لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۴ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۶:۵۹

عربستان سعودی خواستار فشار جامعه جهانی به ایران و بازنگری در برجام شد


عبدالله المعلمی،‌نماینده عربستان در سازمان ملل
عبدالله المعلمی،‌نماینده عربستان در سازمان ملل

یک دیپلمات ارشد عربستان سعودی خواستار فشار جامعه جهانی برای وادار کردن جمهوری اسلامی به توقف سیاست‌های خصمانه‌اش شد و نماینده این کشور در سازمان ملل نیز گفت٬ باید مجددا در کلیت توافق هسته‌ای موسوم به برجام بازنگری کرد.

محمد الغامدی، سفیر عربستان در مسکو، روز سه‌شنبه ۱۷ تیر گفت جامعه جهانی باید بر ایران فشار بیاورد تا دست از «سیاست خارجی خصمانه‌اش علیه منطقه و جهان» بردارد.

به نوشته رسانه‌های روسیه، سفیر سعودی در بیانیه‌ای که در اختیار این رسانه‌ها گذاشته از جمله به «حملات خصمانه» علیه عربستان و «اقداماتی که شبه‌نظامیان حوثی با حمایت ایران در آن دست دارند» اشاره کرده است.

وی از جامعه جهانی خواست که ایران را وادار کند «رفتارش را که در حمایت از تروریسم متجلی شده متوقف کند».

تنش بین جمهوری اسلامی و عربستان سعودی در سال‌های اخیر شدت یافته و به دنبال حمله به اماکن دیپلماتیک سعودی در تهران و مشهد، در دی‌ماه ۹۴، روابط دو کشور قطع شد.

علاوه بر تنش‌های متعدد بین دو کشور، سال گذشته تأسیسات نفتی آرامکو در خاک عربستان هدف حملات گسترده‌ای قرار گرفت که کشورهای مختلف انگشت اتهام را به سوی جمهوری اسلامی گرفتند. ایران این اتهامات را رد کرده است.

سفیر عربستان در مسکو با اشاره به توانایی‌های دفاعی کشورش که از جدیدترین فناوری‌ها بهره می‌برد گفت: ما منبع تجهیزات و موشک‌هایی که به تأسیسات نفتی شلیک شد را شناسایی کردیم.

به گفته این دیپلمات سعودی، حملات علیه تأسیسات آرامکو باعث شد که در آن مقطع میزان تولید روزانه نفت ۵.۷ میلیون بشکه کاسته شود و ازین رو، «این فقط دشمنی علیه عربستان سعودی نبود، بلکه مهم‌تر از آن، خصومتی علیه جامعه جهانی و اقتصاد جهانی بود».

از سوی دیگر نماینده عربستان در سازمان ملل نیز خواستار بازنگری کلی در برجام شد.

عبدالله المعلمی به یک شبکه تلویزیونی آمریکا گفت برجام توافقی «پر اشتباه و پر از حفره بود» و به رفتار توأم با حسن نیت ایران نیز منجر نشد.

وی به شبکه سی‌جی‌تی‌اِن گفت: بنابر این زمان آن است که کلیت برجام را بازنگری کرد و از آن طریق، تمامی مسائل، از جمله موضوع تحریم تسلیحاتی علیه ایران، را روی میز گذاشت.

به گفته این مقام سعودی، برجام سراسر به نفع جمهوری اسلامی بود و «فقط در ازای توقف ساخت بمب» پول نقد فراوانی می‌گیرند و فعالیت‌های منطقه‌ایشان و همچنین برنامه‌های موشکی‌شان هم در چارچوب این توافق محدود نمی‌شود.

عبدالله المعلمی در این مصاحبه ۱۵ دقیقه‌ای پیشنهاد کرد «با توجه به این معایب برجام» و در شرایطی که «ایران مایل به حفظ برجام است» باید جامعه جهانی به سوی مذاکره مجدد درباره کلیت این توافق برود.

آمریکا اردیبهشت ۹۷ از برجام خارج شد و یک سال بعد، اردیبهشت ۹۸، ایران در گام‌هایی متوالی عمل به تعهدات برجامی‌اش را متوقف کرده است.

ایران و سه کشور اروپایی جداگانه درخواست کرده‌اند مکانیسم حل اختلاف فعال شود؛ مکانیسمی که بار نخست حدود ۳۵ روز طول می‌کشد و در صورت عدم حل منازعه در گام‌های بعدی، می‌تواند نهایتا به ارجاع پرونده هسته‌ای ایران به شورای امنیت و بازگشت تمامی تحریم‌ها بینجامد.

مقام‌های جمهوری اسلامی هنوز واکنشی به اظهارات این دو دیپلمات سعودی نشان نداده‌اند.

XS
SM
MD
LG