اسامی ۲۴ مدل خودروی آمریکایی شورولت روز سهشنبه، ۱۴ اردیبهشتماه، از فهرست خودروهای مجاز ورود به ایران در سال ۹۵ حذف شد.
پیش از این محمدرضا نعمتزاده، وزیر صنعت، معدن و تجارت، از ابطال مجوز واردات خودروهای آمریکایی خبر داده بود.
همزمان با ابطال مجوز واردات خودروهای آمریکایی به ایران، خبرگزاری مهر به نقل از یک مقام وزارت صنعت، معدن و تجارت از بازگرداندن ۲۰۰ دستگاه خودروی شورولت که به مقصد ایران بارگیری شده بود خبر داد.
صادرات این ۲۰۰ دستگاه خودرو به ارزش هفت میلیون دلار از کارخانه جنرال موتورز آمریکا در کره جنوبی به ایران انجام گرفته بود.
مجموعه این اتفاقات یک هفته پس از انتقاد صریح آیتالله علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی ایران، از واردات خودروهای آمریکایی به ایران رخ داد.
رهبر جمهوری اسلامی هفته گذشته در جمع کارگران ایرانی در روز کارگر در انتقاد از ورود خودروهای ساخت آمریکا گفت: «خود آمریکاییها به علت مصرف زیاد و سنگین بودن این خودروها، رغبتی به خرید آنها ندارند؛ حالا در این شرایط ما بیاییم و از فلان کارخانه رو به ورشکستگی آمریکا خودرو وارد کنیم؟ این جای تعجب فراوان دارد.»
البته مجوزهای واردات خودروهای آمریکایی مربوط به مدلهای کوچک شورولت از جمله دو مدل آوئو (Aveo) و ترکس (Trax) بود که حجم موتوری بین ۱۴۰۰ تا ۱۸۰۰ سیسی دارند و در شمار خودروهای سبک، کوچک و کممصرف کارخانه جنرال موتورز به حساب میآیند.
در وبسایت شرکت «سهام پژوهان مهر» که از آن به عنوان نماینده شرکت شورولت نام برده میشود، از مدلهای دیگر شورولت شامل کپتیوا (Captiva)، کروز (Cruze) و سونیک (Sonic) نیز به عنوان مدلهای قابل عرضه این خودروساز آمریکایی در بازار ایران نام برده شده است.
رهبر جمهوری اسلامی ایران پیشتر نیز در مهرماه سال ۹۴، پس از نهایی شدن برجام با ارسال نامهای توافق اتمی با اعضای گروه ۵+۱ را با الزاماتی نهگانه تأیید کرد.
از جمله این الزامات، آیتالله خامنهای در پایان آن نامه خطاب به حسن روحانی، رئیس جمهور، نوشته بود که «در امر واردات بیرویه و بهویژه پرهیز از وارد کردن هر گونه مواد مصرفی از آمریکا مراقبت شود».
سازمان توسعه تجارت وابسته به وزارت صنعت، معدن و تجارت در پاسخ به درخواستی که سال ۱۳۹۳ در این سازمان به ثبت رسیده بود، مجوز واردات خودروهای آمریکایی به ایران را در دیماه سال ۹۴ صادر کرده بود. این مجوز تا پیش از ابطال ناگهانی آن قرار بود تا آذرماه سال ۱۳۹۸ اعتبار داشته باشد.
فرهاد احتشام زاده، رئیس انجمن واردکنندگان خودرو، در نخستین روز اردیبهشتماه امسال در گفتوگویی با خبرگزاری فارس تأکید کرده بود که «نمایندگی رسمی شورولت، تمام مراحل اداری خود را در ایران طی کرده و از طریق کره جنوبی خودروهای آمریکایی شورولت وارد بازار ایران شده است».
شرکت «سهام پژوهان مهر» که به عنوان نماینده شورولت در ایران معرفی شده است بر اساس اطلاعاتی که روی وبسایت این شرکت قرار دارد، شرکتی است که در سال ۱۳۸۵ تأسیس شده و زمینه فعالیت اصلی آن تأمین تجهیزات بانکی شامل دستگاههای کارتخوان و خودپرداز است.
این شرکت در سال ۱۳۸۹، پروژه کارت «خرید یاران» را راهاندازی کرد و پس از آن در سال ۱۳۹۴، بر اساس آن چه در وبسایت این شرکت «رویکردهای نوین مدیریتی» نام نهاده شده، نمایندگی شرکت شورولت را اخذ کرده است.