لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۳:۴۳

ایران، آمریکا و عربستان را مسئول «بی‌ثباتی و افراط‌گرایی» در منطقه خواند


سخنگوی وزارت ایران با رد اظهارات وزیر خارجه آمریکا درباره نقش جمهوری اسلامی در «بی‌ثبات کردن» منطقه و مسلح کردن شیعیان حوثی در یمن، همکاری آمریکا و عربستان را زمینه‌ساز «بی‌ثباتی و افراط‌گرایی» در منطقه خواند.

به گزارش خبرگزاری ایرنا، بهرام قاسمی روز دوشنبه دهم اردیبهشت، با رد سخنان مایک پمپئو درباره دخالت جمهوری اسلامی در یمن، این سخنان را «ادعایی خام و بی‌ارزش» خواند که به گفته او با هدف «استمرار جنگ‌افروزی عربستان و تجاوز به یمن و تداوم حضور مخرب و بی‌ثبات‌کننده قدرت‌های خارجی در منطقه» مطرح می‌شود.

آقای قاسمی همچنین مدعی شد که شراکت آمریکا و عربستان سعودی «شراکتی در جهت بی‌ثبات‌سازی، جنگ و تقویت هر چه بیشتر رقابت‌های تسلیحاتی و افراط‌گرایی مبتنی بر ماجراجویی‌های برخی سیاستمداران بی‌تجربه و جنگ‌افروز عربستان سعودی بوده است».

او همچنین «وضعیت اسف‌بار انسانی در یمن و افراط‌گرایی و تروریسم در منطقه» را «نتیجه» شراکت این دو کشور دانست.

مایک پمپئو، وزیر خارجه جدید آمریکا، که با هدف جلب حمایت متحدان ایالات متحده از تحریم‌های احتمالی جدید علیه ایران، به خاورمیانه سفر کرده است، روز یکشنبه در ریاض ایران را «منشأ بی‌ثباتی» در کل منطقه خواند و بر لزوم اتحاد کشورهای حاشیه خلیج فارس تأکید کرده بود.

او ایران را متهم کرده بود که با مسلح کردن شیعیان حوثی در یمن «امنیت منطقه را به خطر انداخته» و از حمایت ایران از «حکومت آدم‌کش» بشار اسد در سوریه نیز انتقاد کرده بود.

در این نشست خبری همچنین عادل الجبیر وزیر خارجه عربستان سعودی،خواستار اعمال تحریم‌های بیشتری علیه ایران شد.

عربستان سعودی و آمریکا به دفعات ایران را به تأمین سلاح شورشیان حوثی متهم و تأکید کرده‌اند که موشک‌های بالستیک حوثی‌ها ساخت ایران است. ایران اما این اتهام را رد می‌کند.

ایران و عربستان در نقاط مختلف خاورمیانه از جمله در سوریه و یمن درگیر جنگ نیابتی و رقابت‌های سخت سیاسی هستند. این دو کشور در عین حال در لبنان و عراق از گروه‌ها، احزاب و چهره‌های مختلف سیاسی پشتیبانی می‌کنند.

در روزهای اخیر محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران، در نشستی در اندیشکده شورای روابط خارجی در آمریکا، با اشاره به رقابت کشورها در خاورمیانه، گفته بود که در تلاش برای تبدیل شدن به قدرتمندترین کشور منطقه و حذف دیگری، منطقه را ویران کرده‌ایم.

آمریکا معتقد است که «رفتارهای بی‌ثبات‌‌کننده و مخرب ایران»، از جمله برنامه‌های موشکی و حضور جمهوری اسلامی در منطقه، نقض روح توافق هسته‌ای است و از این رو از متحدانش انتطار دارد که با بازنگری در برجام، ایران را در قبال دیگر جنبه‌های اقداماتش نیز پاسخگو کنند.

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا با تعیین ضرب‌الاجلی به متحدان اروپایی آمریکا فرصت داده که تا ۲۲ اردیبهشت «معایب و نواقص فاجعه‌بار» توافق هسته‌ای را اصلاح کنند، و وزیر خارجه آمریکا نیز که یکشنبه‌شب نخست‌وزیر اسرائیل دیدار کرد، تأکید کرده که اگر توافق هسته‌ای با ایران تغییر نکند دونالد ترامپ، از آن خارج می‌شود.

اسرائیل و عربستان از حامیان اصلی نظر دونالد ترامپ درباره ایجاد تغییرات در برجام یا خروج آمریکا از آن هستند، اما فرانسه، بریتانیا و آلمان که از حفظ برجام حمایت می‌کنند، درصدد هستند با اعمال تحریم‌های تازه‌ای علیه ایران، آمریکا را به باقی ماندن در توافق هسته‌ای ترغیب کنند.

با استفاده از گزارش ایرنا و دیگر منابع خبری؛ ا.م./م.ا.
XS
SM
MD
LG