رییس اطلاعات سپاه گیلان از بازداشت اعضای یک گروه توزیع و انتشار آنچه «کتب ضاله» نامید٬ از سوی ماموران این تشکیلات خبر داد.
مهدی رودبارکی روز پنجشنبه ششم اسفندماه در گفتوگو با خبرگزاری «تسنیم» اعلام کرد که این افراد «با تاسیس یک شرکت صوری اقدام به ایجاد ارتباط و جذب مشتری» میکردهاند.
آنطور که این مسوول اطلاعات سپاه گفته است، از این افراد که تعداد آنها مشخص نیست٬ بیش از سه هزار جلد «کتب ضاله» از جمله کتاب «آیات شیطانی» و کتب مربوط به «بهائیت» کشف و ضبط شده است.
کتابهای مربوط به سازمان مجاهدین خلق و «سلطنتطلبان» از دیگر کتابهای توقیفشده از سوی اداره اطلاعات سپاه گیلان است.
رییس اداره اطلاعات سپاه گیلان اعلام کرده که افراد بازداشتشده تحویل مراجع قضایی شدهاند.
سالهاست که بسیاری از کتابهایی که در ایران اجازه انتشار ندارند از طریق اینترنت یا بازارهای زیرزمینی در اختیار علاقهمندان به کتاب قرار میگیرد.
هزینه تهیه این کتابها بهصورت چاپی به طور معمول گران است٬ اما با وجود این بازار کتابهای ممنوعه در ایران مشتریهای خاص خود را دارد و در سالهای اخیر نیز فعالیت دستفروشان این حوزه گسترش یافته است.
سانسور کتاب و گسترش محدودیتها در زمینه نشر یکی از مهمترین عوامل توسعه بازار زیرزمینی کتاب در ایران است.
بر اساس گزارشی که خبرگزاری کتاب، ایبنا، پارسال منتشر کرد، متوسط تیراژ کتاب از بیش از ۱۱ هزار و ۳۰۰ نسخه در سال ۱۳۵۸، به اندکی بیش از دو هزار نسخه در سال ۱۳۹۲، کاهش یافته است.
افت مداوم تیراژ کتاب در ایران طی این سالها با افزایش قیمت نیز همراه بودهاست که سهم کتاب را از سبد خرید مردم کمتر از قبل کرده است.
آذرماه امسال نیز کانون نویسندگان ایران با صدور اطلاعیهای بار دیگر به سیاستهای حکومت ایران در عرصه فرهنگ اعتراض کرده و آن را سیاست مبتنی بر «قلعوقمع فرهنگی» دانست.
در اطلاعیه این کانون آمده است: «آنچه تاکنون بر سر کتاب آمده است از حیث نتیجه بسیار هولناکتر از کتاب سوزان است. سالهاست که حاکمیت آتش تیغ سانسور را به جان کتاب انداخته است و اگرچه شعلهٔ آن ناپیداست، اما خاکستر عواقب آن را به روشنی میتوان دید».