متحدان الکسی ناوالنی، منتقد سرسخت حکومت روسیه، روز چهارشنبه چهارم فروردین درباره «وخیم شدن» وضعیت سلامتی او ابراز نگرانی کردند و همزمان، وکلای آقای ناوالنی از ممنوعیت ملاقات با موکلشان در زندان خبر دادند.
آقای ناوالنی پس از درمان مسمومیت ناشی از ماده مخرب اعصاب «نوویچوک» روز ۲۸ دی از آلمان به روسیه بازگشت. او چند ماه پيش به محض بازگشت به روسيه در فرودگاه مسکو بازداشت شد.
این منتقد کرملین پس از انتقال به زندان و برگزاری جلسات دادرسی شتابزده در رابطه با پرونده مناقشهبرانگیز «اختلاس» در سال ۲۰۱۴، در اواسط بهمنماه گذشته به تحمل سه سال و نیم حبس محکوم شد.
او ضمن رد اتهامات مطرحشده در این پرونده میگوید که صدور این حکم، با انگیزههای سیاسی و وادار کردن او به سکوت انجام شده است.
لئونید ولکوف، از متحدان آقای ناوالنی گفته است که او از هفته پیش از «درد شدید در ناحیه کمر و بیحسی در پاهایش» رنج میبرد و ماموران زندان تنها به او «دو قرص ایبوبروفن» دادهاند.
به گفته او، قرار بود وکلای آقای ناوالنی ساعت ۱۰ روز چهارشنبه در زندان با او ملاقات کنند اما در نهایت به آنها اجازه ملاقات داده نشد. وادیم کوبزف یکی از وکلای آقای ناوالنی نیز ضمن تایید این خبر، تصمیم مدیریت زندان را غیرقابل پذیرش توصیف کرد.
الکسی ناوالنی ۴۴ ساله در یک بازداشتگاه بزرگ در ناحیه ولادیمیر واقع در ۱۰۰ کیلومتری شرق مسکو زندانی است.
وادیم کوبزف، یکی از وکلای آقای ناوالنی، نیز در مصاحبه با خبرگزاری رویترز اظهار داشت، از زمان انتقال موکلش به این بازداشتگاه هر روز با آقای ناوالنی ملاقات کردهاند و این نخستینبار است که ملاقات لغو شده است.
اداره زندانهای روسیه و مقامات محلی در ناحیه ولادیمیر، تاکنون از هر گونه اظهارنظر درباره این تصمیم خودداری کردهاند.
بهگفته وکلای آقای ناوالنی، رئیس بازداشتگاه به آنها گفته است به دلایل «نامعلوم» امنیتی نمیتوانند با موکل خود دیدار کنند.
آقای ولکوف هم ضمن ابراز تردید در اینباره افزود، شاید آقای ناوالنی را به بیمارستان زندان منتقل کردهاند و رئیس زندان قصد دارد این موضوع را پنهان کند.
او تصریح کرد: «با در نظر گرفتن تمامی حقایقی که میدانیم، وخامت وضعیت جسمی آقای ناوالنی مایه نگرانی شدید است».
دهها هزار نفر از مردم روسیه در هفتههای اخیر در اعتراض به بازداشت الکسی ناوالنی به خیابانها آمدند و هزاران معترض نیز بازداشت و روانه زندان شدند.
هواداران ناوالنی روز سوم فروردین اعلام کردند تجمعات دیگری در هفتههای آینده برگزار خواهند کرد و امیدوارند که بزرگترین اعتراضات سیاسی تاریخ روسیه را رقم بزنند.
نهادهای مسئول در روسیه هشدار دادهاند که برگزاری این قبیل تجمعات «غیرقانونی» است.
کشورهای غربی خواستار آزادی الکسی ناوالنی شدهاند، اما مسکو این موضعگیری کشورهای غربی را غیرقابل پذیرش و دخالت در امور داخلی روسیه خوانده است.
دولت آمریکا روز سهشنبه ۱۲ اسفند چند مقام و سرمایهدار روس را به دلیل مشارکت آنها در مسمومیت و بازداشت آقای ناوالنی تحریم کرد. این تحریمها ۱۴ سرمایهدار و چند موسسه و نهاد اقتصادی روسیه را که به گفته دولت آمریکا در تولید مواد شیمیایی و بیولوژیک سمی مشارکت دارند، شامل میشود.
بر همین اساس، دولت آمریکا در هماهنگی با قدرتهای اروپایی این تحریمها را وضع کرده است. اتحادیه اروپا نیز مدتی پیش، شماری از مقامات روسیه را در همین رابطه تحریم کرد و انتظار میرود که در آینده نزدیک تحریمهای بیشتری علیه روسیه وضع کند.
آقای ناوالنی پیش از انتقال به زندان بارها در مصاحبههایش تاکید کرد که ولاديمير پوتين، رئیسجمهوری روسیه، شخصا دستور مسموم کردن او را صادر کرده است. اما کرملین دخالت در اين ماجرا را تکذيب کرده و ادعاهای چهره اصلی اپوزیسیون این کشور را بیاساس دانسته است.