جرمی هانت، وزیر خارجه بریتانیا، روز دوشنبه، ۲۳ اردیبهشت، در مورد خطرات بروز ناخواسته برخورد نظامی بین ایران و ایالات متحده هشدار داد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، آقای هانت در بروکسل به خبرنگاران گفت: «ما نسبت به ریسک یک درگیری اتفاقی و تشدید ناخواسته وضعیت بسیار نگرانیم.»
او افزود که باید کوشش کرد تا ایران دوباره در مسیر افزایش فعالیتهای هستهای قرار نگیرد.
به گفته آقای هانت «اگر ایران یک قدرت هستهای شود همسایگانش هم خواهان تبدیل شدن به قدرت هستهای خواهند شد.»
او با اشاره به خاورمیانه گفت: «این همین الان هم بیثباتترین منطقه جهان است و این گامی بزرگ در جهت اشتباه خواهد بود.»
ایران چهارشنبه گذشته، در یکسالگی خروج آمریکا از برجام، اعلام کرد که پایبندی به برخی تعهداتش ذیل برجام را متوقف میکند؛ علاوه بر این، مهلتی ۶۰ روزه به پنج عضو برجام داد که اگر «منافع ایران تأمین نشود» دست به اقداماتی دیگر خواهد زد.
ژانایو لودریان، وزیر خارجه فرانسه، شامگاه شنبه تصمیم اخیر ایران درباره تعلیق برخی از تعهدات برجامیاش را «واکنشی بد» خواند و از تهران خواست که از خود «بلوغ سیاسی» نشان دهد.
روابط تهران و واشینگتن بهویژه در روزهای اخیر بسیار پرتنش بوده تا جایی که آمریکا اعلام کرده ناو هواپیمابر آبراهام لینکلن را برای مقابله با تهدیدات احتمالی ایران زودتر از موعد به منطقه اعزام کرده است. چندین فروند بمبافکن بی-۵۲ آمریکا نیز راهی منطقه هستند.
یک مقام دولت آمریکا نیز روز جمعه خبر داد که سرپرست وزارت دفاع آمریکا، پنتاگون، با استقرار تعداد بیشتری از «سامانه موشکهای پاتریوت» در منطقه موافقت کرده است.
شبکه تلویزیونی سیانان در گزارشی اختصاصی از پنتاگون خبر داده است که «جابهجایی» موشکهای کوتاهبرد ایران از جمله دلایل اعزام نیروی آمریکایی تازهنفس به خلیج فارس بوده است.
در پی افزایش تنشها بین آمریکا و ایران، مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا اخیرا سفری غیرمنتظره نیز به بغداد انجام داد و سفارت ایالات متحده در بغداد نیز به شهروندان این کشور در مورد «افزایش تنشها» در عراق هشدار داده و بر «لزوم حفظ هوشیاری» تاکید کردهاست.
آقای پومپئو همچنین برنامه سفر خود به مسکو را که قرار بود از روز دوشنبه، ۲۳ اردیبهشت، آغاز کند، تغییر داده و رهسپار بروکسل شد تا با مقامهای اتحادیه اروپا درباره ایران و موضوعات دیگر گفتوگو کند.
جرمی هانت، وزیر خارجه بریتانیا، روز دوشنبه در بروکسل گفت که در این روز نگرانیهای کشورش در مورد تنش بین ایران و آمریکا را با همتایان اروپایی و با مایک پومپئو در میان خواهد گذاشت.
او افزود: «به نظر من آنچه نیاز داریم یک دوره آرامش است تا اینکه همه درک کنند که طرف مقابل چه فکری میکند.»
در روزهای اخیر دولت ژاپن ابراز امیدواری کرده است که بتواند با میانجیگری میان ایران و ایالات متحده توافق هستهای تهران با قدرتهای جهانی را حفظ کند.
یاسوتوشی نیشیمورا، معاون دبیر اول کابینه ژاپن، گفته است: «ما قصد داریم که برای صلح و ثبات در منطقه کوشا باشیم و از روابط دوستانه سنتی خود با ایران استفاده کنیم.»
تذکرات وزیر خارجه فرانسه، ابراز نگرانی وزیر خارجه بریتانیا، و ابراز امیدواری ژاپن برای میانجیگری در حالی بیان میشود که مجلس شورای اسلامی صبح یکشنبه با برگزاری جلسهای غیرعلنی در مورد تحولات اخیر اعلام کرد که نسبت به بروز جنگ با آمریکا نگرانی ندارد.
به نوشته رسانههای ایران، سه فرمانده ارشد سپاه پاسداران نیز در این جلسه حضور داشتند و فرمانده کل سپاه نیز «تحلیلی از شرایط منطقه» را در این جلسه ارائه کرد؛ موضوع افزایش تنش بین ایران و آمریکا در جلسه علنی نیز ادامه یافت و رئیس کمیسیون امنیت ملی گفت: «جنگ نمیشود و کسی به ترامپ زنگ نمیزند».