لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ تهران ۲۳:۱۸

جسد ابراهیم رئیسی در مشهد به خاک سپرده شد

۰۹:۱۸ ۳۱.۲.۱۴۰۳

تعطیلی رویدادها و نهادها در ایران به‌دنبال کشته شدن ابراهیم رئیسی

به‌دنبال تایید خبر کشته شدن ابراهیم رئیسی و هیئت همراه او در سقوط بالگرد، بسیاری از رویدادها و موسسات دولتی جمهوری اسلامی تعطیل شدند.

خبرگزاری‌های ایران گزارش دادند که بورس تهران در روز دوشنبه تعطیل است و برای روزهای آینده هم اطلاع‌رسانی خواهد شد.

سازمان لیگ برتر هم بازی‌های هفته بیست‌وهشتم لیگ برتر فوتبال ایران را به زمان دیگری موکول کرد.

مجلس شورای اسلامی نیز جلسات علنی خود را تعطیل کرده است.

۰۹:۵۳ ۳۱.۲.۱۴۰۳

واکنش‌های بین‌المللی به خبر کشته شدن ابراهیم رئیسی

خبر کشته شدن ابراهیم رئیسی، رئیس‌جمهور اسلامی ایران، و هیئت هشت نفره همراه او در سقوط بالگرد واکنش‌های زیادی در سطح بین‌المللی داشته است.

نارندرا مودی، نخست‌وزیر هند، با ابراز «تاسف عمیق» از این حادثه گفته که از شنیدن این خبر «شوکه» شده است.

او از ابراهیم رئیسی به عنوان رهبری نام برده که مشارکت او در تعمیق روابط دوجانبه ایران و هند همیشه به یاد آورده می‌شود.

آقای مودی گفته که هند در این دوره «سوگواری» در کنار ایران خواهد بود.

گروه افراطی حماس که در فهرست تروریستی ایالات متحده و اتحادیه اروپا قرار دارد، نیز «عمیقاً» از خبر کشته شدن ابراهیم رئیسی ابراز تاسف کرده و گفته که با علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، و مردم ایران برای این «ضایعه عظیم» ابراز همدردی می‌کند.

محمد علی الحوثی، رهبر کمیته انقلابی حوثی‌های یمن، که مورد حمایت ایران هستند نیز با ابراز «تأسف عمیق» از خبر کشته شدن رئیسی، گفته است: «به درگاه الهی دعا می‌کند که به خانواده رئیس‌جمهور ایران صبر و اجر عطا کند».

او افزوده است که «مردم ایران انشاالله از رهبران وفادار به مردم خود همچنان پیروی خواهند کرد».

۱۰:۳۴ ۳۱.۲.۱۴۰۳

سخنگوی شورای نگهبان: رئیس‌جمهور بعدی چهار سال عهده‌دار این مقام خواهد بود

سخنگوی شورای نگهبان می‌گوید رئیس‌جمهور جدید که قرار است تا ۵۰ روز دیگر انتخاب شود، برای چهار سال عهده‌دار این سمت خواهد بود.

طحان نظیف روز دوشنبه به خبرگزاری صداوسیما گفت انتخابات ریاست‌جمهوری باید ظرف ۵۰ روز برگزار شود و «رئیس جمهور منتخب مردم رئیس‌جمهوری است که یک دوره چهار ساله را آغاز خواهد کرد، لذا باید گفت منتخب بعدی برای چهار سال رئیس‌جمهور کشور خواهد بود».

بر اساس اصل ۱۳۱ قانون اساسی جمهوری اسلامی، «شورایی متشکل از رئیس مجلس و رئیس قوه قضائیه و معاون اول رئیس‌جمهور موظف است ترتیبی دهد که حداکثر ظرف مدت پنجاه روز رئیس‌جمهور جدید انتخاب شود».

دور بعدی انتخابات ریاست‌جمهوری قرار بود در سال ۱۴۰۴ برگزار شود که با کشته شدن ابراهیم رئیسی در روز ۳۱ اردیبهشت، این انتخابات باید امسال برگزار شود.

بر اساس قانون اساسی جمهوری اسلامی، معاون اول رئیس‌جمهور در صورت فوت یا بیماری او، با موافقت رهبر جمهوری اسلامی، عهده‌دار اختیارات و مسئولیت‌های رئیس‌جمهور خواهد بود.

انتخابات جدید در حالی قرار است برگزار شود که دو دور انتخابات مجلس شورای اسلامی در اسفند پارسال و اردیبهشت امسال بسیار سرد برگزار شد و شاهد کمترین میزان مشارکت در تاریخ جمهوری اسلامی بود.

۱۰:۵۹ ۳۱.۲.۱۴۰۳

ظریف یکی از «مقصران اصلی» سقوط بالگرد رئیسی را آمریکا دانست

وزیر خارجه پیشین ایران روز دوشنبه مدعی شد که «یکی از مقصران اصلی فاجعه» سقوط بالگرد حامل ابراهیم رئیسی و هیئت همراه او، «ایالات متحده آمریکا» است.

محمدجواد ظریف در گفتگو با شبکه خبر جمهوری اسلامی افزود که ایالات متحده «به‌رغم دستور دیوان بین‌المللی دادگستری، فروش قطعات هواپیما و هوانوردی را به ایران تحریم کرده و اجازه نمی‌دهد که مردم ایران از امکانات خوب هوانوردی برخوردار باشند».

این ادعای وزیر خارجه پیشین ایران در حالی است که نهادهای رسمی جمهوری اسلامی هیچ گزارش رسمی در مورد علت این سانحه منتشر نکرده‌اند و هنوز مشخص نیست سقوط این بالگرد به‌دلیل نقص فنی بوده است یا شرایط جوی و حتی خطای انسانی.

ایالات متحده در اردیبهشت سال ۱۳۹۸ در دوره ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ، از توافق هسته‌ای با ایران خارج شد و تحریم‌ها علیه جمهوری اسلامی را بازگرداند. با این حال، پیش از اعمال مجدد این تحریم‌ها، تلاش دولت حسن روحانی برای خرید هواپیما و تجهیزات هوانوردی با مخالفت علی خامنه‌ای روبرو شده بود.

رهبر جمهوری اسلامی خرداد سال ۱۳۹۵ در واکنش به اقدام دولت روحانی برای خرید ده‌ها فروند هواپیما از ایرباس و بوئینگ گفته بود: «فرض کنید ناوگان هوایی ما نوسازی بشود؛ خب، خیلی کار مهم و لازمی است اما اولویت است؟ آیا این اولویت کشور است؟ فرض کنیم مثلاً سیصد هواپیما بخریم؛ این معلوم نیست اولویت باشد. این باید بررسی بشود».

۱۱:۲۵ ۳۱.۲.۱۴۰۳

شادی گروهی از مردم سوریه از سقوط بالگرد ابراهیم رئیسی

بر اساس ویدئوهای منتشر شده در شبکه‌های اجتماعی، شماری از مخالفان بشار اسد در سوریه پس از انتشار خبر سقوط بالگرد ابراهیم رئیسی شیرینی پخش کرده و ابراز خوشحالی کردند.

این ویدئو مربوط به شهر ادلب واقع در شمال غرب سوریه است که در کنترل مخالفان حکومت اسد قرار دارد.

جمهوری اسلامی ایران از زمان بروز جنگ داخلی در سوریه در سال ۲۰۱۱ از حامیان اصلی حکومت بشار اسد بود که سرکوب‌های او حدود نیم میلیون کشته و میلیون‌ها آواره برجای گذاشت.

۱۱:۵۹ ۳۱.۲.۱۴۰۳

خامنه‌ای با اعلام پنج روز عزای عمومی، محمد مخبر را کفیل ریاست‌جمهوری کرد

علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، روز دوشنبه در پیامی به مناسبت کشته شدن ابراهیم رئیسی و هیئت همراه او، «پنج روز عزای عمومی» در کشور اعلام و محمد مخبر را به عنوان کفیل ریاست‌جمهوری منصوب کرد.

انتصاب آقای مخبر به این مقام، بر اساس اصل ۱۳۱ قانون اساسی جمهوری اسلامی صورت می‌گیرد که می‌گوید: «در صورت فوت، عزل، استعفاء، غیبت یا بیماری بیش از دو ماه رئیس‌جمهور و یا در موردی که مدت ریاست جمهوری پایان یافته و رئیس‌جمهور جدید بر اثر موانعی هنوز انتخاب نشده و یا امور دیگری از این قبیل، معاون اول رئیس‌جمهور با موافقت رهبری، اختیارات و مسئولیت‌های وی را بر عهده می‌گیرد».

رهبر جمهوری اسلامی در پیام خود گفته که سکاندار جدید قوه مجریه «موظف است به همراهی رؤسای قوای مقنّنه و قضائیه ترتیبی دهند که ظرف حداکثر پنجاه روز رئیس‌جمهور جدید انتخاب شود».

این دومین پیام رهبر جمهوری اسلامی ظرف کمتر از ۲۴ ساعت پس از ناپدید شدن بالگرد حامل رئیس‌جمهور اسلامی ایران است. او شامگاه یکشنبه هم گفته بود که «ملت ایران نگران و دلواپس نباشند، هیچ اختلالی در کار کشور به وجود نمی‌آید».

علی خامنه‌ای در پیام روز دوشنبه خود رئیس‌جمهور درگذشته را با عنوان «رئیسی عزیز» خطاب کرده که «خستگی نمی‌شناخت» و مدعی شد که «در این حادثه‌ی تلخ، ملت ایران، خدمتگزار صمیمی و مخلص و با ارزشی را از دست داد».

رهبر جمهوری اسلامی در ادامه ادعای خود گفته که برای ابراهیم رئیسی «صلاح و رضایت مردم که حاکی از رضایت الهی است بر همه چیز ترجیح داشت، از این رو آزردگی‌هایش از ناسپاسی و طعن برخی بدخواهان، مانع تلاش شبانه‌روزیش برای پیشرفت و اصلاح امور نمی‌شد».

این اظهارات در حالی است که ابراهیم رئیسی در پایین مشارکت انتخاباتی در تاریخ جمهوری اسلامی ایران به مقام ریاست‌جمهوری انتخاب شد. او در سه سال گذشته به‌دلیل ضعف شدید مدیریتی کارنامه‌ای سراسر انتقادی از خود برجای گذاشت که ایران را با بحران‌های اقتصادی، سیاسی و اجتماعی بیشتری درگیر کرد.

۱۲:۲۱ ۳۱.۲.۱۴۰۳

رسانه‌های اسرائیلی؛ مرگ رئیسی «خبر بدی برای اسرائیل نیست»

حدود هشت ماه پس از حمله گروه افراطی حماس به خاک اسرائیل که کار را به جنگی ناتمام درغزه کشاند، رویداد سقوط بالگرد حامل ابراهیم رئیسی و حسین امیرعبداللهیان نخستین حادثه جهانی است که رسانه‌های اسرائیل را از تمرکز بی‌وقفه بر جنگ و تلاطم سیاسی داخلی خود بازداشت.

هرچند مقام‌های اسرائیلی جمهوری اسلامی ایران را «افعی تهران» و عامل اصلی حمایت از حماس و برپایی سازمان جهاد اسلامی فلسطین می‌نامند، از یک‌شنبه‌ شب به رسانه‌های کشورشان پیاپی پیام رسانده‌اند که اسرائیل در رویداد فروپاشی بالگرد ایرانی نقشی نداشته است.

۱۲:۴۱ ۳۱.۲.۱۴۰۳

علی باقری سرپرست وزارت خارجه ایران شد

علی باقری، معاون سیاسی وزیر خارجه جمهوری اسلامی، به عنوان سرپرست این وزارتخانه معرفی شد.

خبرگزاری‌های ایران گزارش دادند که هیئت دولت جمهوری اسلامی روز دوشنبه این تصمیم را گرفته است.

انتصاب آقای باقری به این سمت یک روز پس از کشته شدن حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه جمهوری اسلامی، در سانحه سقوط بالگرد حامل رئیس‌جمهوری و هیئت همراه او صورت می‌گیرد.

علی باقری‌ پسر محمدباقر باقری‌کنی، عضو پرنفوذ خانواده کنی است که کنترل بخش اعظم موسسه جامعه‌الصادق، دانشگاه امام صادق و موسسه‌های فرهنگی و اقتصادی وابسته به آن را در اختیار دارند.

آقای باقری از مخالفان سرسخت برجام بوده است. او از سال ۸۶ تا ۹۲ در کنار سعید جلیلی در تیم هسته‌ای ایران در دولت محمود احمدی‌نژاد حضور داشت، ولی تلاش‌های این تیم برای پیشبرد مذاکرات هسته‌ای به جایی نرسید و حتی تحریم‌های ایران تشدید شد.

او که در دولت حسن روحانی کنار گذاشته شده بود، در شهریور ۱۴۰۰ با حکم حسین امیرعبداللهیان، معاون وزیر خارجه دولت ابراهیم رئیسی شد و از آن زمان هدایت مذاکرات هسته‌ای ایران با قدرت‌های جهان را برعهده دارد؛ مذاکراتی که هنوز به احیای برجام منجر نشده است.

۱۲:۵۲ ۳۱.۲.۱۴۰۳

بر اساس ویدئوهای منتشر شده در شبکه‌های اجتماعی، شماری از مردم ایران از یکشنبه شب در واکنش به خبر سقوط بالگرد ابراهیم رئیسی و همراهانش، شادی کردند.

در مقابل، بخش دیگری از مردم که از حامیان حکومت به‌شمار می‌روند در مراسم عزاداری که از سوی حکومت برگزار شد،‌ شرکت کردند.

۱۳:۰۰ ۳۱.۲.۱۴۰۳

جمهوری اسلامی چطور دوره پس از رئیسی را مدیریت می‌کند؟

سقوط مرگبار ابراهیم رئیسی وضعیتی ویژه در جمهوری اسلامی پدید آورده است.

مرگ او در ۶۳ سالگی به خودی خود تأثیر بزرگی در عملکرد جمهوری اسلامی ندارد مگر آنکه او گزینه در نظر گرفته برای جانشینی خامنه‌ای بوده باشد. در این صورت سرمایه‌گذاری‌های انجام شده بر باد رفته و نظام برای پیدا کردن فرد جایگزین، کار راحتی پیش رو نخواهد داشت.

بیشتر

XS
SM
MD
LG