سناتور بن کاردن، عضو ارشد دموکراتها در کمیته روابط خارجی سنای آمریکا، با تمجید از شجاعت معترضان ایرانی در روزهای اخیر گفت که حکومت ایران به خاطر سرکوب این اعتراضها باید مشمول تحریمهای جدید قرار بگیرد.
آقای کاردن روز جمعه در مصاحبه با تلویزیون صدای آمریکا گفت: «حق مردم است که علیه دولت اعتراض مسالمتآمیز کنند. باید این حق را داشته باشند که بتوانند حرفشان را بدون واهمه به زبان بیاورند. اما در ایران این طور نیست. بنابراین حق داریم که به خاطر موارد نقض حقوق بشر، تحریمهایی علیه ایران تصویب کنیم.»
روزهای شنبه و یکشنبه هفته جاری قرار است در ۲۰ شهر در اروپا، آمریکا و کانادا در حمایت از اعتراضات مردم ایران تظاهرات برگزار شود.
صبح شنبه یکی از این گردهمآییها در استکهلم، پایتخت سوئد، برگزار شد.
مهرداد درویشپور، جامعهشناس و یکی از برگزارکنندگان تجمع روز شنبه، در گفتوگو با جمشید زند لاز رادیوفردا میگوید که یکی از خواستههای شرکتکنندگان در این تجمع واکنش قاطعتر اتحادیه اروپا به حرکت اعتراضی مردم ایران بود.
تجمعکنندگان در استکهلم همچنین بر «حمایت قاطع خود از تظاهرات» در ایران تاکید کرده و به «سرکوب» این حرکت اعتراض کردهاند.
محمود علوی، وزیر اطلاعات در دولت حسن روحانی، روز شنبه تهدید کرد که «به زودی پاسخ کوبندهای به گروهکهای تروریستی و ضد انقلاب منطقه» داده خواهد شد.
در گزارش خبرگزاری مهر از گفتههای وزیر اطلاعات به هیچ جزئیاتی در این باره اشاره نشده است.
وبسایت خبری انتخاب روز شنبه به نقل از نیروی انتظامی استان مرکزی خبر کشته شدن یکی از معترضان در بازداشتگاه پلیس «به علت برخورد باتوم» را تکذیب کرد.
پلیس استان مرکزی ضمن تأیید خبر مرگ یکی از زندانیان در بازداشگاه پلیس گفته است که این فرد «مرد موادفروشی» بوده که به دست پلیس دستگیر شده و «در بازداشتگاه به زندگی خود پایان داد».
آن طور که در بیانیه نیروی انتظامی ادعا شده، مرگ این فرد «هیچ گونه ارتباطی» با اعتراضات روزهای اخیر در کشور «نداشته» است.
وبسایت زیتون روز شنبه بیانیه جمعی از اعضای نهضت آزادی ایران را منتشر کرد که در آن آمده است: «وقت آن رسیده است که قانون اساسی با ارزیابی نقاط قوت و ضعف آن در جهت توزیع عادلانه قدرت و ثروت و تضمین حقوق و آزادیها و امنیت آحاد ملت اصلاح و اجرای آنها تضمین گردد.»
در این بیانیه همچنین آمده است: «مهمتر از مسائل اقتصادی موجود، عامل سیاسی پیدایش بحرانهای اقتصادی کنونی است؛ تمرکز مطلق قدرت سیاسی غیر جوابگو و سیاست نظارت استصوابی و برخورد خودی و غیر خودی... موجب نا امنی برای سرمایهگذاری و همچنین مهاجرت سیلآسای جوانان و اندیشمندان... از کشور گردیده و جامعه را از توانمندیها و قابلیتهای علمی، اقتصادی و معنوی آنان محروم کرده است.»
محسن رضایی، دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام، روز شنبه درباره خاستگاه اعتراضات یک هفته گذشته در ایران چنین اظهار نظر کرد که «شروع این حادثه از دو سال قبل کلید خورد و از وقتی بود که مسئول امنیت عربستان در پاریس به دیدار اعضای منافقین [مجاهدین خلق] رفت و تاکنون دو تا سه جلسه در این زمینه برگزار شده است».
به گزارش خبرگزاری جمهوری اسلامی به نقل از آقای رضایی، سرمنشاء اعتراضات تازه در ایران نشستی بوده است که چندی پیش در شهر اربیل کردستان برگزار شد: «چند ماه پیش در اربیل یک نشستی با حضور مایکل دیآندرا، مدیر اتاق عملیات ضدایران سازمان سیا، رئیس دفتر قصی صدام، پسر صدام، هانی طلفاح، برادر زن صدام، نمایندگانی از گروه بارزانی، منافقین و عربستان حضور داشتند و در آن تاریخ عملیات را تعیین کردند.»
پیشتر هم چند مقام دیگر جمهوری اسلامی از جمله رهبر و دبیر شورای عالی امنیت ملی از «دشمنان» و عربستان سعودی به عنوان «طراح» اعتراضات اخیر نام برده بودند.
مارکو روبیو، سناتور جمهوریخواه آمریکایی، روز پنجشنبه هفته گذشته قطعنامهای را به اتفاق سه سناتور دیگر در صحن سنای ایالات متحده ارائه کرد که در آن بر «حمایت از حقوق ملت ایران» برای آن که صدای خود را به گوش جهانیان برسانند و «محکومیت حکومت جمهوری اسلامی به دلیل سابقه طولانیاش در نقض حقوق بشر» تاکید شده است.
سه سناتور دیگر عبارتند از باب کورکر، همحزبی آقای روبیو، و بن کاردین و باب منندز، هر دو از حزب دموکرات آمریکا.
در این قطعنامه همچنین از دولت آمریکا خواسته شده است که در راه تشکیل جلسات اضطراری در سازمان ملل برای محکومیت نقض حقوق بشر به دست حکومت ایران تلاش کند.
در همین زمینه روز جمعه گذشته جلسه شورای امنیت سازمان ملل در مقر این سازمان در نیویورک تشکیل شد.
پلیس هلند اعلام کرد که در پی حمله به ساختمان سفارت ایران در شهر لاهه و ورود مهاجمان به این ساختمان هشت نفر بازداشت شدهاند.
بنا بر اعلام پلیس هلند، اتهام افراد بازداشتی ایجاد بلوا، اخلال در نظم عمومی، آتشافروزی و ورود غیرمجاز است.
صدها نفر در آلمان به نشانه همبستگی با اعتراضها و اعلام حمایت از تظاهرات مردم در ایران، روز شنبه در دو شهر برلین و هامبورگ تجمع کردند.
به گزارش خبرگزاری آلمان، حدود ۱۳۰۰ نفر در دروازه براندنبورگ، در پایتخت آلمان، گرد هم آمدند و شعارهایی علیه رهبر جمهوری اسلامی و رئیس جمهوری ایران سر دادند.
خبرگزاری کار ایران، ایلنا، روز شنبه به نقل از فرمانده سپاه حضرت محمد تهران بزرگ از آغاز به کار عنقریب گشت نیروهای بسیجی در محلههای شهر خبر داد.
محمدرضا یزدی از این طرح به عنوان طرح «گشتهای محلهمحور بسیج» یاد کرده و هدف از این اقدام تازه را «تامین امنیت شهر و شهروندان» عنوان کرده است.
این فرمانده سپاه همچنین گفته است که «در حال حاضر ایست و بازرسیهای بسیج تقریبا به صفر رسیده است».