کانون نویسندگان ایران خواستار آزادی فوری و بیقید و شرط همه بازداشت شدگان اعتراضهای اخیر و همه زندانیان سیاسی، عقیدتی و صنفی شد.
در جریان تجمعها و تظاهرات روزهای اخیر در ایران بیش از ۱۸۰۰ تن بازداشت شدهاند.
کانون نویسندگان ایران همچنین بر لزوم «تحقق کامل آزادی بیان و بدون استثنا برای همه مردم و رسیدگی به دردها و مشکلات مزمن شهروندان» تاکید کرد و خواستار آزادی فعالیت تشکلهای مستقل اعم از حزبها، سازمانها و انجمنهای صنفی و سیاسی شد.
ناهید خداکرمی، عضو شورای شهر تهران، روز یکشنبه۱۷ دی، در نطق پیش از دستور خود با اشاره به بازداشت «تعداد زیادی از شهروندان تهرانی از جمله دانشجویان» گفت که «مردم با خاطره تلخی که از کهریزک و سرنوشت روح الامینی ها دارند، بسیار نگرانند».
وی اضافه کرد: «نگرانند که مبادا یک قاضی دیگر، یک نیروی خودسر دیگر و یا یک هم سلولی اراذل و اوباش اشتباه کند و خدای ناکرده اتفاقی غیر قابل بازگشت حادث شود».
علیاصغر ناصربخت، معاون فرماندار تهران، روز ۱۲ دی، در پاسخ به پرسشی درباره خودداری از تکرار رخداد کهریزک ۸۸ گفته بود که مقامات قوه قضاییه «حتما» در این باره فکر کرده و لوازم و تمهیداتی را «برای جلوگیری از اتفاقات ناخوشایند سالهای گذشته اندیشیدهاند».
او به ماهیت این تمهیدات و شرایط اشاره نکرده بود.
بنا بر گزارشهای رسمی حکومت ایران، در جریان اعتراض ها به نتایج انتخابات سال ۸۸، تعدادی از زندانیان به نام های محسن روحالامینی، امیر جوادیفر، محمد کامرانی و رامین آقازاده قهرمانی در بازداشتگاه کهریزک به دلیل شکنجه کشته شدند.
وزرای اطلاعات و کشور و جانشین فرمانده کل سپاه در جلسه غیرعلنی مجلس٬ درباره اعتراضهای سراسری در ایران٬ گزارش دادند. اما نماینده ایذه در مجلس، میگوید: «نمایندگان از این گزارشات سطحی، راضی نشدند».
کانون مدافعان حقوق کارگر اعلام کرد که مهدی توپچی، فعال کارگری، روز ۱۴ دی، در منزل خود به دست ماموران امنیتی بازداشت شده است.
پیش از آن هم علیرضا معینیان، فعال کارگری،در تبریز بازداشت شده بود که روز شنبه ۱۶ دی آزاد شد.
در این میان، یکی از نزدیکان شهریار گلوانی، نویسنده و مترجم، به رادیو فردا گفت که وی روز پنجشنبه به دست مامورام امنیتی در منزلش در خوی بازداشت شده است.
به گفته او، تاکنون دلیل یا دلایل بازداشت آقای گلوانی مشخص نشده است.
کمپین حقوق بشر در ایران در صفحه توئیتر خود اعلام کرد که شش تن از دانشجویان بازداشتی به نامهای رومینا محسنی، سیاوش امجدی، سینا غفاری، سروش موسویان، سهیل موحدان و محمد محمدیان آزاد شده اند.
این دانشجویان در روزهای گذشته همراه با دهها دانشجو و فعال صنفی دانشجویی دیگر به دست ماموران وزارت اطلاعات بازداشت شده بودند.
در این ارتباط، فرید موسوی، نماینده مجلس، در توئیتی با اعلام اینکه پیگیر وضعیت دانشجویان بازداشتی است، خبر داد که آنها برای آنچه «پیشگیری» توصیف کرد، بازداشت شده اند.
سرنوشت اعتراضهای سراسری اخیر در ایران به کدام سو میرود و آیا آن طور که برخی مقامهای حکومتی ادعا میکنند، عوامل خارجی در این اعتراضها نقش داشتهاند؟ این پرسش را رضا جمالی در میزگردی با دو کارشناس مورد بررسی قرار است؛ تقی رحمانی، فعال ملی مذهبی در پاریس و عمار ملکی، پژوهشگر علوم سیاسی در هلند.
شماری از ایرانیان مقیم اتریش وین در حمایت از معترضان ایران روز شنبه ۱۶ دی ماه در میدان حقوق بشر وین گرد هم آمدند. تعداد شرکتکنندگان در این تجمع بالغ بر ۲۵۰ تن ذکر شده است. پیشتر در روز دوشنبه ۱۱ دی ماه نیز تجمعی در اشتفانز پلاتز وین برگزار شد که دست کم ۶۰۰ تن در آن حاضر بودند.
دادستان عمومی و انقلاب تهران روز یکشنبه گفته است که ظرف ۴۸ ساعت گذشته ۷۰ نفر از بازداشتیهای اعتراضات اخیر با تکمیل تحقیقات و اخذ ضمانت آزاد شدهاند.
عباس جعفری دولتآبادی همچنین مدعی شده که اعتراضهای سراسری ایران «طرحی دو مرحله» و طراحی شده توسط آمریکا بود که قرار مرحله اول آن چهل روز طول بکشد.
او مرحله دوم این طرح را «از ۲۰ بهمن تا اسفندماه با تشابهسازی انقلاب ۱۳۵۷» عنوان کرده که به ادعای او قرار بود «تظاهرات خشن و مسلحانه راهاندازی و اجرا شود».
مقامهای جمهوری اسلامی ایران ظرف ۱۰ روز گذشته دلایل مختلفی را برای بروز اعتراضات بر شمردهاند که عمده آنها به دخالت عوامل خارجی از جمله آمریکا، اسرائیل، عربستان، موساد، سیا، داعش، سازمان مجاهدین خلق، شبکههای اجتماعی بویژه تلگرام، و برادر زن صدام باز میگردد.
این در حالی است که ۱۶ فعال سیاسی اصلاحطلب روز شنبه ادعای مقامهای جمهوری اسلامی درباره «دخالت» کشورهای خارجی در تجمعهای اخیر را «توهین» به مردم دانسته و تأکید کردند که «تمرکز روی عوامل خارجی باعث غفلت یا تغافل از ریشههای اعتراض و نارضایتی و درمان آنها میشود».
وزیر آموزش و پرورش ایران بدون اشاره مستقیم به بازداشت شماری از دانشآموزان در اعتراضهای سراسری روزهای اخیر خبر داده است که رایزنیها با وزارت اطلاعات و دستگاه قضایی برای «حل مشکلات تک تک این دانشآموزان» ادامه دارد.
او همچنین گفته است که «هیچ یک از دانشآموزانی که با مشکل مواجه شدهاند، تا تعیین تکلیف نهایی در زندان نگهداری نخواهند شد».
آقای بطحایی اشاره نکرده است که این دانشآموزان کجا نگهداری میشوند.
مشخص نیست که در اعتراضهای اخیر چه تعداد از دانشآموزان بازداشت شدهاند، اما اظهاراتی که اخیراً از قول معاون امنیتی و انتظامی وزیر کشور منتشر شده، مدعی است بیش از ۹۰ درصد از افرادی که در جریان اعتراضهای سراسری روزهای اخیر بازداشت شدهاند، جوان و نوجوان هستند.
روز یکشنبه یک نماینده مجلس نیز در گفتوگو با خانه ملت اذعان کرد که «آمار دقیقی از تعداد دانشآموزان بازداشت شده در دست کمیسیون آموزش و تحقیقات نیست».
رئیس سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا، اظهارات دادستان کل جمهوری اسلامی درباره دخالت این نهاد در اعتراضهای سراسری ایران را رد کرد و گفت که ایرانیها از رژیم جمهوری اسلامی بریدهاند.
مایک پمپئو روز یکشنبه در گفتوگو با شبکه تلویزیونی فاکسنیوز گفت که اوضاع اقتصادی در ایران «خوب نیست» و «همین باعث شد تا مردم به خیابانها بریزند».
او اضافه کرد که «رژیم واپسگرای تهران» گوشهای خود را به روی صدای مردم ایران بسته است و یادآور شد «این خود مردم ایران بودند- آنها شروع کردند، خلق کردند، اعتراضات را ادامه دادند و خواستار شرایط بهتر زندگی و بریدن از این رژیم ربانیسالار شدند».