لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۲ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۲:۵۲

درخواست عفو بین‌الملل برای توقف فوری تخریب گور جمعی اعدام‌شدگان ۶۷ در اهواز


تصاویر ویدئویی منتشر شده در فیس بوک از گور دستجمعی اهواز.
تصاویر ویدئویی منتشر شده در فیس بوک از گور دستجمعی اهواز.

عفو بین الملل روز دوشنبه از مقام های ایران خواسته است تا فورا تخریب یک گور دستجمعی در اهواز، مرکز استان خوزستان، را متوقف کنند.

عفو بین الملل می گوید، ده ها نفراز قربانیان اعدام های سال ۱۳۶۷ در اهواز در این محل دفن شده اند.

این سازمان مدافع حقوق بشر می گوید، عملیات ساخت و ساز در اطراف این گور دست جمعی از اوایل سال جاری شروع شده است.

طبق این گزارش کمپینی برای جلوگیری از تخریب این گور دست‌جمعی به راه افتاده و تصاویری ویدئویی نیز در این زمینه منتشر شده است.

عفو بین الملل نگران است با تخریب این گور دستجمعی، بخشی از شواهد کشتار زندانیان سیاسی در سال ۱۳۶۷ در اهواز از بین برود.

فیلیپ لوتر، مدیر بخش خاورمیانه و شمال آفریقای سازمان عفو بین الملل، در این زمینه گفته است: با تخریب این گور دست‌جمعی در اهواز شواهد و آثار مهمی را در خصوص اعدام های سال ۱۳۶۷ از بین خواهد رفت، شواهدی که می تواند علیه عاملان این اعدام ها استفاده شود.

وی اضافه کرده است: با تخریب این گور دست‌جمعی خانواده های این قربانیان از حقوق خود برای کشف حقیقت وعدالت و از جمله برگزاری خاکسپاری در شان عزیزانشان محروم می شوند.

فیلیپ لوتر در ادامه تصریح کرده است: مقام های ایران به جای بی احترامی به این قربانیان و پوشاندن این گورها با زباله و زجر دادن خانواده هایی که برای حفاظت از یاد عزیزانشان سرکوب شده اند، به وظایف خود برای حفاظت از این گورهای دست‌جمعی عمل کرده تا زمینه تحقیقات درباره اعدام های فراقضایی در سال ۱۳۶۷ فراهم شود.

طبق این گزارش، این گور جمعی در سه کیلومتری شرق قبرستان بهشت آباد اهواز واقع شده است.

عفو بین الملل می گوید، همان زمان در سال ۱۳۶۷ پس از اعدام ها، روی این گور دستجمعی با بتن و سیمان پوشانده شده بود و به نظر هدف این بوده که مانع حفر این گور دستجمعی توسط خانواده های قربانیان بشوند.

عفو بین الملل پیشتر ماه ژوئن سال جاری از تلاش برای تخریب یک گور دستجمعی در مشهد که در حدود ۱۷۰ زندانیان سیاسی در آن مدفون شده اند، خبر داده بود.

بنابر برخی از گزارش ها، در اعدام‌های سال ۶۷ بیش از چهار هزار نفر از زندانیان سیاسی که اغلب دوران محکومیت خود را سپری می کردند یا به پایان رسانده بودند در مدت ۲ ماه اعدام شدند.

مخالفان جمهوری اسلامی تعداد اعدام های سال ۱۳۶۷ را بسیار بیشتر از چهار هزار نفر می دانند.

سال گذشته یک فایل صوتی متعلق به آیت الله حسینعلی منتظری، قائم‌مقام برکنارشده آیت‌الله خمینی، مربوط به ۲۴ مرداد سال ۱۳۶۷ منتشر شد که در این فایل صوتی آیت الله منتظری در دیدار با اعضای هیات مرگ، از اعدام‌های سال ۶۷ در ایران به عنوان «بزرگترین جنایت جمهوری اسلامی» یاد می‌کند.

آیت‌الله منتظری، مقام‌های قضایی حاضر در جلسه را مسئول این اعدام‌ها و «جنایتکار» می‌خواند.

XS
SM
MD
LG