اتریش اولین کشور اروپای غربی است که از زمان شروع واکسیناسیون سراسری بار دیگر مقررات «شهربندان» را به اجرا میگذارد. از روز دوشنبه اول آذر برای مقابله با روند رو به افزایش موارد ابتلا به کرونا تمامی فروشگاههای غیرضروری و مراکز فرهنگی تعطیل شدند.
آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان، نیز گفت برای مقابله با موج گسترده شیوع ویروس که رکوردهای قبلی در این کشور را شکسته است اقدامات بیشتری باید انجام شود. تحت تاثیر سخنان او بهای سهام و اوراق بهادار در بازارهای مالی اروپا کاهش یافت.
همزمان با بدل شدن اروپا به کانون اصلی شیوع ویروس کرونا، انتظار میرود که محدودیتهای جدید و احتمال اجباری شدن واکسن در سایر کشورهای اروپایی نیز به اجرا گذاشته شود.
خانم مرکل در بخشی از سخنانش در جلسه رهبران حزب دمکرات مسیحی آلمان افزود: «ما در وضعیت بسیار دشواری قرار داریم و اقدامات فعلی کافی نیست».
دولت اتریش به مردم گفته است که در صورت امکان از خانه کار کنند و تمامی فروشگاههای غیرضروری، رستورانها، کافهها، سینماها و تئاترها از روز دوشنبه تعطیل شدند. مردم فقط برای کارهای ضروری از جمله تردد به محل کار، خریدهای ضروری و پیادهروی میتوانند از خانه خارج شوند.
دولت اتریش در عین حال اعلام کرده که از اول فوریه واکسن زدن را اجباری خواهد کرد. بخش قابل توجهی از مردم اتریس به واکسیناسیون اعتماد ندارند و حزب راست افراطی «آزادی» سومین حزب بزرگ در پارلمان این دیدگاه را تقویت میکند.
روز شنبه حدود ۴۰ هزار نفر در شهر وین علیه اقدامات جدید دولت اتریش تظاهرات کردند. تظاهرات مشابهی که روز یکشنبه در بروکسل، پایتخت بلژیک برگزار شد به خشونت انجامید.
جمهوری چک و اسلواکی نیز از روز دوشنبه ورود افرادی را که واکسن نزدهاند به برخی از اماکن عمومی از جمله میخانهها ممنوع کردند.
حدود یک سوم از جمعیت اتریش هنوز واکسن نزدهاند که بالاترین رقم در میان کشورهای اروپای غربی است و دولت این افراد را مسئول اصلی شیوع مجدد ویروس در کشور معرفی کرده است.
البته باید در نظر داشت که تاثیر واکسن پس از حدود شش ماه ممکن است کاهش یابد و تحقیقات نشان داده که هر چند ابتلای شدید به کووید ۱۹ و خطر مرگ را کاهش میدهد ولی کاملا از انتقال ویروس جلوگیری نمیکند.
دولت اتریش هفته گذشته مقررات شهربندان را فقط برای افرادی که واکسن نزدهاند به اجرا گذاشت، با این همه تعداد مبتلایان در مقایسه با هفتههای قبل در حد چشمگیری افزایش یافت و در نتیجه تصمیم گرفت قرنطینه سراسری را به مدت ۲۰ روز به اجرا بگذارد.
در بسیاری از نقاط آلمان از جمله برلین بازارهای مخصوص کریسمس برای اولین بار پس از دو سال دایر شدهاند. ولی در ایالتهای هم مرز با اتریش و جمهوری چک دولتهای ایالتی مقررات سختگیرانهتری را به اجرا گذاشته، بازارهای کریسمس تعطیل شده، افرادی که واکسن نزدهاند اجازه ورود به بارها و رستورانها را ندارند و مقررات منع تردد در طول شب برقرار شده است.
در کشورهای اروپای شرقی که یکی از بالاترین آمارهای تلفات به نسبت جمعیت را دارند، شبکه خدمات درمانی به خصوص در رومانی و بلغارستان به شدت تحت فشار قرار گرفته است.
در روزهای گذشته شهرهای مختلف هلند شاهد درگیری خشونتآمیز بین دستههایی از جوانان خشمگین و ماموران پلیس ضد شورش بودند. بیش از صد نفر بازداشت شدهاند و روز جمعه ماموران پلیس در شهر روتردام برای متفرق کردن جمعیت تیراندازی کردند.
در شهر بروکسل نیز روز یکشنبه درگیریهایی بین پلیس و تظاهرکنندگان روی داد و ماموران پلیس برای متفرق کردن جمعیت از شلیک گاز اشکآور و کامیونهای آبپاش استفاده کردند.
در فرانسه برای ورود به رستورانها و سینماها مردم باید مدرک واکسیناسیون و یا تست منفی کرونا را نشان دهند و امانوئل کرون، رئیسجمهوری، هفته گذشته گفت فعلا به اعمال محدودیتهای بیشتر نیازی نیست.