از سیاست دولت خود در قبال پناهجویان دفاع کرد.

مارتین شولتس رهبر حزب سوسیال دموکرات هم با تلخ و سخت خواندن نتیجه انتخابات برای حزب خود تأکید کرد تلخ‌تر از هر چیز، ورود حزب راستگرای آ.اف.د. به پارلمان است.

آقای شولتس اطمینان داد که با تمام امکانات در اختیارش، با این حزب راستگرا مبارزه خواهد کرد.

رهبر حزب سوسیال دموکرات همچنین اعلام کرد که حزبش علاقه‌ای به ادامه ائتلاف بزرگ ندارد و به صف اپوزیسیون می‌پیوندد.

با رد احتمال ائتلاف حزب سوسیال دموکرات با اتحاد دموکرات مسیحی و با توجه به این که هیچ کدام از احزاب در پارلمان حاضر به همکاری با حزب راست‌گرا نیستند، تنها ائتلاف ممکن، ائتلاف موسوم به «جامائیکا» است که نام خود را از رنگ پرچم کشور جامائیکا می‌گیرد.

در انتخابات روز یکشنبه آلمان، حدود ۶۱ میلیون و پانصد هزار شهروند آلمانی واجد شرایط رأی دادن بودند.

هنوز آماری نهایی از میزان شرکت واجدان شرایط در انتخابات روز یکشنبه آلمان منتشر نشده، اما احتمال می‌رود حدود ۳۰ درصد از واجدان شرایط در انتخابات شرکت نکرده باشند؛ میزانی در حد دوره پیشین انتخابات پارلمانی در سال ۲۰۱۳.

در دوره پیشین، ۷۱.۵ درصد از واجدان شرایط پای صندوق‌های رأی رفتند که در مقایسه انتخابات سال ۲۰۰۹، حدود یک درصد بیشتر بود.

XS
SM
MD
LG