لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲۱ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۶:۴۷

بایدن و رهبران ۱‍۶ کشور دیگر از حماس خواستند توافق آتش‌بس و آزادی گروگان‌ها را بپذیرد


جو بایدن (نفر دوم از راست) وامانوئل مکرون، روسای جمهور آمریکا و فرانسه، همراه با همسران‌شان در نرماندی
جو بایدن (نفر دوم از راست) وامانوئل مکرون، روسای جمهور آمریکا و فرانسه، همراه با همسران‌شان در نرماندی

رئیس‌جمهور آمریکا و رهبران ۱۶ کشور دیگر که شهروندان آن‌ها گروگان حماس هستند، در بیانیه مشترکی از این گروه افراطی خواستند که با توافق آتش‌بس و معامله آزادی گروگان‌ها موافقت کند.

آرژانتین، اتریش، برزیل، بلغارستان، کانادا، کلمبیا، دانمارک، فرانسه، آلمان، لهستان، پرتغال، رومانی، صربستان، اسپانیا، تایلند و بریتانیا کشورهایی هستند که شهروندان دو تابعیتی آن‌ها و آمریکا در حمله غافلگیرانه گروه حماس در ۱۵ مهر پارسال از خاک اسرائیل ربوده شده و هنوز در اسارت این گروه در غزه هستند.

حماس از نظر آمریکا، اتحادیه اروپا، کانادا و بریتانیا یک گروه تروریستی شناخته می‌شود.

کاخ سفید روز پنج‌شنبه ۱۷ خرداد اعلام کرد رهبران این کشورها در بیانیه‌ای مشترک با ابراز «نگرانی عمیق» نسبت به وضعیت گروگان‌ها، از آتش‌بس و تبادل گروگان‌ها که اکنون روی میز است، «کاملا حمایت می‌کنند».

این بیانیه همزمان با سفر جو بایدن به اروپا منتشر شد. در این بیانیه با تأکید بر این‌که «دیگر فرصتی نمانده» و اسرائیل آماده برداشتن گامی به جلو برای دستیابی به توافق در این مقطع «سرنوشت‌ساز» است، از حماس خواسته شده که گام مشابهی بردارد.

بیانیه رهبران ۱۷ کشور می‌افزاید: از رهبران اسرائیل و حماس می‌خواهیم که برای دستیابی به توافق و برقراری آتش‌بس «همه‌گونه سازش نهایی لازم» را نشان دهند.

در این بیانیه با اشاره به رنج خانواده‌های ربوده‌شدگان و سایر غیرنظامیان در دو طرف این «درگیری وحشتناک»، آمده که زمان پایان دادن به جنگ فرا رسیده و این معامله، یک نقطه آغاز ضروری است.

این بیانیه در روز دویست‌وچهل‌وچهارم جنگ غزه منتشر شده است.

گزارش‌های منتشر شده از سوی برخی از رسانه‌های عربی در روز ۱۷ خرداد حاکی است که حماس طرح دریافت‌شده از سوی قطر را با طرح اعلام‌شده از سوی رئیس‌جمهور آمریکا مغایر دانسته و آن را رد کرده است. اما این امر هنوز از سوی رهبران حماس اعلام نشده است.

جو بایدن روز ۱۱ خرداد جزئیاتی از طرح اسرائیل برای آتش‌بس را اعلام کرد.

بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، اعلام کرد که طرح یادشده جزئیات دیگری نیز دارد که در سخنان آقای بایدن به آن اشاره نشده بود.

اوفیر فالک، مشاور ارشد سیاسی بنیامین نتانیاهو، روز ۱۳ خرداد به روزنامه «ساندی‌تایمز» گفت: اسرائیل با «بیزاری» وارد این طرح شده و به خاطر آزاد کردن گروگان‌های خود، حاضر شده است که این «توافق بد» را بپذیرد.

قطر که در کنار مصر و آمریکا میانجی‌گر مذاکرات غیرمستقیم اسرائیل و حماس است، این هفته اعلام کرد طرحی را که بازتاب مواضع اسرائیل است و جو بایدن آن را بیان کرد، برای رهبران حماس ارسال کرده و منتظر پاسخ این گروه است.

طرح اعلام‌شده آزادی همه گروگان‌های ربوده‌شده و استرداد اجساد گروگان‌های کشته‌شده را درنظر گرفته است. اسرائیل در مقابل باید طی سه مرحله، سرانجام با آتش‌بس و خروج نهایی نیروهای خود از باریکه غزه موافقت کند.

حماس در یورش هشت ماه پیش خود به اسرائیل، توانست ۲۵۳ اسرائیلی را ربوده و به غزه منتقل کند. شماری از این گروگان‌ها در همان ساعات اولیه کشته شدند اما اعضای حماس دستور گرفته بودند که پیکر قربانیان خود را برای هر نوع معامله احتمالی به غزه منتقل کنند.

حدود هفت هفته پس از آغاز جنگ، ۱۱۰ اسرائیلی و حدود ۱۵ گروگان کارگر تایلندی در ازای آزادی صدها زندانی امنیتی فلسطینی، عمدتا زنان و کودکان، آزاد شدند. از آن زمان به بعد، اسرائیل پیاپی از مرگ شمار بیشتری از گروگان‌ها خبر می‌دهد.

ارتش اسرائیل در یک ماه گذشته جسد شش گروگان کشته‌شده، شامل سه اسرائیلی، یک مرد مکزیکی- فرانسوی و دو کارگر تایلندی را از تونلی در جبالیا در شمال غزه به خاک اسرائیل بازگرداند.

ارتش اسرائیل همچنین روز ۱۴ خرداد از مرگ چهار گروگان مرد که اکثراً سالمند بودند، در اسارت حماس در خان‌یونس خبر داد. اما جسد آن‌ها هنوز در دست اعضای حماس است.

آخرین آمار رسمی اسرائیل حاکی است از ۱۲۰ گروگانی که در دست حماس است، ۴۳ تن کشته شده‌اند. مرگ آن‌ها بر اساس منابع مختلف اطلاعاتی، شامل اطلاعات استخراج‌شده از دوربین‌های مداربسته حماس و تجزیه و تحلیل‌های پزشکی قانونی طبق ردگیری دی‌ان‌ای این گروگان‌ها در تونل‌های کشف شده، تأیید شده است.

با استفاده از گزارش‌های رویترز، هاآرتص و رادیو فردا/ف.ر/ک.ر
XS
SM
MD
LG