سید عبدالصمد موزون، مقام پیشین امنیتی افغان، برای بیش از سه سال همراه با همسر و دختر نوجوانش در پاکستان زندگی به سر برده است تا بتواند به ایالات متحده مهاجرت کند.
او میگوید که در جریان جنگ تقریباً بیستسالهٔ ایالات متحده در افغانستان، در موقعیتهای حساس برای نیروهای امنیتی افغان کار کرده و به آمریکا در جنگ کمک کرده است.
اما هنوز مشخص نیست که آیا او و خانوادهاش قادر خواهند بود زندگی جدیدی را در ایالات متحده آغاز کنند یا خیر، زیرا دولت دونالد ترامپ محدودیتهای جدیدی برای مهاجرت به این کشور وضع کرده است.
پس از آغاز دور دوم ریاستجمهوری آقای ترامپ در ۲۰ ژانویه که برنامهٔ پناهندگی آمریکا و کمکهای خارجی به حالت تعلیق در آمد، سفر صدها افغان به ایالات متحده که مجوز اسکان آنها در این کشور تأیید شده بود، لغو شد.
در ۱۸ فوریه، خبرگزاری رویترز گزارش داد که برنامهٔ وزارت خارجهٔ ایالات متحده برای اسکان مجدد افغانها در این کشور در ماه آورریل تعطیل خواهد شد.
گزارش رسانهها حاکی است که دولت ترامپ ممکن است ممنوعیت جدید سفر را اعمال کند که بر اساس آن ورود شهروندان افغانستان و پاکستان ممنوع خواهد شد، اقدامی که تمام مسیرهای مهاجرت افغانها به ایالات متحده را خواهد بست.
وزارت خارجهٔ ایالات متحده، اما این ادعا را رد میکند. تامی بروس، سخنگوی این وزارتخانه، روز ۱۷ مارس به خبرنگاران گفت که «چنین لیستی وجود ندارد».
دونالد ترامپ دو بار با شعارهای ضد مهاجرتی به پیروزی رسیده است. یک نظرسنجی گالوپ در سال ۲۰۲۴ نشان میدهد که حدود ۵۵ آمریکاییها معتقدند باید از مهاجرت به ایالات متحده کاسته شود.
از زمان خروج آشفتهٔ ایالات متحده از افغانستان در اوت ۲۰۲۱، واشینگتن به حدود ۲۰۰ هزار افغان برای اسکان مجدد کمک کرده است.
اما موزون و بسیاری از افغانهای دیگر ممکن است هرگز فرصتی برای شروع یک زندگی جدید در ایالات متحده پیدا نکنند. دهها هزار نفر از آنها برای سالها در پاکستان، قطر، آلبانی و دیگر کشورها زندگی کردهاند، در حالی که منتظر تصمیم نهایی دربارهٔ پروندههای پناهندگی و مهاجرت خود هستند. بسیاری از آنها از بازگشت به افغانستان به دلیل انتقامجویی طالبان وحشت دارند.
«شرایط بسیار دشوار»
در حالی که گروههای حمایت از پناهندگان میگویند که ممکن است تا ۲۰۰ هزار افغان دیگر واجد شرایط مهاجرت به ایالات متحده باشند، بررسی اسناد دولتی توسط «سیبیاس» نشان داد که بیش از ۴۰ هزار افغان که مجوز خروج از افغانستان را دارند، اکنون گرفتار شدهاند.
موزون گفت: «من و دیگر پناهجویان افغان در اینجا در شرایط بسیار دشواری قرار داریم».
پاکستان از اواخر سال ۲۰۲۳ بیش از ۸۰ هزار افغان را اخراج کرده است و افغانها در اسلامآباد با آزار و اذیت مداوم و خشونت پلیس مواجه هستند.
موزون و ۲۰ هزار افغان دیگر در اسلامآباد اکنون از بازگردانده شدن به افغانستان هراس دارند، زیرا دولت پاکستان اعلام کرده است که یک میلیون و ۵۰۰ هزار شهروند افغانستان دارای مدارک و یا فاقد مدرک را، اگر تا پایان ماه مارس آن کشور را ترک نکنند، به اجبار اخراج خواهد کرد.
او گفت: «من از این عدم قطعیت و انتظار بیپایان برای رسیدگی به پروندهها رنج میبرم».
موزون گفت: تهدیدها علیه جان او و خانوادهاش باعث شد که پس از تسلط طالبان بر کابل در ۱۵ اوت ۲۰۲۱، از افغانستان فرار کند.
او یکی از بیش از نیم میلیون شهروند افغانستانی است که عمدتاً متخصصان تحصیلکرده و مقامات دولتی بودند و در اداره جمهوری افغانستان نقش داشتند و از دست طالبان گریختند.
بیشتر آنها از آزار و اذیت به دلیل همکاری با نیروهای بینالمللی تحت رهبری آمریکا در افغانستان هراس داشتند. برخی دیگر، از مقامات ارشد دولت مخلوع افغانستان یا فعالان جامعه مدنی بودند.
اقداماتی که دولت ترامپ پس از به قدرت رسیدن اتخاذ کرده است، به طور مؤثری دو مسیر اصلی مهاجرت افغانها به ایالات متحده را مسدود یا متوقف کرده است.
در اسلامآباد، موزون نمیداند که آیندهاش چگونه رقم خواهد خورد. او امیدوار است که از اخراج به افغانستان جلوگیری شود و به ایالات متحده برود تا دخترش را به مدرسه بفرستد، برای افسردگی همسرش درمانی پیدا کند و برای بیماری قلبی خود به امکانات پزشکی دسترسی پیدا کند.