دولت کوبا که با کمبود شدید منابع مالی روبرو است اعلام کرد که در چارچوب اجرای مجموعهای از اقدامات اقتصادی برای کاهش کسری بودجه، از اول فوریه (۱۲ بهمن) بهای سوخت را بیش از ۵۰۰ درصد افزایش میدهد.
ولادیمیر رگیرو، وزیر دارایی کوبا، در تلویزیون دولتی این کشور اعلام کرد که با اجرای این تصمیم قیمت یک لیتر بنزین از ۲۵ پزو کوبا (حدود ۲۰ سنت آمریکا) به ۱۳۲ پزو و قیمت یک لیتر گازوئیل مرغوب از ۳۰ پزو به ۱۵۶ پزو افزایش خواهد یافت.
براساس این تصمیم، گردشگران خارجی که به کوبا سفر میکنند بهای سوخت را باید با ارزهای خارجی بپردازند.
دولت کوبا که تقریبا به تمامی اقلام و کالاهای اساسی یارانه میدهد اواخر ماه دسامبر مجموعه اقداماتی را برای کاهش کسری بودجه دولت همزمان با بحران شدید اقتصادی در کشور اعلام کرد.
طبق آمارهای رسمی، اقتصاد کوبا در سال ۲۰۲۳ دو درصد کوچکتر شد و نرخ متوسط تورم به حدود ۳۰ درصد رسید.
الخاندرو خیل، وزیر اقتصاد کوبا، اواخر ماه دسامبر اذعان کرد که دولت دیگر نمیتواند سوخت را با یارانه عرضه کند.
او افزود: «کشور نمیتواند بهای فعلی سوخت را حفظ کند که در مقایسه با سایر کشورها ارزانترین قیمت در جهان است.»
حکومت کوبا که چندین دهه هدف تحریمهای شدید آمریکا بوده، با کمبود شدید ارز خارجی روبرو است.
به گفته کارشناسان اقتصادی، بنزین و گازوئیل در کوبا بسیار ارزان است ولی در مقایسه با سطح درآمد مردم گران است و تصمیم دولت برای افزایش بهای سوخت روی تمامی بخشهای جامعه تاثیر خواهد گذاشت.
همزمان با افزایش بهای سوخت، دولت اعلام کرد که قیمت برق برای مشتریان پرمصرف در مناطق مسکونی ۲۵ درصد و قیمت گاز نیز افزایش خواهد یافت.
بخش دیگری از تصمیمهای جدید دولت، بازنگری بانک مرکزی در نرخ برابری پول ملی کوبا در برابر دلار آمریکاست. از سال ۲۰۲۱ تاکنون بانک مرکزی کوبا دو بار نرخ برابری پزو در برابر دلار را کاهش داده است.
کوبا با جمعیتی ۱۱ میلیون نفری، در سالهای اخیر بهدلیل ضعفهای ساختاری در اقتصاد کشور، پیامدهای دوران همهگیری کووید-۱۹ و تشدید تحریمهای اقتصادی آمریکا با جدیترین بحران اقتصادی از زمان فروپاشی اتحاد شوروی در سال ۱۹۹۱ مواجه است.