لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ تهران ۲۲:۳۲

بازداشت ده‌ها معترض حکومت در ارمنستان


اعتراضات به انتخاب سرژ سرکیسیان رئیس جمهوری سابق ارمنستان به عنوان نخست وزیر کشور ادامه دارد و پلیس کشور بازداشت ۱۸۰ نفر از معترضان حکومتی در پایتخت کشور طی روز جمعه ۳۱ فروردین را تایید کرده است.

این اعتراضات با حضور هزاران معترض خیابانی برای هشتمین روز متوالی ادامه دارد و طی روزهای گذشته نیز ده‌ها تن از معترضان بازداشت شده‌اند.

سرکیسیان که تا دو هفته گذشته رئیس‌ جمهوری ارمنستان بود با تغییر سیستم حکومتی آن کشور، به‌ عنوان نامزد حزب حاکم برای احراز پست نخست‌ وزیری به پارلمان معرفی شد و سرانجام با ۷۶ رأی موافق در برابر ۱۷ رأی مخالف به‌ عنوان نخست‌ وزیر جدید معرفی شد.

سه سال پیش رأی‌دهندگان ارمنستان در جریان یک همه‌پرسی تغییر سیستم حکومتی از ریاست‌جمهوری به سیستم پارلمانی را تصویب کردند.

با این تغییر از اختیارات رئیس جمهور در این کشور کاسته شده و قدرت بیشتری در اختیار نخست‌وزیر قرار گرفته است. مخالفان به رهبری نیکول پاشینیان اعلام کرده‌اند که سیستم دولتی پارلمانی جدید این کشور به سرکیسیان ۶۳ ساله اجازه می‌دهد تا همچنان در قدرت باقی بماند.

عرفات میرزویان وکیل اپوزیسیون در جمع معترضین گفت که دولت طی روزهای گذشته پیشنهاد مذاکره به مخالفان داده است. وی گفت که ما تنها بر سر یک موضوع می‌توانیم مذاکره کنیم: «تسلیم سرکیسیان و حزب حاکم جمهوری خواه ارمنستان».

آقای پاشینیان مخالفان دولتی را به تظاهرات در مرکز شهر ایروان، پایتخت کشور فراخوانده بود. مخالفان در چندین منطقه پایتخت تجمع کرده‌اند و چندین خیابان و راه اصلی منتهی به شهرهای مجاور ایروان توسط آنها مسدود شده است.

در این میان کامیون‌رانها نیز به معترضان پیوسته و سه تقاطع اصلی پایتخت را با وسایل نقلیه خود بسته‌اند.

اعتراضات همچنین در قُمری، دومین شهر اصلی ارمنستان نیز در جریان است و مخالفان در تلاش هستند تا بزرگراه منتهی به ایروان را مسدود کنند. این اعتراضات در شهر وانادزور سومین شهر عمده کشور با سه میلیون جمعیت نیز پا گرفته است.

پلیس طی اعلامیه رسمی اخطار داده است که با معترضان برخورد و تدابیر لازم بکار گرفته خواهد شد. ساعت ۳:۳۰ به وقت محلی پلیس از بازداشت ۱۸۳ نفر خبر داد.

فیلم‌های منتشر شده نشان می‌دهد که افراد لباس شخصی در حال کشیدن برخی از معترضان به داخل ماشین‌هایی هستند که نشان دولتی ندارند. معلوم نیست که آنها نیروهای پلیس بوده و اینکه آیا بازداشت شدگان توسط آنها در لیست اعلام شده توسط اداره پلیس قرار دارد یا نه.

پاشینیان در گفت‌وگو با تلویزیون «کارنت تایم» هرگونه اتهام علیه معترضان مبنی بر تمرد از نظم عمومی را رد کرده و گفته است که «این اعتراضات کاملا مسالمت آمیز است، اما عناصر جدیدی در ماهیت این اعتراضات وجود دارد». تلویزیون «کارنت تایم» پروژه مشترکی میان رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی و صدای آمریکا است.

وی از پلیس خواست که از سرکیسیان حمایت نکند، چرا که آنها نه پلیس سرکیسیان، بلکه پلیس جمهوری ارمنستان و مردم هستند.

وی گفت که سرکیسیان می‌خواهد ارمنستان را در حصار سیم خاردار و سپر ضدشورش قرار دهد و خود را پشت پلیس پنهان کند.

در سراسر پایتخت گروه‌های کنشگر جوان، دانشجویان و دیگر معترضان خیابان‌ها را بسته و باعث ایجاد ترافیک و استقرار نیروهای پلیس شده‌اند.

میکائیل چوکاسیان، دانشجوی ۲۳ ساله از دانشگاه دولتی ایروان به اردیو اروپای آزاد/رادیو آزادی گفته است که «مردم خواهان تغییر هستند». «مردم اینجا آمده‌اند، چون از وضعیت کشور و روند ۱۰ سال گذشته ناراضی هستند و نمی‌خواهند این روند در همان مسیر قبلی ادامه داشته باشد. مردم انتظار تغییرات و شنیده شدن صدایشان را دارند».

میکائیل نازاریان، دیگر معترض خیابانی می‌گوید که از قشرهای مختلف اجتماعی با زمینه‌های سیاسی مختلف می‌توان حضور معترضان در خیابان‌ها را دید.

به گفته وی، وضعیت منحصر به فرد اعتراضات موجود در این نکته است که از هر قشری – راست‌ها و چپ‌ها، میانه‌روها، آنارشیست‌ها و ملی گرایان - می‌توان در صف اعتراضات دید و این وضعیت نشان می‌دهد که تغییرات بزرگی در جامعه در حال وقوع است.

پلیس روز جمعه، ترایر مرادیان، روزنامه نگار سازمان غیردولتی «اتحاد شهروندان آگاه» را در حالی که مشغول پوشش خبری رویدادها در اعتراضات بزرگراه ایروان‌سوان بود به زور دور کرده است.

پلیس به فعالان رسانه‌ای هشدار داده است که «فاصله مناسب» خود را با محل اعتراضات حفظ کنند، چرا که پلیس در این مناطق «مشغول عمل به وظایف قانونی» خود است.

نیروهای لباس شخصی آقای مرادیان را داخل ماشین کرده و در محلی بیرون از اعتراضات رها کرده‌اند.

یک روز قبل از این حادثه، مرادیان در صحنه اعتراضات مقابل ساختمان‌های دولتی به رغم معرفی خود به عنوان خبرنگار، توسط افراد ناشناس مورد ضرب و شتم قرار گرفته و به خاطر وارد شدن جراحاتی از ناحیه سر راهی بیمارستان شده بود.

آرمن سرکیسیان رئیس جمهوری کشور که بر خلاف تشابه اسمی، ارتباط خانوادگی با سرژ سرکیسیان ندارد، روز پنج‌شنبه بعد از بازداشت ۱۲۰ تن از معترضان و اوج گرفتن اعتراضات خواهان مذاکره شد.

وی گفت که مطمئن هست که تنها راه برون رفت، مذاکره و احترام دوجانبه است.

فدراسیون انقلابی ارمنستان به عنوان ائتلاف عمده حزب حاکم ارمنستان نیز خواهان «رسیدن به راه حل مشترک» میان رهبران گروه‌های سیاسی کشور شده است.

آمریکا از طرفین خواسته است که خویشتنداری نشان داده و از خشونت پرهیز کنند. روسیه نیز اعلام کرده است که قوانین نباید زیر پا گذاشته شود.

همچنین سازمان امنیت و همکاری اروپا با اظهار نگرانی از اعمال زور توسط پلیس، از مقامات ارمنستان خواسته تا از حقوق آزادی و اعتراضات مدنی در کشور حمایت کنند.

XS
SM
MD
LG