سازمان عفو بینالملل از جمهوری اسلامی خواسته است تا تمام کسانی را که در جریان اعتراضها در خوزستان بازداشت کرده٬ آزاد کند و حق مردم خوزستان برای دسترسی داشتن به آب آشامیدنی سالم را محترم بشمارد.
این سازمان در بیانیهای که ۱۵ تیرماه در وبسایتش منتشر کرد٬ تاکید کرد که اعتراضهای خوزستان «صلحآمیز» بوده و از جمهوری اسلامی خواست تا از «آزار و اذیت و شکنجه» بازداشتشدگان خودداری کند.
از اوایل تیرماه٬ مردم شهرهای مختلف خوزستان٬ از جمله خرمشهر و آبادان در اعتراض به شوری و قطعی آب به خیابانها ریختند. برپایه گزارشهای منتشر شده، نیروی انتظامی نهم تیر ماه در برخورد با این اعتراضها در خرمشهر به تیراندازی و پرتاب گاز اشکآور دست زدند.
در پی وقوع خشونتها در خوزستان٬ خبرگزاری میزان، وابسته به قوه قضائیه، ۱۲ تیرماه از دستگیری ۱۰ نفر و «شناسایی» ۲۵ نفر دیگر در ارتباط با اعتراضها در خرمشهر و آبادان خبر داد.
این خبرگزاری ضمن اعلام «شناسایی» ۳۵ فرد مرتبط با اعتراضها در خوزستان٬ مدعی شد که «عاملین انتشار فراخوانهای دعوت به آشوب و سوءاستفاده از مطالباب مردمی» بودهاند.
عفو بینالملل روز جمعه ضمن درخواست برای آزادی بازداشتشدگان٬ از مقامات ایران خواست تا در خصوص گزارشهایی مبنی بر استفاده نیروهای امنیتی از زور و اسلحه برای متفرق کردن معترضان تحقیقات کامل و بیطرفانه انجام بدهد.
چند روز پس از به خشونت کشیده شدن اعتراضها در خرمشهر٬ خبرگزاریهای ایران اعلام کردند که بهرهبرداری «آزمایشی» از طرح آبرسانی غدیر آغاز شده است.
این طرح سال ۱۳۸۹ آغاز شده بود، اما به گزارش رسانههای داخلی ایران، در پی اعتراضات شدید اهالی استان خوزستان، این پروژه یکساله آبرسانی که قرارگاه خاتمالانبیای سپاه پاسداران مجری آن است٬ در مدت زمان کمتر از ۴۵ روز اجرا شد.
شوری و کمبود آب، گرمای طاقتفرسا، قطعی برق در کنار پدیده ریزگردها، زندگی روزمره در شهرهای خوزستان را با چالش جدی مواجه کرده است.
روزنامه همشهری ۱۶ تیرماه به نقل از رئیس انجمن صنفی مهندسان آب خوزستان گزارش کرد که از پنج رودخانه تامین کننده آب خوزستان٬ دو رودخانه خشک شده است.
حمیدرضا خدابخشی در گفتوگو با این روزنامه با تاکید بر ضعف در الگوی مصرف و مدیریت منابع آب٬ بر تغییر الگوی کشت و جلوگیری از گسترش بیرویه کشاورزی تاکید کرد.