رویترز: ابراهیم رئیسی شش ماه پیش از فهرست جانشینی علی خامنهای خط خورده بود
خبرگزاری رویترز در گزارشی خبر داد که مجلس خبرگان رهبری شش ماه پیش ابراهیم رئیسی را از فهرست کاندیداهای احتمالی برای جانشین علی خامنهای خط زده بود.
رویترز این خبر را روز دوشنبه ۳۱ اردیبهشت به نقل از دو منبع نزدیک به این موضوع منتشر کرد.
در گزارش این خبرگزاری با عنوان «مرگ رئیسی میتواند رقابت بر جانشینی خامنهای را تشدید کند»، آمده است: «دو منبع نزدیک به این موضوع گفتهاند که مجلس خبرگان حدود شش ماه پیش بهدلیل افت محبوبیت ابراهیم رئیسی، وضعیت بد اقتصادی ناشی از تحریمهای آمریکا و سوءمدیریت، او را از فهرست جانشینان احتمالی علی خامنهای خط زده بود».
برگزاری مراسم تشییع جنازه ابراهیم رئیسی و همراهانش در تبریز
گزارشهای رسیده از ایران حاکی است که مراسم تشییع جنازه ابراهیم رئیسی و هیئت هشت نفره همراه او که روز ۳۰ اردیبهشت در سانحه سقوط بالگرد کشته شدند، در تبریز آغاز شده است.
تصاویر منتشر شده از سوی خبرگزاریها، گروهی از مردم را نشان میدهد که در حال حرکت به سمت «معراج شهدا» تبریز هستند.
مطابق برنامۀ اعلام شده از سوی نهادهای جمهوری اسلامی، این مراسم قرار است از ساعت ۹:۳۰ صبح امروز از میدان شهدا تا مصلای تبریز برگزار شود. ادامه این مراسم، در روزهای آینده در شهرهای قم، تهران و مشهد خواهد بود.
احمد وحیدی، وزیر کشور ایران، در مراسم تشییع جنازه رئیسی در تبریز گفت «مردم ایران نشان دادند که از هر مصیبتی پلکانی برای افتخارآفرینی جدید برای این نظام و ملت خواهند ساخت».
او افزوده که «در انتظار فراز درخشانی هستیم که در پس این حادثه برای ما رقم خواهد خورد».
رئیس کمیته تشییع جنازه رئیسی و همراهانش گفته که مراسم خاکسپاری رئیسجمهوری اسلامی ایران و همراهانش قرار است عصر پنجشنبه در حرم امام هشتم شیعیان برگزار شود.
دولت جمهوری اسلامی روز چهارشنبه را در سراسر کشور تعطیل کرده است.
سازمان سنجش برگزاری نوبت دوم کنکور را به تعویق انداخت
سازمان ملی سنجش و ارزشیابی ایران در اطلاعیهای اعلام کرد بهدلیل همزمانی نوبت دوم کنکور ۱۴۰۳ با انتخابات ریاستجمهوری، این آزمون حدود دو هفته به تعویق خواهد افتاد.
پیشتر هفتم و هشتم تیرماه به عنوان تاریخ برگزاری نوبت دوم کنکور اعلام شده بود اما با کشته شدن ابراهیم رئیسی در سانحه بالگرد، هشتم تیرماه به عنوان تاریخ برگزاری انتخابات ریاستجمهوری بعدی اعلام شد.
سازمان سنجش در اطلاعیه خود نوشته که با توجه به برگزاری انتخابات چهاردهمین دوره ریاست جمهوری در تاریخ هشتم تیرماه، برگزاری آزمون به روزهای ۲۱ و ۲۲ تیرماه سال ۱۴۰۳ موکول شد.
بر اساس اصل ۱۳۱ قانون اساسی جمهوری اسلامی، پس از آن که معاون اول رئیسجمهور، اختیارات و مسئولیتهای رئیسجمهور متوفی را بر عهده گرفت، باید حداکثر ظرف مدت پنجاه روز رئیسجمهور جدید انتخاب شود.
احضار همسر یک بازیکن فوتبال بهدلیل انتشار یک شعر حافظ
شقایق محمدی، همسر محمدحسین مرادمند بازیکن تیم استقلال تهران، پس از انتشار قسمتی از شعر حافظ در استوری اینستاگرام خود که در آن آمده است «خوش باش که ظالم نَبَرد راه به منزل»، از تماس و تهدید به بازداشت خود خبر داد.
خانم محمدی در استوری دیگری با اشاره به تهدید و احضار خود توسط نهادهای امنیتی، نوشته است که «چیزی جز آزادی که حق همه انسانها است، آرزویی در سر در ندارم.»
شقایق محمدی اعلام کرده که «بدون ذرهای تردید فردا در ساعت و آدرس تعیینشده توسط شما حضور خواهم داشت».
پس از سقوط بالگرد ابراهیم رئیسی، محمد موحدی آزاد، دادستان کل کشور، با صدور بخشنامهای اعلام کرد: «با افرادی که با سوءاستفاده از فضای مجازی در مورد این حادثه مبادرت به مخدوش کردن امنیت روانی جامعه و تشویش اذهان عمومی با انتشار محتوای خلاف واقع، نشر اکاذیب و توهین میکنند مطابق مقررات برخورد سریع، مؤثر و بازدارنده صورت خواهد گرفت».
احضار یک روزنامهنگار و مترجم بهدلیل «نحوه واکنش به کشتهشدن رئیسی»
منیژه موذن، روزنامهنگار و مترجم از تشکیل پروندۀ قضایی جدید به دلیل «نحوه اطلاعرسانی و واکنش به کشتهشدن ابراهیم رئیسی» خبر داد.
ادعای صداوسیما: پهپاد ترکیه نقشی در یافتن لاشه بالگرد رئیسی نداشته است
پس از بروز سانحه برای بالگرد حامل ابراهیم رئیسی و ناکامی گروههای امدادی ایران در شناسایی محل سقوط آن، کشورهای منطقه از جمله ترکیه و روسیه با اعزام امدادگران و تجهیزات هوایی به کمک جمهوری اسلامی شتافتند که در نهایت پهپاد آکینجی ترکیه محل حادثه را که در نزدیکی روستایی کوهستانی به نام «طویل» در استان آذربایجان شرقی بود، تشخیص داد.
در حالی که در تصاویر منتشر شده از پهپاد ترکیهای به خوبی محل سقوط بالگرد مشخص است حالا صداوسیمای جمهوری اسلامی اعلام میکند که پهپاد ترکیه نقشی در یافتن لاشه هلیکوپتر نداشته، مختصات ارسالی این پرنده اشتباه بوده و در نهایت با تجهیزات و نیروهای ایرانی لاشه این بالگرد کشف شده است.
وزارت خارجه آمریکا روز دوشنبه اعلام کرد که دولت ایران پس از سقوط هلیکوپتر ابراهیم رئیسی در کوههای نزدیک مرز این کشور با جمهوری آذربایجان، از واشینگتن درخواست کمک کرده بود که ایالات متحده «عمدتاً به دلایل لجستیکی» نتوانست به ایران در یافتن بالگرد سانحهدیده رئیسجمهور اسلامی کمک کند.
شادی و پخش شیرینی در غزه پس از انتشار خبر کشته شدن ابراهیم رئیسی
ویدئوهایی در شبکههای اجتماعی و رسانههای عربی پخش شده است که نشان میدهد برخی از مردم نوار غزه با پخش شیرینی، مرگ ابراهیم رئیسی و همراهانش در سقوط بالگرد را جشن گرفتهاند.
در ویدئوهای منتشر شده، یکی از افرادی که در حال پخش شیرینی است میگوید: «یکی از قاتلان کودکان در سوریه و قاتلان مسلمانان کشته شد»؛ اشارهای به حمایت جمهوری اسلامی از بشار اسد، رئیسجمهور سوریه، که یکی از دلایل بقای نظام او در برابر اعتراضات گسترده و شورش مسلحانه مخالفان بود.
جمهوری اسلامی ایران یکی از حامیان گروه افراطی حماس است؛گروهی که از سوی آمریکا و اروپا، به عنوان گروهی تروریستی شناخته میشود. حماس اکنون در غزه در جنگ با اسرائیل به سر میبرد؛ جنگی که بیش از هفت ماه از آغاز آن میگذرد و تا کنون بیش از ۳۴ هزار کشته داده است که اکثرا غیرنظامی هستند.
پیشتر نیز کشته شدن قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران، در غزه جشن گرفته شده بود.
عکسهایی از تشییع جنازهٔ ابراهیم رئیسی و همراهانش در تبریز
مراسم تشییع جنازهٔ ابراهیم رئیسی و هیئت هشتنفرهٔ همراه او که روز ۳۰ اردیبهشت در سانحه سقوط بالگرد کشته شدند، سهشنبه یکم خرداد در تبریز برگزار شد.
ثبت «رکورد تازه» در فضای مجازی فارسیزبان در واکنش به مرگ رئیسی
کانال تلگرامی «تحلیل شبکههای اجتماعی مجازی» با بررسی شبکههای اجتماعی فارسیزبان پس از انتشار خبرها درباره بروز سانحه برای بالگرد حامل ابراهیم رئیسی و همراهانش، نوشته که «آمار و ارقام حیرتبرانگیز از میزان واکنشهای مجازی به سقوط» این بالگرد، «رکورد» واکنشها به مرگ مهسا (ژینا) امینی در بازداشت گشت ارشاد را «شکست».
بر اساس این گزارش، بررسی توئیتر فارسی نشان میدهد در عرض کمتر از ۴۸ ساعت پس از انتشار این خبر، «بیش از ۳۰۵ هزار توئیت در این رابطه منتشر شده است. این توئیتها به شکل خیرهکنندهای لایک شدهاند و در مجموع بیش از ۹ میلیون بار لایک و حدود یک میلیون بار بازنشر شدهاند.»
این کانال تلگرامی افزوده که «این اعداد بیش از تعداد توئیت و ریتوئیت منتشر شده در روزهای اولیه پس از مرگ مهسا امینی است. در آن زمان، و در یک مقطع سه روزه، ۱۹۰ هزار توئیت و ۸۳۰ هزار ریتوئیت در این خصوص منتشر شده بود.»
کانال تلگرامی «تحلیل شبکههای اجتماعی مجازی»، پرلایکترین توئیت منتشر شده طی این بازه زمانی را توئیت علی کریمی در واکنش به مرگ رئیسی و هیئت همراه او با ۳۸ هزار لایک معرفی کرده است.
آنطور که این کانال تلگرامی نوشته، در تلگرام نیز در عرض کمتر از ۴۸ ساعت، «عدد خیرهکننده ۴۶۷ هزار پست تلگرامی، در بیش از ۵۲ هزار کانال تلگرامی، با حدود دو میلیارد بازدید» درباره مرگ ابراهیم رئیسی ثبت شده که «در نوع خود یک رکورد جدید محسوب میشود».
در این گزارش همچنین آمده که بررسیها نشان میدهد موضوع مرگ ابراهیم رئیسی برای یک مقطع ۱۰ ساعته، ترند اول جستجوی گوگل بوده است.
این کانال تلگرامی نوشته این در حالی است که «کمتر پیش میآید در گوگل، جستجو راجع به یک موضوع از جستجو درباره موضوعاتی نظیر فیلم و سریال و آهنگ بیشتر باشد».
بر اساس این گزارش، ساکنان استان خراسان جنوبی، «بیش از ساکنان سایر استانها در این خصوص در گوگل جستجو کردهاند.»
این کانال تلگرامی همچنین نوشته که در اینستاگرام فارسیزبان هم حجم استوریها و پستها در صفحات مختلف بسیار قابل توجه و میلیونی بوده است.
یک نماینده مجلس: پرواز بالگرد حامل رئیسی نباید انجام میشد
مسعود پزشکیان، نماینده مجلس شورای اسلامی، میگوید در این هوا نباید پرواز بالگرد ابراهیم رئیسی و همراهانش انجام میشد.
این نماینده شهر تبریز به صداوسیمای جمهوری اسلامی گفت که از روز قبل اعلام شده بود وضعیت هوا نارنجی است و نمیداند چرا چنین اجازهای صادر شده است.
بالگرد حامل ابراهیم رئیسی روز ۳۰ اردیبهشت در منطقهای کوهستانی و مهآلود سقوط کرد و باعث کشته شدن رئیسجمهور ایران، حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه، و همراهان آنها شد.