اظهارات روزهای اخیر دونالد ترامپ درباره بخشی از یهودیان آمریکایی که به گفته او «ناآگاه» و «غیر وفادار» هستند، با واکنشهایی از سوی یهودیان آمریکا روبهرو شده اما در اسرائیل، نخستوزیر و اکثر سیاستمداران آن کشور ترجیح دادهاند در این باره سکوت کنند.
ایپک، لابی پرقدرت یهودیان آمریکا، در بیانیهای سخنان اخیر آقای ترامپ را «غیر قابل قبول» خوانده و آن را باعث ایجاد شکاف در میان یهودیان این کشور دانسته است.
جاناتان گرینبلات، رئیس یک نهاد یهودی شناختهشده موسوم به «لیگ ضد افترا»، نیز گفت: «اتهام عدم وفاداری به یهودیان، مدتهای طولانی دستاویزی برای حمله به یهودیان بوده است».
اشاره تلویحی جاناتان گرینبلات از جمله به اظهارات هنری فورد، بنیانگذار شرکت خودروسازی فورد، بود که یهودیان را وفادار به آمریکا نمیدانست.
با این حال گروه دیگری از یهودیان، «ائتلاف یهودیان جمهوریخواه آمریکا»، در کنار دونالد ترامپ ایستاد و تأکید کرد که منظور او یهودیانی است که به اصالت خود بدعهد هستند.
با این حال در اسرائیل، دولتمردان سکوت را ترجیح دادهاند و در این میان، به نوشته روزنامه تایمز اسرائیل، سکوت بنیامین نتانیاهو قابل تأمل است.
برخی از سیاستمداران نیز مانند یووال اشتاینیتز، وزیر امور راهبردی، محتاطانه گفتهاند که اسرائیل در «مسائل داخلی آمریکا دخالت نمیکند» و «با هر دو حزب مناسبات حسنه دارد».
با این حال رووِن ریولین، رئیسجمهور اسرائیل، روز چهارشنبه در تماس تلفنی با نانسی پلوسی، رئیس دموکرات مجلس نمایندگان آمریکا، تأکید کرد که مناسبات صمیمانه دو کشور همواره فراجناحی بوده است.
روزنامه تایمز اسرائیل اظهارات رئیسجمهور این کشور را به معنای «پیام تلویحی وی به آقای ترامپ» ارزیابی کرده است.
دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، هفته گذشته در جریان انتقادهایش از ایلهان عمر و رشیده طلیب، دو عضو مسلمان و دموکرات مجلس نمایندگان آمریکا، از جمله گفت یهودیانی که به چنین دموکراتهایی رأی میدهند یا ناآگاه هستند یا وفادار نیستند.
آقای ترامپ یک روز بعد گفت منظورش این است که یهودیان رأیدهنده به حزب دموکرات، به اصلیت یهودی خود و اسرائیل وفاداری نشان نمیدهند.
رئیسجمهور آمریکا روز چهارشنبه نیز در جمع خبرنگاران در کاخ سفید گفت کارهای فوقالعادهای برای اسرائیل کرده؛ از جمله انتقال سفارت آمریکا به اورشلیم، به رسمیت شناختن حاکمیت اسرائیل در جولان و همچنین خروج از برجام که «ایران را بشدت ضعیف کرده و خیلی متفاوت از قبل شده است».
او همچنین رشته توئیتهایی را بازنشر داد که در آنها آمده است که او بزرگترین رئیسجمهور برای یهودیان و اسرائیل در تمامی تاریخ است و مردم اسرائیل آن چنان شیفته او هستند که گویی او پادشاه دوم «در حال ظهور» است (اشاره به باور یهودیان به «ماشیاح» منجی یهودی که ظهور خواهد کرد) اما یهودیان آمریکا یا او را نمیشناسند یا از او خوششان نمیآید.
با اینکه این دیدگاهها متعلق به وین الین روث، مجری یک برنامه مسیحی در رادیویی در آمریکا، بود اما در واقع محبوبیت دونالد ترامپ در میان یهودیان ساکن اسرائیل امری روشن است.
درصد بزرگی از یهودیان اسرائیل نه تنها او را به خاطر کمکهایش به اسرائیل ستایش میکنند، بلکه او را نشانی از اراده پروردگار در یاری به بقای یهودیان و اسرائیل میدانند.
با این حال گرایش یهودیان آمریکا به نامزدهای دموکرات نیز امری روشن است.
در انتخابات سه سال پیش ریاست جمهوری آمریکا، ۷۱ درصد یهودیان آمریکا به هیلاری کلینتون، نامزد حزب دموکرات و رقیب دونالد ترامپ جمهوریخواه، رأی دادند.
پیش از آن نیز در دوره انتخابات ریاست جمهوری در سالهای ۲۰۰۸ و ۲۰۱۲، یهودیان آمریکا به ترتیب ۷۸ و ۶۹ درصد به باراک اوباما از حزب دموکرات رأی دادند.
یهودیان آمریکا پیش از آن نیز آرایی بالا به نامزدهای دموکرات داده بودند.
انتخابات ریاست جمهوری آمریکا قرار است آبان سال آینده برگزار شود. مهمتین رقیبان این انتخابات دونالد ترامپ، نامزد حزب جمهوریخواه، و نامزدی از حزب دموکرات خواهند بود.