در آستانه نشست وزیران خارجه ایران و پنج قدرت جهانی درباره ادامه برجام، رسانههای ایران گزارش کردهاند که حسن روحانی در تماس با رهبران فرانسه و آلمان گفته است که بسته پیشنهادی اروپا تمامی خواستههای ایران را تأمین نمیکند.
به گزارش خبرگزاری دولتی ایرنا، حسن روحانی شامگاه پنجشنبه ۱۴ تیرماه در تماس تلفنی با امانوئل مکرون، رئیس جمهوری فرانسه، گفته است که انتظار جمهوری اسلامی از اروپا «ارائه یک برنامه عملیاتی روشن و دارای زمانبندی» است تا بتواند به گفته او «نقشی جبرانکننده در قبال خروج آمریکا داشته باشد».
بنابر همین گزارش، حسن روحانی در گفتوگو با آنگلا مرکل، صدر اعظم آلمان، نیز بسته پیشنهادی سه کشور اروپایی را «مأیوسکننده» خوانده و انتقاد کرده است که در این بسته «راهکار عملیاتی و شیوه مشخصی برای ادامه همکاریها وجود نداشت و یک سری تعهدات کلی در حد بیانیههای سابق اتحادیه اروپا» عنوان شده است.
به نوشته وبسایت ایرنا، رهبران آلمان و فرانسه ضمن تأکید بر «ادامه گفتوگوها» یادآور شدهاند که بسته پیشنهادی صرفا «موضوعات کلی و اصولی مورد اشاره قرار گرفته است».
پیشتر گزارش شده بود که پیشنهادهای اقتصادی اروپا روز جمعه در اختیار ایران قرار خواهد گرفت.
وزیران خارجه ایران و پنج قدرت جهانی قرار است روز جمعه در هتل کوبورگ وین در نشستی به رياست فدريکا موگرينی، مسئول سياست خارجی اتحاديه اروپا، درباره ادامه برجام به رایزنی بپردازند.
به گزارش ایرنا، حسن روحانی در تماسهای تلفنی خود ابراز امیدواری کرده است که این نشست «بتواند خواستههای ایران را برای ادامه همکاری در برجام تأمین کند» و بتواند نقشی «جبرانکننده در قبال خروج آمریکا» داشته باشد.
دونالد ترامپ ۱۸ اردیبهشت با اشاره به این که برجام مانع از توسعه برنامه موشکهای بالستیک جمهوری اسلامی و همچنین «حمایتش از تروریسم در منطقه» نشد، خروج آمریکا از توافق هستهای با ایران را اعلام کرد.
بر اساس جدولی که روز دوشنبه برایان هوک، مدیر سیاستگذاری وزارت خارجه آمریکا، اعلام کرد دور جدید تحریمها که بخش خودروسازی و تجارت طلای ایران را شامل میشود از ۱۳ مرداد آغاز میشود و تحریم نفت، انرژی و تراکنشهای بانکی ایران نیز از ۱۳ آبان آغاز خواهد شد.
در هفتههای اخیر مذاکراتی بین ایران و سه کشور اروپایی فرانسه، آلمان و بریتانیا برای «نجات برجام با وجود تحریمهای آمریکا» در جریان بود هر سه کشور مذاکرهکننده با ایران ضمن تأکید بر باقی ماندن در برجام گفتهاند که در نگرانی از برنامه موشکی ایران و همچنین اقداماتش در منطقه با آمریکا همنظر هستند.
«برنامه جامع اقدام مشترک»، معروف به برجام، توافقی بود که پس از سالها مذاکره سرانجام در ۲۳ تیر ۱۳۹۴ بین ایران و شش قدرت جهانی به امضا رسید.
بر پایه این توافق، ایران متعهد شد که در قبال رفع تحریمها، فعالیتهای هستهای خود را محدود کند و به نظارت کامل آژانس بینالمللی انرژی اتمی تن بدهد. آژانس در تمامی گزارشهای خود پایبندی ایران به مفاد برجام را تایید کرده است.