لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۱:۲۱

واکنش‌های جهانی به حملات علیه نمازگزاران دو مسجد در نیوزیلند


تصویری از انتقال قربانیان حمله «تروریستی» روز جمعه در نیوزیلند.
تصویری از انتقال قربانیان حمله «تروریستی» روز جمعه در نیوزیلند.

رهبران و مقام‌های کشورهای مختلف در واکنش به کشتار نمازگزاران جمعه در دو مسجد نیوزیلند، این حملات «تروریستی» را محکوم کرده و با بستگان قربانیان ابراز همدردی کرده‌اند.

به گفته فرمانده پلیس نیوزیلند، حمله مسلحانه به دو مسجد در شهر کرایست‌چرچ، در شرق این کشور، ۴۹ کشته و حدود ۲۰ زخمی برجای گذاشته است.

جاسیندا آردرن، نخست وزیر نیوزیلند، این حملات را «تروریستی» خوانده و گزارش شده است که برخی از مجروحان در وضعیت وخیمی به سر می‌برند.

انتشار خبرهای این حملات با موجی از واکنش‌های جهانی روبه‌رو شد و رهبران کشورهای مختلف، پیام‌های تسلیت و همدردی به نیوزیلند فرستادند.

دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، این حملات را «کشتاری دهشتناک» خواند و با مردم نیوزیلند ابراز همدردی کرد.

آقای ترامپ در توئیتی نوشت: «۴۹ انسان بی گناه بیهوده جان باختند و تعدادی بسیار بیشتر هم به طور جدی زخمی شده‌اند. ایالات متحده برای هر چه بتواند در کنار نیوزیلند ایستاده است».

الیزابت دوم، ملکه بریتانیا که به طور تشریفاتی رئیس حکومت نیوزیلند محسوب می‌شود، به مردم نیوزیلند تسلیت گفت و با بستگان قربانیان ابراز همدردی کرد.

ملکه الیزابت در پیامی خطاب به فرماندار نیوزیلند، حملات روز جمعه را «منزجرکننده» خواند و از گروه‌های امدادی بریتانیا که برای اعزام به نیوزیلند ابراز آمادگی کرده‌اند قدردانی کرد.

محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران، در واکنش به حملات نیوزیلند توئیتی حاوی تصویر دونالد ترامپ منتشر کرد و نوشت: «باید به ریاکاری غربی‌ها در دفاع از بد جلوه دادن مسلمانان به نام آزادی بیان پایان داد».

بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی، نیز ضمن محکوم کردن این حملات که علیه «مسلمانانی از ملیت‌های مختلف» صورت گرفت، از دولت نیوزیلند خواست عاملان «این اقدام نژادپرستانه» را بسرعت شناسایی کند و «با اجرای عدالت و فارغ از هرگونه ملاحظه‌ای، با آنان برخورد کند».

شمار زیادی از کشورهای اسلامی نیز حملات نیوزیلند را بشدت محکوم کردند.

رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه، در یک بیانیه و دو سخنرانی جداگانه، ضمن محکوم کردن شدید حملات نیوزیلند، نسبت به «اسلام‌ستیزی» هشدار داد.

اردوغان در یکی از سخنرانی‌هایش گفت: کشورهای غربی باید «برای مقابله با افزایش نژادپرستی علیه اسلام و مسلمانان» دست به اقداماتی سریع بزنند و از «گسترش این سرطان» جلوگیری کنند.

کشورهای عربی حوزه خلیج فارس، از جمله عربستان سعودی، بحرین، کویت، امارت متحده عربی، عمان و قطر، نیز حملات نیوزیلند را محکوم کرده‌اند.

عربستان گفته است یکی از شهروندانش در این حملات به طور سطحی زخمی شده است.

شیخ احمد الطیب، امام جامع الازهر که معروف‌ترین نهاد علمی اسلامی به شمار می‌رود، حملات نیوزیلند را محکوم کرد و در بیانیه‌ای نوشت: این حملات «هشداری ست که نشان می‌دهد تحمل نکردن گروه‌های نژادپرست تا چه اندازه مهم است» و « اشاعه نفرت، بیگانه‌هراسی و اسلام‌هراسی چه پیامدهای خطرناکی دارد».

شمار زیادی از رهبران کشورهای اروپایی نیز به حملات روز جمعه در نیوزلند واکنش نشان داده‌اند.

آنگلا مرکل، صدر اعظم آلمان، علاوه بر ارسال تلگرام تسلیت به نخست وزیر نیوزیلند و همچنین خانواده قربانیان، گفت: «حمله به شهروندان مسلمان نیوزیلند حمله به دموکراسی و مدارا در آن کشور است».

مقام‌های فرانسه، از جمله رئیس جمهور این کشور، نیز حملات روز جمعه در نیوزیلند را محکوم کرده و بر «همکاری با متحدان برای مقابله با تروریسم» تأکید کرده‌اند.

بنابر گزارش‌ها، تدابیر امنیتی در مساجد و سایر اماکن مذهبی فرانسه تشدید شده است.

نخست وزیر نروژ، کشوری که هشت سال پیش شاهد کشتاری با ۷۷ مقتول و به دست یک راست‌گرای افراطی بود، نیز با مردم نیوزیلند ابراز همدردی کرد.

اِرنا سولبرگ در مصاحبه با شبکه‌ای خبری گفت چنین حملاتی نشانگر اهمیت تلاش همه ما کمک به کاستن از تنش‌ها و مقابله با تندروی ست».

نخست وزیر نروژ با اشاره به اینکه مظنون به تیراندازی در نیوزیلند، درست مانند عامل کشتار هشت سال پیش در نروژ، پیش از حمله مانیفست خود را در اینترنت منتشر کرده است گفت: «به نظر می‌رسد این اقدامی تروریستی از سوی راست‌گرایان تندرو علیه مهاجران باشد».

قریب به اتفاق واکنش‌های جهانی به حملات نیوزیلند شامل محکوم کردن این حملات یا ابراز همدردی با بستگان قربانیان بوده است؛ با این حال چند گزارش نیز از واکنش‌های متفاوت راست‌گرایان افراطی منتشر شده است.

از جمله توئیت‌های فریزر آنینگ، عضو سنای استرالیا که علت وقوع چنین حملاتی را مهاجرت مسلمانان به کشورهای غربی دانسته بود، با واکنش‌هایی گسترده روبه‌رو شد.

توئیتر برخی پیام‌های این سناتور استرالیایی را از دسترس خارج کرد و علاوه بر موج مخالفت‌ها علیه او، یک سیاستمدار دیگر استرالیایی نیز این سناتور را «آشغالی به شکل انسان» نامید.

منابع: رویترز، آسوشیتدپرس، توئیتر و رادیو فردا / ج
XS
SM
MD
LG