لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۹ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۵:۲۸

سؤال از ظریف در مجلس و پخش ویدئویی علیه یکی از کارشناسان تیم مذاکرات هسته‌ای


جواد کریمی قدوسی، نماینده عضو جبهه پایداری در مجلس شورای اسلامی، در جریان سوال از وزیر خارجه ایران درباره حضور ۴ شهروند دوتابعیتی در تیم مذاکرات هسته‌ای، اقدام به پخش ویدئویی علیه عبدالرسول دُری اصفهانی، از اعضای این تیم که به جاسوسی متهم شده است، کرد.

کریمی قدوسی تأکید کرد که این ویدئو و همچنین دو ویدئوی دیگر را که سازمان اطلاعات سپاه تهیه کرده در اختیار رسانه‌ها قرار می‌دهد.

در ویدئوی پخش‌شده در مجلس، که وبسایت «انتخاب» آن را منتشر کرده، تصاویری از عبدالرسول دری اصفهانی دیده می‌شود و گوینده ویدئو با طرح اتهام‌هایی علیه او ادعا می‌کند که پس از پیوستن دری اصفهانی به مذاکرات هسته‌ای، «روند مذاکرات شتابی باورنکردنی گرفت و برجام امضا شد».

محمدجواد ظریف با دفاع از عملکرد دری اصفهانی و همچنین سه شهروند دوتابعیتی دیگر در تیم کارشناسی مذاکرات هسته‌ای گفت که در جریان مذاکرات «جز خدمت» از آنها ندیده است و «اگر مسائل دیگری هم مطرح است به من ارتباطی ندارد؛ من مسئول مذاکرات هستم».

دستگاه قضایی جمهوری اسلامی دری اصفهانی را به جاسوسی متهم کرده اما وزارت اطلاعات این اتهام را رد می‌کند. عبدالرسول دری اصفهانی که تابعیت کانادا را نیز دارد در آخرین دادگاه خود به پنج سال زندان محکوم شده و در حال حاضر زندانی است.

وزیر خارجه ایران همچنین با دفاع از عملکرد شهروندان دوتابعیتی که در تیم کارشناسان مذاکرات هسته‌ای حضور داشتند گفت: «در وطن‌پرستی و توجه به منافع ملی این افراد تردید نداریم».

بر پایه رأی‌گیری پایان جلسه، نمایندگان اعلام کردند که از توضیحات ظریف قانع شده‌اند.

محافظه‌کاران ایران، به ویژه اعضای جبهه پایداری، ضمن مخالفت شدید با استخدام شهروندان دوتابعیتی در نهادهای حکومتی، همواره دولت حسن روحانی را متهم به استفاده از دوتابعیتی‌ها در دستگاه‌های اجرایی کرده است.

با این حال محمود علوی، وزیر اطلاعات جمهوری اسلامی، چند روز پیش در برنامه‌ای تلویزیونی بار دیگر دیگر گفت که هیچ فرد دوتابعیتی در دستگاه‌های دولتی حضور ندارد.

سال گذشته پس از انتشار اتهام‌هایی درباره حضور «جاسوسان» در تیم مذاکرات هسته‌ای، دو عضو جبهه پایداری، جواد کریمی قدوسی و حمید رسایی، مشخصا از چهار نفر به نام‌های عبدالرسول دری اصفهانی، سیروس ناصری، مشکان مشکور و شعبانی نام بردند.

با این حال وزارت خارجه جمهوری اسلامی با تأکید بر اینکه این افراد از نهادهای داخل کشور، از جمله بانک مرکزی، به تیم مذاکرات معرفی شدند گفته است «درباره حضور آنها در تیم مذاکرات، استعلام‌های لازم گرفته شده بود».

جمهوری اسلامی تابعیت مضاعف را به رسمیت نمی‌شناسد و در سال‌های اخیر، به ویژه با تأکیدهای مکرر آیت‌الله علی خامنه‌ای درباره آنچه «نفوذ» می‌خواند، شمار زیادی از شهروندان دوتابعیتی در ایران بازداشت و به «جاسوسی» متهم شده‌اند.

خبرگزاری رویترز سال گذشته برآورد کرده بود سازمان اطلاعات سپاه پاسداران دست‌کم ۳۰ شهروند دو تابعیتی را بین سال‌های ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۷ دستگیر و زندانی کرده است.

دولت‌های مختلف آمریکا بارها خواستار آزادی شهروندان دوتابعیتی و نیز شهروندان دارای کارت سبز در ایران شده است.

چندی پیش گزارش شد که باقر نمازی، شهروند ۸۲ ساله ایرانی‌آمریکایی که از سه سال پیش زندانی است، به مرخصی درمانی آمده است.

فرزند او، سیامک نمازی، نیز که دارای شهروندی آمریکا است همچنان در ایرانی زندانی است.

علاوه بر نمازی‌ها، ژیائو وانگ دیگر شهروند آمریکایی زندانی در ایران است.

کارن وفاداری، شهروند آمریکایی به اتفاق همسرش آفرین نیساری، و همچنین نزار زکا، شهروند لبنانی که اجازه اقامت دائم در آمریکا را دارد، نیز در ایران زندانی شده‌اند. خانم نیساری و همسرش اواخر تیر ماه با قرار وثیقه آزاد شدند.

با استفاده از انتخاب، تسنیم، فارس، توئیتر و رادیو فردا / ج / پ.پ
XS
SM
MD
LG