لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۶:۴۲

تلاش روسیه و آمریکا برای احیای مذاکرات طالبان با دولت افغانستان


هیئت نمایندگی طالبان در مذاکرات مسکو در سال گذشته میلادی
هیئت نمایندگی طالبان در مذاکرات مسکو در سال گذشته میلادی

چند روز پس از شکست اولین دور مذاکرات میان طالبان، دولت افغانستان و نمایندگان احزاب و گروه‌های دیگر این کشور، گزارش‌ها حاکی است که روسیه و آمریکا برای احیای این مذاکرات در نظر دارند فشارها بر طالبان را افزایش دهند.

قرار بود نمایندگان افغانستان شامل لیستی ۲۵۰ نفری از مقام‌های دولتی، جنگ‌سالاران پیشین، سیاستمداران مخالف دولت، سران و رهبران عشایر و گروه‌های دینی و مذهبی، زنان و نمایندگان سازمان‌های مدنی و رسانه‌ها با ۲۵ نماینده طالبان روز شنبه پایان فروردین سال جاری به مدت دو روز دیدار کنند.

اما گروه طالبان در آستانه این نشست، اعلام کرد که با این لیست ارائه شده از سوی دولت افغانستان، موافق نیست و مدعی شد دولت این اشخاص را دست‌چین کرده است و آنها نماینده همه اقشار جامعه افغانستان نیستند.

به گزارش خبرگزاری رویترز، نمایندگان دولت افغانستان، آمریکا و روسیه قرار است روز پنجشنبه،‌ پنجم اردیبهشت، در مسکو دیدار کنند تا راهی برای احیای مذاکرات بیابند.

این گزارش می‌افزاید زلمی خلیلزاد، نماینده ویژه آمریکا برای طرح صلح افغانستان، که تاکنون چندین دور مذاکرات با طالبان داشته است، در این نشست حضور خواهد داشت.

آقای خلیلزاد در توییتی گفته است در این نشست حضور خواهد داشت تا از مذاکرات صلح حمایت کند و جناح‌های مختلف افغانستان را برای گفت‌وگو ترغیب کند.

رویترز نوشت زلمی خلیلزاد در دیدارهای خود با طالبان در دو زمینه پیشرفت‌هایی داشت؛ درباره خواست طالبان از آمریکا و نیروهای خارجی برای خروج از افغانستان و درخواست تضمین واشینگتن از طالبان برای تبدیل نکردن افغانستان به پایگاه حملات نظامی.

در همین حال، دو موضوع دیگری که دنبال می‌شود، تلاش برای ایجاد آتش بس و همچنین گفت‌وگو بین جناح‌های مختلف است.

شبه‌نظامیان طالبان تاکنون مذاکره با دولت افغانستان که آن را «دست‌نشانده دولت‌های غربی و عروسک خیمه شب بازی» می‌خوانند، رد کرده‌اند، اما اخیرا حاضر به مذاکره در قطر شده بودند.

دولت افغانستان می‌گوید پس از مشورت‌های طولانی با تمام جریان‌های سیاسی و اجتماعی، فهرست شرکت‌کنندگان در نشست قطر از سوی یک کمیته گزینش غیر دولتی مشخص شد و بر خلاف ادعای طالبان، دست‌چین نشده بود.

دو دیپلمات در کابل در گفت‌وگو با رویترز اظهار امیدواری کرده‌اند نشست مسکو بتواند طالبان را وادار به مذاکره با دولت افغانستان کند.

یک دیپلمات غربی به این خبرگزاری گفت: روسیه و چین می‌توانند بر طالبان فشار آورند تا به زودی با نمایندگان دولت افغانستان دیدار کنند.

روسیه در ماه‌های گذشته مذاکرات مستقیم با طالبان و برخی شخصیت‌های سیاسی مخالف دولت اشرف غنی،‌ رئیس‌جمهوری افغانستان، را آغاز کرده است.

نیروهای نظامی اتحاد شوروی سابق در دهه ۱۹۸۰ برای حمایت از دولت کمونیستی وقت افغانستان وارد این کشور شدند و پس از آن،‌ افغانستان برای سالیان طولانی درگیر جنگ شد.

در همین حال، برخی مقام‌های آمریکایی سیاست مسکو را اقدامی برای «بر هم زدن تلاش‌های آمریکا برای برقراری صلح در افغانستان» نامیده‌اند.

خبرگزاری رویترز، ارگ ریاست جمهوری افغانستان، شبکه‌های اجتماعی و منابع خبری/ د.خ/ر.ب

در همین زمینه

XS
SM
MD
LG