رئیس جمهوری آمریکا روز شنبه ۲۵ تیرماه و در آخرین روز از سفر سه روزه خود به خاورمیانه با مصطفی الکاظمی، نخست وزیر عراق، دیدار و از ابتکار عمل او برای میزبانی مذاکرات تهران و ریاض در بغداد قدردانی کرد.
جو بایدن در نشست رسانهای که پس از این دیدار برگزار شد، از تلاشهای نخست وزیر عراق در برقراری روابط دوستانه میان کشورهای همسایه بهعنوان «دیپلماسی آیندهنگرانه به نفع منطقهای امنتر و با ثباتتر» یاد کرد.
آقای الکاظمی نیز در مقابل بر تعهد خود به پیگیری ابتکاراتش برای گرد هم آوردن همسایگان و دوستان عراق، با هدف پیدا کردن راه حلهای داخلی برای چالشهای منطقهای و دستیابی به ثبات پایدار تاکید کرد.
گفتوگوها بین ایران و عربستان سعودی پس از پنج دور مذاکره در بغداد از اردیبهشتماه امسال و در پی بالا گرفتن تنشها در منطقه متوقف مانده است.
در همین زمینه، نخست وزیر عراق روز پنجم تیرماه با هدف از سرگیری مذاکرات بین دو رقیب منطقهای ابتدا به ریاض و سپس به تهران سفر کرده بود.
ایران و عربستان سعودی از دی ۱۳۹۴ در پی حمله سازماندهیشده به سفارت عربستان در تهران روابط خود را با یکدیگر قطع کردند.
تنشها میان دو کشور در شهریور ۱۳۹۸ به دنبال حمله حوثیهای یمن به تاسیسات نفتی عربستان بار دیگر تشدید شد. ریاض، همواره تهران را به دست داشتن در این حملات و حمایت مالی و نظامی از شورشیان حوثی متهم کرده و همواره با انکار مقامهای جمهوری اسلامی روبهرو شده است.
با وجود این، دو کشور از آخرین ماههای دولت حسن روحانی مذاکراتی را برای رفع اختلافات با یکدیگر با میانجیگری عراق آغاز کردهاند که در آخرین تحول مربوط به آن سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی روز ۶ تیر از دریافت پیامی از عربستان مبنیبر «آمادگی برای ارتقای مذاکرات بین دو کشور در سطح دیپلماتیک» خبر داد.
در بخش دیگری از نشست رسانهای امروز، نخست وزیر عراق با اشاره به «رابطه دوستانه و راهبردی» بین بغداد و واشینگتن، از ایالات متحده به دلیل پشتیبانی از عراق در مقابله با گروههای تروریستی قدردانی کرد.
اقامتگاه مصطفی الکاظمی آبانماه پارسال توسط دو پهپاد هدف حمله قرار گرفت اما او از آن سوءقصد جان سالم به در برد. اگرچه هیچ گروهی مسئولیت آن حمله را بر عهده نگرفته، اما در برخی از گزارشها شبهنظامیان مورد حمایت جمهوری اسلامی ایران متهم قلمداد شدهاند.
جو بایدن روز ۲۴ تیرماه پس از سفر به اسرائیل وارد جده شد و با مقامهای ارشد عربستان دیدار و گفت وگو کرد.
در بیانیه مشترک دو کشور آمده است که آمریکا و عربستان بر لزوم توقف دخالت ایران در امور داخلی کشورها، حمایت این کشور از تروریسم از طریق گروههای وابسته و اقدامات بیثباتکننده (ایران) در منطقه تاکید کردند.