ژاپن و اروپا به طور مشترک یک فضاپیمای بدونسرنشین را برای یک سفر هفتساله کاوشگرانه درباره سیاره تیر (عطارد) به فضا فرستادند.
به گزارش رویترز، روز شنبه همراه با این فضاپیما که «بپیکلمبو» (BepiColombo) نام دارد، سوار بر یک راکت آریان مدل پنج از پایگاه فضایی گویان فرانسه به فضا پرتاب شد.
دو ماهواره کاوشگر نیز همراه با این فضاپیما به فضا ارسال شدهاند و بر اساس ماموریتهای خود، «مدارگرد سیارهای عطارد» و «مدارگرد مغناطیسسپهری عطارد» نامگذاری شدهاند.
قرار است آنها پس از آنکه به تدریج از بدنه فضاپیما جدا شدند، درباره وضعیت مغناطیسی تیر و همچنین سطح آن تحقیقاتی این سیاره جداگانه انجام دهند.
آژانس کاوشهای هوافضای ژاپن و آژانس فضایی اروپا در بیانیههایی این خبر را اعلام کرده و از قرار گرفتن بپیکلمبو در مدار تعیینشده خبر دادهاند.
آژانس فضایی اروپا پرتاب این فضاپیما را «نقطه عطفی» برای تحقیقات خود عنوان کرده و از در راه بودن موفقیتهای بزرگی با این اقدام خبر داده است.
در بیانیه این آژانس تاکید شده که فارغ از «چالشانگیز بودن» سفر این فضاپیما، ماموریت آن «دستاوردهای عظیم علمی» به همراه خواهد داشت.
بدلیل نزدیک بودن عطارد به خورشید (فاصله کمتر از ۶۰ میلیون کیلومتری)، تاکنون فضاپیماهای زیادی بخت نزدیک شدن به آن را پیدا نکردهاند. کره زمین جدود ۱۵۰ میلیون کیلومتر از خورشید فاصله دارد.
این فاصله موجب شده که سطح دمای عطارد در طول روز به بیش از ۷۵۲ درجه فارنهایت و در شب به ۳۳۸ فارنهایت برسد.
تلاشهای ناسا برای شناخت این سیاره که از سال ۱۹۷۳ آغاز شد و ۴۵ درصد سطح آن را رصد کرد، سه دهه بعد با تصاویر منتشرشده از سوی فضاپیمای «مسنجر» تکمیل شد.
فضاپیمای «بپیکلمبو» به افتخار جوزپه (بپی) کلمبو، مهندس ریاضیدان و ایتالیایی نامگذاری شده است.
با آنکه قرار بود ژانویه سال ۲۰۱۷ ماموریت این فضاپیما آغاز شود، اما با کمی تاخیر، روز ۲۰ اکتبر ۲۰۱۸ انجام شد. انتظار میرود «بپیکلمبو» در دسامبر ۲۰۲۵ به مقصد خود برسد.
با پرتاب این ماهواره دانشمندان امیدوارند به برخی از رازهای تیر از جمله سنگینی بیش از حد هسته آن، دریچههای آتشفشانی این سیاره و علت انتشار پرتو ایکس از سمت تاریک آن پی ببرند.